146 éve született a magyar sport első olimpiai bajnoka, a polihisztor Hajós Alfréd

2024. február 01. 09:56

A sokoldalú sportember nem csak a magyar olimpiai mozgalomban írt sporttörténelmet, hiszen válogatott labdarúgó, FIFA-játékvezető és szövetségi kapitány is volt, emellett az építészetben is maradandót alkotott.

2024. február 01. 09:56
null
Vámos Tamás

Hajós Alfréd fővárosi zsidó családból származott, eredetileg Guttmann Arnold néven látta meg a napvilágot, érdekesség: a keresztnevét hivatalosan csupán egy évvel a halála előtt változtatta meg. Az édesapa, Guttmann Jakab mind az öt gyermekét hamar megtanította úszni, a sors iróniája, hogy ő maga a vízbe fulladt, egészen banális módon: megcsúszott a Duna-parton, és a jeges vízben lelte halálát...  

Hajós (Guttmann) Alfréd kifejezetten vékony, mondhatni csenevész gyermek volt, kezdetben még a rúdmászásban is rendre kudarcot vallott. Ez olyannyira dühítette őt, hogy addig gyakorolt, amíg a Markó utcai reáliskola legkiválóbb atlétája nem lett. Emellett az úszás – már csak édesapja emléke miatt is, akinek a tragédiáját szemtanúként élte át – is különösen foglalkoztatta, végül ebben vált a magyar sport halhatatlanjává, hiszen az első újkori olimpián, 1896-ban, Athénban a 100 méteres és az 1200 méteres gyorsúszásban hazánk első két olimpiai bajnoki címét szerezte, tegyük hozzá: egy mindössze 9-10 fokos öbölben.

 Legendássá vált a válasza, amelyet az éremátadó, az akkori görög uralkodó, I. György király kérdésére adott. 

„Hol tanult meg ilyen jól úszni?” „A vízben!” 

A mindössze 18 éves Hajós Alfréd valóságos nemzeti hőssé vált, 200 lelkes szurkoló várta a Keleti pályaudvaron, viszont másnap ugyanúgy be kellett mennie a Műegyetemre, ahol az évfolyamtársak is állva tapsolták meg őt. A kétszeres olimpiai bajnok tudta, hogy a csúcson kell abbahagynia: ugyan az 1896-os játékok után még elindult néhány versenyen, de nem sokkal később visszavonult az úszástól.

HAJÓS ALFRÉD Nemzeti Sportuszoda
A Nemzeti Sportuszoda ma már Hajós Alfréd nevét viseli Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 A Magyar Királyi József Műegyetemen szerzett diplomát és kitűnő építészmérnök vált belőle. Az ő tervei alapján építették többek között a debreceni Aranybika Szállót, a kőszegi Bencés Gimnáziumot, a margitszigeti Nemzeti Sportuszodát (amely hosszú évek óta az ő nevét viseli) vagy éppen a Millenárist.

Hajós Alfréd sokoldalúságára jellemző, hogy a magyar futball megszületésében is jelentős érdemeket szerzett: a BTC csapatával kétszeres bajnok lett, majd 

a magyar válogatottban is debütált, egyetlen mérkőzésen, az 1902-es, Ausztria elleni barátságos mérkőzésen szerepelt címeres mezben. Később szövetségi kapitány is lett, 1906-ban három mérkőzésen ült a magyar válogatott kispadján, sőt labdarúgó-játékvezetőként is a csúcsra jutott: egészen a FIFA-kerettagságig vitte.

A II. világháború után zsidó származása miatt évekig bujkálnia kellett, de a háttérben folyamatosan azon dolgozott, hogy minél több, hasonló háttérrel rendelkező sporttársát megmentse. A szocialista rendszer hajnalán az akkorra már a 60-as éveit taposó Hajós Alfréd különböző állami vállalatoknak dolgozott, ám élete utolsó éveiben csalódásként élte meg, hogy az 1953-ban átadott Népstadiont nem az ő olimpiai ezüstérmes tervei alapján készítették el.

Ezek után egyes hírek szerint megkeseredett emberré vált, és a Magyar Delfin – ahogy a nemzetközi sajtó az olimpiai sikerei után elkeresztelte – 1955. november 12-én hunyt el Budapesten. 

Nyitókép: musz.hu

    

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
grrrgo
2024. február 01. 10:46
Hajós (Guttmann) Alfréd kifejezetten vékony, mondhatni csenevész gyermek volt, kezdetben még a rúdmászásban is rendre kudarcot vallott. Ez olyannyira dühítette őt, hogy addig gyakorolt, amíg a Markó utcai reáliskola legkiválóbb atlétája nem lett. Lehet rosszakat mondani a zsidókról (ahogy a magyarokról is) de leginkább a kitartásukról és az eszükről ismertek. Majd mindegyik kiemelkedő magyar zsidóra büszkék vagyunk! (kivéve Soros) Itt van pár név akik nélkül sokkal szegényebb lenne a magyar nemzet: Neumann, Rejtő, Radnóti, Hajós, Latabár, Karinthy, Teller, Richter (Érdekes én egy arab kibucról sem hallottam zsidóról annál többet. Aki nem ismerné a kibuc az ilyen kisebb munkaközösség! Én a svédországi (arab) migránsgettók közt nem nagyon hallottam ilyenekről!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!