A szerbeket is kipipáltuk: Európa-bajnokság, jövünk!

2023. szeptember 08. 06:31

A csúcskategóriás délszlávokat is elkaptuk idegenben, nagyot küzdöttünk, miénk a világ. Ide jutottunk: a semmiből a valamibe. A reménytelenből az álomszerűbe, pontosabban a valóságba.

2023. szeptember 08. 06:31
null
Kovács Gergő
Kovács Gergő

A történet 1997-ben kezdődött, legalábbis számomra. Mint a kutyát, úgy elvertek minket a jugoszlávok oda-vissza. 

Az Üllői úton hetet, Belgrádban ötöt kaptunk. 

Egy középiskolai kollégiumban kuporogtunk, és a meccs előtt azt gondoltuk, most kezdődik el valami nagy dolog. El is kezdődött: a magyar futball leggyalázatosabb évei, a mélypont ünnepélye. Innen indultunk el. Vánszorogtunk előre, hátra, jobbra, balra, amerre éppen pofoztak minket.

A gyökeres változás egyik fő jele, főleg, ha „délszlávia” felől közelítünk, a világbajnoki ezüstöt begyűjtő horvát zsenik bedarálása volt idehaza, 2019-ben, nem számítva persze a kettő Európa-bajnokságot a meccs előtt és után, amikre kijutottunk, és parádésan szerepeltünk

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kovács Gergő

Mandiner

Idézőjel

Ez nem csupán a sport, de az élet ünnepe volt.

Ami azóta történt, hogy a németeket Németországban, az angolokat Angliában (és a biztonság kedvéért itthon is) a földbe döngöltük tétmeccseken, hogy a szerbekkel azóta pariba jöttünk (tétmeccsen egy győzelem, egy döntetlen), talán hagyjuk is. Abba se menjünk bele, hogy mit jelentett egy klasszis feltűnése a sorainkban, mert abba már belementünk itt, és úgy tűnik, igazunk lett. Hagyjuk azt is, hogy 

látványosan, a szemünk előtt árazzák át a magyar futballt a fölfelé lépkedő tehetségeink, 

Kerkezzel az élen.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kovács Gergő

Mandiner

Idézőjel

Tovább emelkedik a magyar foci renoméja: Szoboszlai azt jelentheti majd Magyarországnak, amit Messi Argentínának vagy Modric Horvátországnak.

Arról beszéljünk inkább, mi történt Belgrádban csütörtök este. Több dolog is, de a legfontosabb a végeredmény: kettő-egy ide. Az összes gólt mi lőttük, a szerbekét maga Szalai Attila, aki menteni szaladt…oda se neki. Labdabirtoklásban és kombinatív játékban is leléptük a délszlávokat az első félidőben, úgy vezettek egy góllal, hogy kapura sem lőttek. Aztán fordítottunk. A második félidőben kibírtuk a nyomást, és annak ellenére, hogy korántsem játszottunk tökéletesen, és Szoboszlai sem villogott, elhoztuk a három pontot Belgrádban. 

Valójában ez mutatja, honnan hova jutottunk: közepes játékkal kaptuk el a klasszisokkal felálló, félelmetes játékra képes szerbeket. Ide jutottunk: 1997-ből 2023-ba.

A semmiből a valamibe. A reménytelenből az álomszerűbe, pontosabban a valóságba.

Mit jelent fordítani tétmeccsen, idegenben, egy klasszisokkal zsúfolt válogatott ellen, akiknek csaknem minden játékosa topbajnokságban szerepel hétről hétre? Többek között azt, hogy 

végleg kiléptünk a szürke zónából, ott lihegünk a nagyok nyomában erős, vérszomjas középcsapatként. 

Évek óta a határon állunk, talán most léptük át. 

Minden esélyünk megnyílt arra, hogy vereség nélküli csoportgyőzelmet szállítsunk egy világverseny selejtezőjében, 

amire emberemlékezet óta nem volt példa, hogy őszinte legyek, nem tudom, volt-e egyáltalán. Szerbia, Montenegró otthon, Litvánia, Bulgária idegenben – ez a program. Montenegró a litvániai döntetlennel kiírta magát, szinte csak a szerbekkel kell számolnunk, akiket épp most vertünk meg. Tudom, többször leírtam már, de jólesik. 

Persze, persze, a tennivaló számos, tulajdonképpen 

most kezdődik a munka, ha a céljaink a vágyainkra hasonlítanak. 

Például kitermelhetnénk évente pár Szoboszai-Kerkez-Sallai-Szalai-Schäfer szintű játékost. De térjünk vissza erre pár év múlva, addig meg örüljünk, mert van minek.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Magyar játékosok gólöröme a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező G csoportjában játszott Szerbia - Magyarország mérkőzésen a belgrádi Rajko Mitic Stadionban 2023. szeptember 7-én.

MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rugbista
2023. szeptember 08. 20:06
A hvg-n valóban összegyűlt a szar és a fos. Amúgy szórakoztató a kínlódásuk!
pragmatika
2023. szeptember 08. 15:38
@solyomtomi-2 "Honnan a picsából szeded, hogy milyen színvonalú egy meccs, amit saját bevallásod szerint meg se néztél?" Szövegértésben nem vagy valami zseni. "Én sem tudtam végignézni." Ez azt jelenti, hogy a nagy részét megnéztem, csak a végig nézés nem ment.
kizokkentido
2023. szeptember 08. 15:20
"úgy vezettek egy góllal, hogy kapura sem lőttek." Sajnos mi sem.. Már csak a hazai szakembereknek kellene felnőni a feladathoz és nem külföldi kapitányt alkalmazni. Dicséretes, hogy legalább a focisták és kapitányok európai bért kapnak nálunk. Ezt a gyakorlatot kellene általánosítani idehaza, Európa kellős közepén.
Zolotarjov
2023. szeptember 08. 15:10
3 gól, 3 pont..;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!