Közvetlen kerékpárút vezet immár a Balatonig

2022. szeptember 01. 15:01

Már nem kell a régi 7-es autóutat használni ahhoz, hogy valaki kerékpárral eljusson legnagyobb tavunkhoz: elkészült a Budapest és a Balaton közötti kerékpárút!

2022. szeptember 01. 15:01
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Ha valakit eddig az tántorított volna vissza attól, hogy Budapestről a Balatonra tekerjen, már nem lehet kifogása, ugyanis

a napokban átadták a Székesfehérvár és Balatonakarattya közötti szakaszt,

ezzel elkészült az EuroVelo nemzetközi kerékpárút-hálózat következő szakasza. 

A most átadott szakasz több mint 27 kilométer hosszú, ezzel nagyjából 110 kilométernyi kerékpárúton lehet megközelíteni Budapestről a Balaton keleti csücskét. Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára az átadón úgy fogalmazott, az útvonal teljes, mintegy 108 kilométeres hosszából júniusban forgalomba helyezték a Budapesttől Etyekig tartó szakaszt, július óta már Etyekről egészen a Velencei-tóig, mostantól pedig Balatonakarattyáig is el lehet jutni a fővárosból kerékpárral. 

A magyar tengert és a fővárost összekötő kerékpárút megvalósítására ötmilliárd forintot fordítottak. Az útvonal része a nemzetközi EuroVelo 14 nevű európai bicikliút-hálózatnak, amely a német-olasz-svájc határon lévő Boden-tavat köti össze Debrecennel. 

A biciklisek elégedettek

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a sajtótájékoztatón kijelentette, kiemelkedően fontos volt megcsinálni a kerékpárutat, ugyanis az unión belül a harmadik legtöbbet bicikliző nemzet a magyar. A politikus elmondta, ezek a beruházások jó hatással vannak a turizmusra. 

Vizer Barnabás, a Magyar Kerékpáros Szövetség sportigazgatója a Mandinernek elmondta, hogy bár a szabadidős és túrakerékpározás szorosan nem tartozik a Szövetség tématerületei közé, nagy örömmel tölti el, hogy hazánkban egyre bővülnek és fejlődnek a kerékpározással kapcsolatos infrastrukturális lehetőségek.

Az utánpótlásnevelés szempontjából kifejezetten üdvözlendő ez a tendencia

– fogalmazott a sportigazgató, majd azzal folytatta, minél magasabb korosztályban versenyez valaki, annál nehezebb megfelelő és biztonságos körülményeket teremteni az edzéshez, felkészüléshez.

Fotó: MTI/Mohai Balázs
Fotó: MTI/Mohai Balázs

 

A szövetség vezetője lapunknak úgy fogalmazott, az alsóbb életkorokban a hasonló utak és kerékpáros úthálózatok nagy segítséget nyújtanak a fiatal versenykerékpárosok számára is.

De mi is az EuroVelo?

Már több mint 45 ezer kilométert lehet tekerni Európában a hálózaton keresztül. A program célja, hogy az emberekkel még inkább megkedveltessék a biciklizést és preferálják a két keréken való közlekedést az autózással szemben.

Az egész Európára kiterjedő úthálózaton akár Portugáliától Skandinávia legészakibb pontjáig is el lehet majd tekerni.

Ha az összes tervezett kerékpárút elkészül, az összes útvonal több mint 70 ezer kilométert tesz majd ki. 

Magyarországon több EuroVelo-útvonal is átfut kelet-nyugati és észak-déli irányon egyaránt, ráadásul a fejlesztések nem állnak le, ugyanis október 25-re készülhet el a Komárom és Gönyű közötti szakasz, ami a hatos számú EuroVelo része lesz, mely a tervek szerint Franciaország nyugati részétől egészen a Fekete-tengerig tartana.

Amennyiben sikerül határidőre befejezni a munkát, egy hónappal később át is adhatják azt a bicikliseknek. Az EuroVelo-6 kerékpárúton jelenleg zajlik egy másik beruházás is Neszmély és Dunaalmás között, így a jövőben Győrből akár Szentendréig is el lehet kerekezni. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. már megkezdte a tervezését a szakasznak, nemsokára indulhat a kivitelezés is. 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Droli
2022. szeptember 03. 09:43
(folytatom, valamiért elküldte idő előtt) ... Utána a gurulás? 50 fölé gyorsultam tekerés nélkül, ráadásul jó kanyargós, na, ott fogja meg a szülő a belelendülő gyereket! A panoráma tényleg szép amúgy, csak kissé nagy a kerülő és sokat kell mászni. Egy kerékpárútnak amúgy jó, de ez nem az igazi Budapest-Balaton kerékpárút. Ahhoz tudnám hasonlítani, mintha az M7-est elvinnék Győrbe, és onnan le a Balatonra.
duhle78
2022. szeptember 02. 09:43
Ez a bicikliút tökéletesen szimbolizálja a legtöbb állami: "szuper", csak éppen arra nem alkalmas, amire építették...
APESZ72
2022. szeptember 01. 22:45
miért Győr felé kerül?
Droli
2022. szeptember 01. 20:37
Már végigtekertem. Aki azt gondolja, hogy olyan, mint a borítóképen, csalódni fog. Jelentős része kis forgalmú autóút (a sárga festék olcsó és sok mindent megold), Polgárdinál meg a régi 7-es út a kerékpárút, iszonyat rossz állapotban. A székesfehérvári rész is rossz. Az etyeki kerülőt és mászást meg szerintem senki nem érti, arra mi szükség volt, miért nem lehetett a 7-es melletti nyomvonalat megépíteni. Viszont összes hibájával együtt is élmény volt letekerni (utána pedig a Balaton kört is, persze több napra elosztva). Ajánlom mindenkinek, ez nem egy sima nyaralás, hanem egy nagybetűs kaland.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!