Senánszky Petra sporttörténelmet írt a birminghami Világjátékokon

2022. július 12. 12:44

Az immár ötszörös Világjátékok-győztes Senánszky Petra az első olyan sportoló, aki két különböző sportágban ugyanazon a Világjátékokon aranyérmet nyert, és átvette a Nap Versenyzője díjat az egyesült államokbeli Birminghamben zajló multisport-eseményen. Míg a magyar küldöttség két arany-, egy ezüst-, és egy bronzérmet szerzett a negyedik versenynapon.

2022. július 12. 12:44
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint írtuk, a magyar küldöttség az ötödik helyen állt az éremtáblázaton hat arannyal, négy ezüsttel és négy bronzzal három nap után az egyesült államokbeli Birminghamben zajló Világjátékokon.

A negyedik versenynapon is remekeltek a magyar sportolók a nem olimpiai sportágak világversenyén a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) beszámolója szerint.

A spanyol Eva Barrios állhatott a dobogó második fokára. A férfiak mezőnyében ugyanezen a távon Noé Bálint az ötödik helyen végzett.

Kiszli Vanda (középen) aranyérmet, Csikós Zsóka (jobbra) bronzérmet nyert a 11. Világjátékokon az egyesült államokbeli Birminghamben. Fotó: Freschli József
Kiszli Vanda (középen) aranyérmet, Csikós Zsóka (jobbra) bronzérmet nyert a 11. Világjátékokon az egyesült államokbeli Birminghamben. Fotó: Freschli József

„Hihetetlen ez az egész! Felfoghatatlan, hogy győzni tudtam. Korábban az esélylatolgatások során mindig úgy fogalmaztam, hogy végzem a dolgom, és mindent beleadok majd a játékokon. Persze titkon mindig az volt az álmom, hogy a leggyorsabb leszek a 3.4 kilométeres távon. És sikerült!” – mondta Kiszli Vanda a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) közleménye szerint.

Az uszodában a magyar vízi- és életmentők ezúttal egy arany- és egy ezüstérmet gyűjtöttek.

A 4x50 méteres vegyesváltóban a Szabó Szebasztián, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Balog Gábor és Giczi Mátyás összeállítású férficsapatunk mindenkit megelőzve 1:26.53 perces Világjátékok-rekorddal diadalmaskodott.

A 4x50 méteres vegyesváltóban a férfi magyar csapat új Világjátékok-rekorddal diadalmaskodott. Fotó: Freschli József
A 4x50 méteres vegyesváltóban a férfi magyar csapat új Világjátékok-rekorddal diadalmaskodott. Fotó: Freschli József

Balog Gábor az eredményhirdetés után elmondta, hogy a váltó gerince régóta együtt van, Szabó Szebasztián pedig új lendületet hozott a csapatba. „Bízom benne, hogy az életmentés egy picit jobban előtérbe kerül. A Világjátékok nagyszerű lehetőség volt arra, hogy a magyar vízi- és életmentés letegye névjegyét” – nyilatkozta a kétszeres Világjátékok-győztes Balog az NVESZ-nek.

A Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Ugrai Panna és Verrasztó Evelyn alkotta női staféta a 4x50 méteres vegyesváltóban a második helyen zárt a németek mögött, az olaszokat megelőzve.

Jakabos Zsuzsanna sikeresen fejezte be a birminghami Világjátékokat. „Örülök, hogy itt lehettem. Egy arany-, egy ezüstéremmel és a női 200 méteres akadályúszásban elért egyéni csúccsal zártam. Nagyon jó csapat jött össze, annak meg külön örülök, hogy eredményeinkkel talán egy picit jobban ráirányítottuk a figyelmet erre a sportágra” – értékelt Jakabos az NVESZ-nek.

A 4x50 méteres vegyesváltóban a magyar női csapat ezüstérmet szerzett. Fotó: Freschli József
A 4x50 méteres vegyesváltóban a magyar női csapat ezüstérmet szerzett. Fotó: Freschli József

Senánszky Petra pedig már harmadik aranyérmét nyerte Birminghamben: uszonyosúszásban kétszer, vízi és életmentésben egyszer győzött. Ezen kívül mindkét sportágban egy-egy ezüstöt is begyűjtött. A Világjátékok magyar sajtócsapatának közleménye szerint

a debreceni úszó az első olyan sportoló, aki két különböző sportágban ugyanazon a Világjátékokon aranyérmet nyert. Ezzel Senánszky sporttörténelmet írt a birminghami multisport-eseményen, és megkapta a Nap Versenyzője díjat is.

Az NEVSZ beszámolója szerint Senánszky Petra a hétfői díjátadót követő nemzetközi sajtótájékoztatón elmondta, megterhelő négy nap van mögötte.

„Erre számítottam. Az uszonyosúszásra többet készültem, vízi- és életmentésben pedig tudtam, hogy kiváló társaim lesznek a váltóban, hiszen több olimpiát megjárt úszókról van szó. Nagyon örülök, hogy sikerült minden fronton a lehető legjobbat kihozni magamból” – árulta el az immár ötszörös Világjátékok-győztes Senánszky Petra a Világjátékok magyar sajtócsapatának, azt követően, hogy átvette a Nap Versenyzője díjat. A 14-szeres világbajnok uszonyos úszó Alabama állam legnagyobb városából egyenesen a kolumbiai Caliba utazott, ahol július 18-tól rendezik az uszonyosúszó-világbajnokságot.

Senánszky Petra megkapta a Nap Versenyzője díjat. Fotó: Freschli József
Senánszky Petra megkapta a Nap Versenyzője díjat. Fotó: Freschli József

A 4x25 méteres manikin babaváltóban a nők hatodikként, a férfiak hetedikként végeztek. A görkorcsolyásoknál Gardi Dominika a 15 ezer méteres eliminációs versenyen a 11. helyen végzett úgy, hogy elesett, miután az előtte bukó olasz görkorcsolyázót nem tudta kikerülni. A vasárnap befejeződött drónverseny végleges és hivatalos eredményét hétfőn adták ki, amely szerint Rontó Roland a 13. fejezte be a viadalt.

Eddig 48 nemzet versenyzői szereztek érmet a Világjátékokon. Németország vezeti az éremtáblázatot, Magyarország nyolc arannyal, öt ezüsttel és öt bronzzal az előkelő ötödik helyen áll a rangsorban.

 

Nyitókép: Senánszky Petra sporttörténelmet írt az egyesült államokbeli Birminghamben, mivel két sportágban is aranyérmet nyert ugyanazon a Világjátékokon. Fotó: Freschli József

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2022. július 15. 14:31
gratulálok!:-) Szuper!
Rodolfo
2022. július 15. 14:31
Gratulálok! Hajrá, további sok sikert!!
Párhuzamos különvélemény
2022. július 15. 14:31
Brávó!
dekoninck
2022. július 15. 14:31
Ezek a játékok senkit nem érdekének, mondja a lipsi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!