Tarolnak a magyarok stadionépítésben – előkelő helyen végzett a Nemzeti Atlétikai Központ a rangos versenyben

2024. március 16. 18:39

A budapesti atlétikai világbajnokság helyszíne mellett más magyar érdekeltség is volt a legjobbak között.

2024. március 16. 18:39

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

***

Mint arról beszámoltunk, március 10-ig lehetett szavazni, hogy melyik sportlétesítmény nyerje el a 14. alkalommal kiírt év stadionja címet. A létesítmények egy szakmai válogatást követően kerülhettek fel a végső listára, a feltételek között egyebek mellett szerepelt a minimum tízezer férőhely, illetve az adott évben történő felavatás új, vagy felújított stadionként. A 35-ös nemzetközi listán mindössze öt európai helyszín szerepelt, köztük a budapesti Nemzeti Atlétikai Központ is, amely otthont adott a sportág tavalyi világbajnokságának.

Ezt is ajánljuk a témában

A fővárosi létesítmény az előkelő ötödik helyen végzett a stadiumdb.com honlap által meghirdetett versenyben, amelyet a brazíliai Belo Horizonte csíkos stadionja, az Arena MRV nyert meg – írja hivatalos oldalán a főszervező.

Az Atletico Mineiro otthonát a magyar származású építész, Bernardo Farkasvölgyi tervezte, és a klub fekete-fehér csíkjai ihlették.

A 2023. április 15-én felavatott dél-amerikai stadion 46 000 férőhelyes, megépítése körülbelül 190 millió dollárba került.

A második helyen a németországi BBBank Wildpark, a Karlsruhe otthona végzett, a harmadik pedig a lengyelországi Sosnowiecben található ArcelorMittal Park stadion lett, amelyben a Zagłębie Sosnowiec játssza a hazai mérkőzéseit.

Mint ismert, az első kiírást, 2010-ben a dublini Aviva Stadion nyerte (itt játszik majd a magyar válogatott június 4-én), 2018-ban a zsűri a diósgyőri stadiont díjazta, míg 2019-ben a Puskás Arénát választották a legjobbnak!

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:08
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­ö­g­­­ö­s­ ­­l­á­­­n­­y­­o­k­­­ ­­­v­á­­r­n­­­a­­­k­ ­­­r­á­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Lajoss
2024. március 18. 07:38
Minden pénzt megért…😡
lofejazagyban-2
2024. március 16. 22:35
mindenki azt csinálja, amihez ért: a Patás építkezik, a moslékosok névtelenül tombolva köpödnek
T. Péter
2024. március 16. 21:52
Tanulságos. 1. helyezett: Arena MRV, 46 ezer férőhely, költség 188 millió dollár. 5. helyezett: Nemzeti Atlétikai Központ, 14,5 ezer férőhely, költség 731 millió dollár. És bele lehet pörgetni a többibe is a linkelt oldalon. Vannak ott hasonló, olimpiai, többcélú, jóval nagyobb kapacitású egyéb stadionok is, fele annyiért se.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!