Szenzációs magyar siker: egy arany-, egy ezüst- és két bronzérem a hétvégi hazai termés a budapesti birkózó Európa-bajnokságon

2022. április 04. 03:18

A magyar kötöttfogásúak remekeltek a birkózó Eb-n Budapesten. Fritsch Róbert Európa-bajnok lett 72 kg-ban, a 67 kilogrammos Váncza István ezüstérmet szerzett, a 82 kg-os Lévai Tamás és a 130-kg-os Vitek Dáriusz bronzérmet nyert a hétvégén. A mieink összesen két arany-, két ezüst- és öt bronzérmet gyűjtöttek a hazai Eb-n. A kötöttfogású válogatottunk az előkelő negyedik helyen zárt a csapatversenyben.

2022. április 04. 03:18
null
Bánfalvi Szabolcs

A március 28. és április 3. között zajló budapesti birkózó Európa-bajnokság záró napján két döntőben is érdekeltek voltak a magyarok.

A kötöttfogásúak 72 kilogrammos súlycsoportjának fináléjában Fritsch Róbert az olimpiai bronzérmes, Eb-címvédő Smagi Bolkvadze ellen lépett szőnyegre.

Az első három percben csak egy pont született, ezt Bolkvadze kapta, miután a bírók passzívnak ítélték a magyar birkózót. A második felvonásban Fritsch aktívabb volt, ennek meg is lett az eredménye, ezúttal ő szerzett egy pontot a grúz ellenfél passzivitása miatt (1:1). Majd Fritsch hajtott végre egy akciót Bolkvadzén, aki ezután a csepeli versenyző mögé került, így 3:2-re módosult az állás a tavalyi Eb-bronzérmesünk javára. Ezután Fritsch taktikusan birkózott, nagyszerűen védekezett, így az eredmény már nem változott.

Fritsch Európa-bajnoki aranyérmet nyert a hazai közönség buzdítása közepette a BOK Csarnokban. Ezzel pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el.

„Nagyon sok minden járt a fejemben, ezerféleképpen lepörgettem ezt a meccset a fejemben. Gigászi csatának éreztem belülről, nagyon kemény ellenfél volt a grúz. Rizikós akciót vállaltam be lentről, valószínűleg kevesen gondolták, hogy sikerülhet, de a csodálatos közönség és az általa teremtett fantasztikus hangulat extra erőt adott, és bejött. Elképesztően boldog vagyok. Az aranyéremért jöttem, és el is értem. Hálás vagyok mindenkinek, aki segített a mögöttem hagyott nehéz úton” – értékelt Fritsch Róbert a Nemzeti Sportnak a győztes finálé után.

Az aranyérmes Fritsch Róbert a férfi kötöttfogású birkózók 72 kilogrammos súlycsoportjának eredményhirdetésén a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. április 3-án. MTI/Kovács Anikó

A másik magyar érdekeltségű döntőben Váncza István a török Murat Firattal küzdött meg a kötöttfogásúak 67 kilogrammos kategóriájában. Az első menetben az FTC versenyzőjét látták passzívnak a bírók, így egy pont járt az ellenfelének (0:1). Majd a tavalyi kontinensviadalon bronzérmes Firat gyűjtött még két pontot egy dobással (0:3), az ezt követő akciót viszont már kivédekezte az U23-as Európa-bajnokunk.

A második etapban Váncza kapott egy pontot (1:3), és lentről indíthatott támadást, azonban Firat kiválóan védekezett, és tette ezt egészen a meccs végéig, remekül ellenállt Váncza próbálkozásainak. Így Firat 3:1-re győzött, és Eb-aranyérmes lett, míg

Váncza ezüstérmet szerzett a hazai rendezésű kontinenstornán.

„Ezt elszalasztottam, és magamban keresem a hibát. Adódtak lehetőségeim, de nem voltam elég éles. Sokkal jobban birkóztam szombaton, ha akkor rendezik a döntőt, biztos vagyok abban, hogy ki is használom a most elmulasztott szituációkat. A török fiú ezúttal jobb volt nálam, és ez a végeredményben is megmutatkozott. Jelenleg nem érzem úgy, hogy valaha megvigasztalhat ez az ezüstérem, rettenetesen fáj a vereség” – mondta Váncza István a Nemzeti Sportnak a vesztes döntőt követően.

Váncza István, miután vesztett a török Murat Firat elleni mérkőzésen a férfi kötöttfogású birkózók 67 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. április 3-án. MTI/Kovács Anikó

A 82 kilogrammos kötöttfogásúak versenyében Lévai Tamás a vigaszágon magabiztosan, 9:0-ra verte a cseh Petr Novákot, így az U23-as világbajnokunk a bronzéremért küzdhetett a moldovai Mihail Braduval. A bronzcsata első menetében a moldovai vetélytárs Lévai passzivitásáért kapott egy pontot (0:1). A második felvonásban a magyar sportoló állásból hajtott végre akciót, négy pontot szerzett levitelért és pörgetésért (4:1).

Lévai a találkozó végéig őrizte az eredményt, 4:1-re nyert, és Európa-bajnoki bronzérmet ünnepelhetett a lelkes hazai szurkolók előtt.

„Fenomenális az, ami itt történt. Az egész életem benne van ebben a bronzéremben, legyőzhetetlennek éreztem magam a fantasztikus közönség előtt. Hihetetlenül boldog vagyok, ez életem legnagyobb sikere, az U23-as világbajnoki címemet is übereli” – árulta el Lévai Tamás a Nemzeti Sportnak a győztes bronzcsata után.

Lévai Tamás, miután győzött a moldovai Mihail Bradu ellen a férfi kötöttfogású birkózók 82 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkőzésén a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. április 3-án. MTI/Kovács Anikó

A 60 kilogrammos kötöttfogású Torba Erik az ukrán Zsora Abovjan ellen 3:0-ra diadalmaskodott a vigaszágon, ezzel az Európa-bajnoki bronzérmesünk ismét a harmadik helyért csatázhatott az Eb-n, az örmény Gevorg Garibjan volt az ellenfele a BOK-csarnokban.

A 2020-as Európa-bajnok Garibjan akarata érvényesült az első három percben, s 5:0-ás előnyre tett szert. A második menetben Torba mindössze egy pontot szerzett, mivel nem tudta sikeresen befejezni a támadásait. Így Garibjan 5:1-re győzött, és Európa-bajnoki harmadik lett.

Az Európai Játékokon ezüstérmes Torba pedig ötödik helyen végzett a hazai rendezésű kontinensviadalon.

„Ha valaki azt mondja előre, hogy nem tökéletes állapotban éremért birkózom itt, akkor arra azt mondtam volna, hogy nem lenne rossz. Mégis marad bennem hiányérzet, hiszen vesztes meccsel zárom az Eb-t. Nagyon jól védekezett az örmény srác, a második menet második felében nagy sanszom adódott, de kiválóan tompított, emiatt elúszott a harmadik hely. Sajnálom” – fejtette ki Torba Erik a Nemzeti Sportnak.

A magyar Torba Erik (pirosban) küzd az örmény Gevorg Haribjan ellen a férfi kötöttfogású birkózók 60 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkőzésén a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. április 3-án. MTI/Kovács Anikó

Vasárnap még Érsek Róbert képviselte hazánkat a budapesti Eb-n. A kötöttfogásúak 97 kilogrammos súlycsoportjában Érsek 3:1-es vereséget szenvedett a vigaszágon az Európa-bajnok norvég Felix Baldauftól, ezzel kiesett a magyar birkózó.

Szombaton is született egy magyar érem a BOK-csarnokban. A kötöttfogásúak 130 kilogrammos kategóriájában a vigaszágon Vitek Dáriusz győzött az Európa-bajnok román Alin Alexuc Ciurariu ellen, az 1:1-es végeredmény Viteknek kedvezett később szerzett ponttal. Ezzel Vitek a bronzéremért harcolhatott az azeri színekben induló Beka Kandelakival.

A bronzmeccs első menetében az U23-as Európa-bajnokunk nagyszerűen kivédekezte a grúz származású rivális lenti helyzetből indított akcióját, így a szünetre maradt az 1:0 Kandelaki javára. A második felvonásban pedig a grúz-azerit intették meg a bírók, aki aztán szabálytalanul is védekezett, így a magyar birkózó megfordította az állást, s 4:1-es előnyre tett szert.

Vitek megtartotta a vezetést, ezzel 4:1-es győzelmet aratott, és felnőtt Európa-bajnoki bronzéremnek örülhetett.

„Elemeztük az azeri srácot, tudtuk, hogyan kell birkóznom vele szemben, egészen más alapállást kellett felvennem. Betartottam a taktikai utasításokat, ráadásul a fejlefogásból két pontért megintették, szóval ennél jobban nem is alakulhatott volna. Soha nem birkóztam még ilyen közönség előtt, nehezen találom a szavakat. Nagyon boldog vagyok” – nyilatkozta Vitek a Nemzeti Sportnak a bronzmérkőzést követően.

Vitek Dáriusz, miután győzőtt az azeri Beka Kandelaki ellen a férfi kötöttfogású birkózók 130 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkőzésén a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. április 2-án. MTI/Illyés Tibor

Szintén szombaton a 77 kilogrammos Lévai Zoltán szenzációs teljesítménnyel 3:1-re legyőzte a szerb színekben versenyző, világbajnok Nemes Viktort. Ezután Lévai a vb-bronzérmes Ajk Mnacakanjannal vívott nagy csatát, ám végül 5-1-re veszített, és búcsúzott a viadaltól.

A 63 kilogrammos Kecskeméti Krisztián 5:2-re kapott ki a török Ahmet Uyartól a selejtezőben, ezzel kiesett.

A 87 kilogrammos Szilvássy Erik pedig vereséget szenvedett a szerb színekben induló Zurab Datunasvilitól, miután az 1:1-es végeredmény Datunasvilinek kedvezett a később szerzett ponttal. Ezzel Szilvásy szintén búcsúzott a további küzdelmektől.

A magyar kötöttfogású csapat tagjai, balról jobbra: az ezüstérmes Váncza István (67 kg), az aranyérmes Fritsch Róbert (72 kg), a harmadik helyezett Lévai Tamás (82 kg) és Vitek Dáriusz (130 kg) a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. április 3-án. MTI/Kovács Anikó

Összességében a magyar delegáció rendkívül sikeresen szerepelt a budapesti Európa-bajnokságon. Mindhárom szakágban szereztek érmet a mieink. A magyar birkózók összesen két arany-, két ezüst- és öt bronzérmet nyertek, illetve háromszor ötödik helyezést értek el. Összesítésben a magyar kötöttfogású válogatott pedig az előkelő negyedik helyen végzett a csapatversenyben az azeri, a török és a grúz együttes mögött.

 

Nyitókép: A győztes Fritsch Róbert a férfi kötöttfogású birkózók 72 kilogrammos súlycsoportjának döntője után a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. április 3-án. A magyar versenyző 3-2-re nyert a georgiai Shmagi Bolkvadze ellen. MTI/Kovács Anikó

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mactoth
2022. április 04. 20:42
Gratulálok minden magyar birkózónak!
szárma
2022. április 04. 20:41
Őszintén gratulálok!
HNGR
2022. április 04. 20:41
Ez a hír most háttérbe szorul a választási eredmények és a megannyi háborús kamuvideó között. Gratulálok nekik, szép teljesítmény!
Rodolfo
2022. április 04. 20:41
Szép munka. Gratulálok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!