Ha a tudásunk 80 százaléka fölött teljesítünk, bárkit megverhetünk! – Nagy László a kézilabda-vb előtt a Mandinernek

2023. január 11. 22:27

A magyar válogatott csütörtökön mutatkozik be a férfi kézilabda-világbajnokságon. Két éve az ötödik helyen végeztünk, a tavalyi Eb-n csupán a 15. hely jött össze. A korábbi világklasszissal azt is elemeztük: mi kell ahhoz, hogy a nyerő arcát mutassa a válogatott?

2023. január 11. 22:27
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Kezdésként menjünk kicsit vissza az időben, hiszen kihagyhatatlan a tavalyi, részben hazai rendezésű Eb, amelyen csupán 15. helyet értünk el. Egy év távlatából miként emlékszik vissza e kudarcra? 

Nyilván többre számítottunk, de már túl vagyunk rajta. Természetesen igyekeztük leszűrni és analizálni a tanulságokat valamint, hogy min érdemes és min kell feltétlenül változtatnunk. Tömören úgy is fogalmazhatnék: mindenkinek szeretnénk bizonyítani, hogy a tavalyi szereplésünk csak egy kisiklás volt, a csapat igazi arca az a teljesítmény és helyezés, amelyet a legutóbbi világbajnokságon produkáltunk.

A követendő példa: az argentin labdarúgó-válogatott!

Min kell feltétlenül változtatnunk?

Erre – már csak az ellenfelek miatt, taktikai okokból is - térjünk vissza a világbajnokság után!

Még egy gondolat erejéig beszéljünk a tanulságokról, hiszen a sikertelen Eb-szereplés után a szövetség elnöke, Kocsis Máté sem titkolta a csalódottságát. Elmondta, hogy ugyan a játékosok és a szakmai stáb mindent megtettek a sikerek érdekében, de a számok nem hazudtak: a különböző mutatókban, mint például fizikumban, gyorsaságban, az átadások hatékonyságában a válogatott igencsak elmaradt a nemzetközi szinttől. 

Amennyiben a „nemzetközi szint” kifejezés alatt a legszűkebb elitet értjük, akkor csak azt tudom mondani: mindenből lehet még jobbat kihozni! A szakmai stábbal együtt nap, mint nap azon dolgoztunk, hogy a vébére a legtöbbet hozzuk ki a fiúkból. Engedje meg, hogy a legutóbbi labdarúgó-vébét hadd hozzam fel példának: nem biztos, hogy az argentinok játszották a leggyorsabb futballt, nem biztos, hogy a legrutinosabb csapat volt az övék, mégis ők lettek a világbajnokok. Vagy a saját környezetünkből hadd idézzek: tavaly játszottunk két mérkőzést a németekkel, az egyiken döntetlent értünk el, a másik találkozón ők nyertek, mégis a különböző mutatókban alig lehetett különbséget felfedezni, sőt volt olyan terület, amelyben mi teljesítettünk jobban. Meggyőződésem, hogy a tavalyi Eb-n azért is végeztünk a vártnál jóval hátrébb, mert nem valós adatokat produkált a csapat. Csak hát éppen akkor nem jött ki legjobban a lépés, amikor a legjobban számítottunk erre, amikor a legnagyobb szükségünk lett volna rá… 

Bárkitől ki is kaphatunk…

Rátérve a csütörtökön rajtoló világbajnokságra, az első hét hely elérését fogalmazta meg az elnökség, amely automatikusan olimpiai selejtezős helyezést érne, de a körülmények kedvező alakulása esetén még a nyolcadik, kilencedik helyezés is beleférhet. S hogy ez egyáltalán nem túlzott elvárás, bizonyítja: az ön által is említett, két évvel ezelőtti világbajnokságon ötödik helyezést ért el a csapat. Chema Rodriguez kinevezésével mennyiben lesz más a válogatott?

Sosem szerettem különböző csapatokat összehasonlítgatni egymással, most sem teszem. Egy dolog biztos: a jelenlegi magyar csapat a közelmúltban jó eredményeket ért el, így ha a tudásunk 80 százaléka fölött teljesítünk, bárkit megverhetünk, ha e szint alatt hozzuk a mérkőzéseket, bárkitől kikaphatunk. Utóbbira természetesen gondolni sem szeretnék… Tudomásul kell venni: a nemzetközi mezőny ma már még inkább kiegyenlítődött, egyik ellenféllel szemben sincsenek lefutott mérkőzések – de hát a sport ettől is szép… 

Chema Rodriguez tudja: nagy az elvárás! Fotó: MTI/EPA
Chema Rodriguez tudja: nagy az elvárás! Fotó: MTI/EPA

Az egyszemélyes felelősségvállalás, Chema Rodriguez személye mennyire lehet garancia a sikerre?

Chema öt évet játszott Veszprémben, játékosként is sikerorientált volt, edzőként is a győzni akarás jellemző rá. Évek óta a válogatott szakmai stábjának a tagja, tehát nagyon jól ismeri a közeget. És azt is pontosan tudja, mekkora az elvárás a válogatottal szemben, és ezzel szoros összefüggésben, hogy a pozíciója óriási felelősséggel is jár. Semmi másra nem fókuszál, csak a párizsi olimpiára, és ennek érdekében a maximumot szeretné kihozni a válogatottból. Ebben nagy segítségére lesz a közelmúltban kinevezett másodedző, Miguel Ángel Velasco is.

„A mentális felkészítés bizonyos szempontból kényes téma”

Az eredményes szereplés egyik záloga lehet a mentális felkészítés is. A tavalyi Eb kapcsán Kocsis Máté azt is hiányolta, hogy a válogatott akkoriban nem vette igénybe egyetlen sportpszichológus segítségét sem. E területen változott a helyzet az elmúlt egy év alatt? 

Ez bizonyos szempontból kényes téma, hiszen akikkel szerettünk volna együtt dolgozni, már nem tudták vállalni a válogatott felkészítését. De minden játékosnak van lehetősége egyéni módon pszichológusok, coachok segítségét igénybe venni. Ezt többen meg is teszik, és ebben segítjük őket. Akinek ilyen felkészítésre is van igénye, fontos, hogy a mindennapok során, a klubidőszakban is igénybe vegyen ilyet, hiszen a válogatott a sűrű versenynaptár miatt csak nagyon kevés alkalommal gyakorolhat együtt, és akkor is nagyon feszes a program.    

Végezetül, szaladjunk végig a csoportbeli ellenfeleinken. Dél-Koreával kezdünk, akiket ön a mezőny „sötét lovainak” titulált.  

Azt hiszem, mindenki így gondolja, hiszen az ázsiaiak nagyon ritkán lépnek pályára európai együttesek ellen, szinte csak kétévenként, néhány találkozó erejéig, a világbajnokságokon. Egy világversenyen egyébként is mindig fontos, hogy győzelemmel kezdjen a csapat, hiszen ez további lendületet adhat. Az ázsiaiak ellen mindenképpen megvan erre az esély, de egy percre sem szabad ellenünk sem lazítanunk. Öt-hat videóanyag is rendelkezésünkre áll róluk, ráadásul nemrég Lengyelországban vettek részt egy nemzetközi tornán. A közelmúltban nem találkoztunk hasonló stílusú riválissal, a játékosok termete miatt talán az Izrael elleni találkozónk volt hasonló jellegű. De nem is az ellenféllel kell foglalkoznunk, saját magunkra kell leginkább összpontosítanunk.

A válogatott legrutinosabb tagja, Mikler Roland már részt vett a 2012-es londoni olimpián is Fotó: MTI/Kovács Anikó
A válogatott legrutinosabb tagja, Mikler Roland már részt vett a 2012-es londoni olimpián is Fotó: MTI/Kovács Anikó

Izland az utóbbi évtizedekben mindig kemény diónak számított…

A játékosaik többsége topbajnokságokban szerepel, így a világbajnokságon is várható, fantasztikus ritmusú találkozókhoz hozzászoktak. Tavaly nem sikerült megvernünk őket, a három évvel ezelőtti Európa-bajnokágon azonban igen. Ha a sebességet tudjuk fokozni, abszolút pariban tudunk lenni velük.

A rendkívül sokat fejlődött Portugália ellen sem lesz könnyű a helytállás.

Hasonló mérkőzésre számítok, mint Izland ellen. A játékosok a klubjaikban rengeteg nemzetközi mérkőzést is játszanak, rájuk különösen jellemző, hogy előszeretettel és kimagaslóan alkalmazzák a hét a hat elleni játékot. Ha ezt megfelelően tudjuk hatástalanítani, mindenképpen esélyünk lehet a győzelemre.

S önnek már egyáltalán nem hiányzik az aktív játék? Hiszen még mindig csak 42 éves lesz…

Megvallom, abszolút nem, hiszen hála Istennek továbbra is kötődöm a kézilabdához, szakmai alelnökként napi szinten benne maradtam a hazai és a nemzetközi körforgásban, és így immár a pálya széléről segíthetem a fiúkat, hogy kihozhassák magukból a maximumot.

Nyitókép Nagy László már csak a pálya széléről irányít Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2023. január 15. 02:58
Hát én az egész férfi kézilabda menedzsmentet szövetségestől kivágtam volna a kukába az EB után Chemavál együtt. Itt vannak a kitűnő játékosok, akik képzettek, okosak, ügyesek és felkészületlenül beküldik őket. Nekik épült az MVM Dom! Gerinctelen mind, le kellett volna mondjon mind szégyenében, de csak húzzák ki pénzt. Az a baj, hogy én még láttam Kovács Péteréket élőben játszani, nálam ők az etalon. Ezek a fiúk sem gyengébbek, a fejüket kellett volna rendbe tenni és vezetni kellett volna őket.
Onurisz
2023. január 13. 00:16
Én nem látom ezekben a játékosokban a nagy potenciált. Sokkal jobb válogatottjaink voltak korábban és azok is csak nagy ritkán kerültek a legjobb négybe világversenyen. A hazai EB előtti jó eredmények szerencsések voltak és akkor nem számítottak külön a helyezések. Jelenleg három klasszisunk van, közülük kettő harminc fölött, leszálló ágban, a harmadik hosszú sérülés után alig játszott. A többiek a csapataikba is alig férnek be, vagy másod-, harmadvonalbeli csapatokban játszanak. Másfelől, ha az izlandiak és a portugálok is 80% fölött teljesítenek, simán legyőznek bennünket, mert a játékosállományuk határozottan jobb képességű, mint a miénk. Nyolc közé jutni pedig csak a csoport megnyerésével lehet, mert a svédeket nem tudjuk legyőzni, annyival jobbak. Az még Nagy Laciéknak sem sikerült az olimpián, pedig az a svéd csapat nem volt olyan minőségű, mint a mostani. Nem értem, miért kell ilyen stílusban nyilatkozni és nem értem, miért kell irreális célokat kitűzni. A jelenlegi csapattól reálisan az várható el, hogy folyamatosan részt vegyen a világversenyeken, és ha a képességeinél jobb eredményeket ér el, annak lehet örülni. És akkor extra nyomás nélkül talán biztosabban vernék a holland vagy dél-koreai szintű ellenfeleket, akikkel nagyjából egy szinten vagyunk.
gyaloggos
2023. január 12. 16:15
JUT eszembe: SÍPOST megkereshetné a FRADI !
gyaloggos
2023. január 12. 16:11
S NEM mellékesen a PICK SZEGED igen-igen gyengén teljesít az utóbbi időben, A VESZPRÉM jól szerepelt, jól teljesített, DE ŐK is sokat kínlódtak, megszenvedtek a győzelmekért, a Zágreb elleni vereség pedig sehogyan sem védhető, nem lehet megmagyarázni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!