Sikeréhesen várja a magyar férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságot – a csapat álma a legjobb hat között játszani a záró hétvégén

2022. január 12. 15:07

A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) és a magyar férfi kézilabda-válogatott online sajtótájékoztatót tartott a csütörtökön kezdődő, magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság előtt, amelyen kiderült, minden játékosunk egészséges és készen áll a rajtra. A csapat célja a legjobb nyolc közé kerülés, az álma pedig, hogy szerepelhessen a záró hétvégén a legjobb hat között. Chema Rodríguez is csatlakozhatott a válogatotthoz.

2022. január 12. 15:07
null
Bánfalvi Szabolcs

A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) és a magyar férfi kézilabda-válogatott online sajtótájékoztatót tartott Telkiben a részben hazai rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság előtt, amelyre január 13. és 30. között kerül sor. A kontinensviadal rajtját 2018 nyara óta várjuk, ekkor nyerte el Magyarország és Szlovákia a közös rendezés jogát. Ezzel hazánk története során először rendezhet felnőtt férfi világversenyt ebben a sportágban.

A magyar válogatott csütörtökön 20.30-kor kezdi meg szereplését a B-csoportban Hollandia ellen a budapesti MVM Dome-ban. A 20 022 fő befogadására alkalmas arénában telt ház várja a mieinket a nyitó meccsen, amely előtt látványos megnyitóünnepséget is rendeznek.

Ebben a vadonatúj multifunkcionális sportcsarnokban játssza a magyar csapat a többi csoportmérkőzését is – szintén telt ház előtt – Portugália ellen január 16-án és Izland ellen január 18-án.

A másik két magyarországi helyszín is készen áll: a szegedi Pick Aréna és a debreceni Főnix Aréna. Szlovákiában pedig Pozsonyban és Kassán rendeznek mérkőzéseket az Eb során.

A csoportokból az első két helyezett jut tovább a középdöntőbe, amelynek Budapest és Pozsony ad majd otthont, a záró hétvége mérkőzéseit a magyar fővárosban tartják meg.

Az újonnan átadott budapesti MVM Dome 2021. december 16-án. Az 50 ezer négyzetméter alapterületű, 20 022 ember befogadására képes multifunkcionális csarnok 27 hónap alatt épült fel. MTI/Szigetváry Zsolt

Amennyiben a magyarok továbblépnek a B-csoportból, akkor a mieink a középdöntő csoportkörét is Budapesten játsszák, az A- illetve C-csoport továbbjutói ellen. A középdöntőben a két hatcsapatos csoportból az első kettő kvalifikálja magát az elődöntőbe, a harmadik helyezettek az ötödik helyért vívnak meg.

– kezdte a sajtótájékoztatót Nagy László, az MKSZ alelnöke, valamint a férfiválogatott szakmai stábjának tagja. – A fő célunk a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság volt, erre mintegy két és fél éve megkezdtük a felkészülést. Sok mindent kipróbáltunk, tapasztaltunk, és úgy érezzük, hogy a magyar csapat készen áll az Eb-re. A kontinensviadalon szeretnénk az élmezőnyben végezni, azaz a legjobb nyolcba bekerülni. Az álmunk viszont az, hogy szerepelhessünk a Final Weekenden, vagyis az Eb záró hétvégéjén, tehát  a torna végéig versenyben szeretnénk maradni. A felkészülésünk jól sikerült a nehézségek ellenére, a tervezett munkát nagyjából el tudtuk végezni.

Hatalmas öröm számunkra, hogy egyrészt a csapat valamennyi játékosa, vezetője és a stáb is egészséges, másrészt, hogy telt ház előtt kézilabdázhatunk, s ez nagy előnyt jelenthet számunkra, ebből a játékosok majd profitálhatnak, és óriási erőket mozgósíthatnak majd a pályán, ahogy a szurkolók a lelátón. Tudjuk, hogy nehéz dolgunk van. A sorozatterhelésnél már tapasztaltuk, hogy mérkőzésről mérkőzésre készítjük fel a csapatot, így jelenleg a legfőbb és legnagyobb ellenfelünk Hollandia a nyitó mérkőzésen. Ezután jönnek a további csoportellenfeleink, igyekszünk meccsről meccsre javuló teljesítményt mutatni. A játékosok is érzik már az esemény jelentőségét, súlyát. Óriási az érdeklődés, ez jót tesz a csapat hangulatának. Már mindenki nagyon várja a kezdést” – fejtette ki Nagy László a sajtótájékoztatón.

Gulyás István, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya és Nagy László az MKSZ alelnöke, illetve a férfiválogatott szakmai stábjának tagja készül a Eb-re. Magyar Kézilabda-szövetség/Kovács Anikó
Gulyás István, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya és Nagy László az MKSZ alelnöke, illetve a férfiválogatott szakmai stábjának tagja készül a Eb-re. Magyar Kézilabda-szövetség/Kovács Anikó

Majd Gulyás István, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya vette át a szót. „A szokásoknak megfelelően alakult a felkészülésünk, december 16-án kezdtük, majd karácsonyra hazamentek a sportolók, a két ünnep között újra találkoztunk. Az új évben pedig január 2-án kezdődött az összetartás, szokás szerint mindig ekkor lesz komplett a keret, mivel a külföldön játszó játékosok ekkor tudnak csatlakozni a válogatotthoz. A felkészülés két részből állt. Az első rész inkább fizikai volt, majd az ünnepek után a taktikai részre koncentráltunk.

A problémákról nem beszélünk, leginkább azokról nem, amikre nincs ráhatásunk, így a koronavírus-járványra. Egyedül Máthé Dominik kapta el a koronavírust, azonban néhány nap alatt rendbe jött, és egészségesen visszatért. A játékosok nagyon fegyelmezetten élték a hétköznapjaikat az elmúlt időszakban, az otthon tartózkodásuk ideje alatt is. Az egész csapat egészséges, és várjuk a rajtot” – árulta el Gulyás István.

A szakvezető kitért a csoportriválisokra is: Hollandiára, Portugáliára és Izlandra. „Mindhárom csapat jó erőt képvisel, és ez nem csak klisé. A hollandok legtöbb játékosa kiváló bajnokságban játszik, kiváló képességű sportolók, minden teher nélkül érkeznek Budapestre, és meg akarják mutatni, hogy ők is képesek hasonló utat bejárni, mint a női válogatottjuk. Nekünk az első mérkőzés nehezebb lesz, mivel át kell esni a tűzkeresztségen ennyi néző előtt. Bízom benne, hogy a csapatunk átlépi ezt az akadályt is, és a következő meccsen a portugálok ellen már jobb formában kézilabdázunk majd. Láttuk a portugálokat az olimpián is, és a legutóbbi Európa-bajnokságon találkoztunk velük, és jó okunk van rá, hogy az ott elszenvedett vereségért revansot vegyünk. Izland évek óta a világ élvonalához tartozik, az izlandiak nagyon komplex, érdekes kézilabdát játszanak, ellenük lehet az egyik legnehezebb csoportmérkőzésünk. A csoportunk nagyon kiegyenlített, nagyon éles, jó mérkőzéseket fogunk vívni” – mondta Gulyás István.

A sajtótájékoztatón részt vett Chema Rodríguez, a válogatott edzője is, aki korábban a családjában történt megbetegedések miatt nem tudott időben a válogatotthoz csatlakozni. „Örülök, hogy a csapattal lehetek. Boldoggá tesz az is, hogy a családom jobban van, így én is jobban tudok koncentrálni a válogatottra. Nehezen éltem meg az elmúlt heteket, mert szerettem volna az együttes mellett lenni, de a családommal is foglalkoznom kellett. Hálás vagyok, hogy a szövetség és a csapat lehetővé tette számomra, hogy a modern technika segítségével online részt vehessek az edzéseken, és a Bahrein elleni találkozón is tartottuk a kapcsolatot a stábbal.

Az egész stáb kiváló hangulatban van. Rengeteg szurkoló támogat minket, és ez hatalmas pluszt jelent számunkra. Szerintem nagyszerű tornát fogunk zárni” – nyilatkozta Chema Rodríguez.

Mikler Roland készül az Eb-re a válogatott edzésén. Magyar Kézilabda-szövetség/Kovács Anikó
Mikler Roland készül az Eb-re a válogatott edzésén. Magyar Kézilabda-szövetség/Kovács Anikó

Mikler Rolandnak, a válogatott csapatkapitányának ez lesz a hetedik Eb-je, és összesen a 13. világversenye a magyar nemzeti csapattal. „Nagyon sok világversenyen vettem már részt, rengeteg tapasztalatom van, viszont ez a hazai Európa-bajnokság más lesz, mint a többi. Ahogy lefújták az egyiptomi világbajnokságot, már a hazai Eb járt a fejünkben, és azóta a kontinensviadalra készülünk. Mint mindig, ezúttal is a remek védekezés lesz a kulcs, amely jó kapusteljesítményt is hoz magával, ez így együtt stabil alapot tud adni a csapatnak ahhoz, hogy elöl bátran tudjon játszani. Ez mindig rendkívül fontos. Mindezek kapcsán jók az érzéseim, sokat dolgoztunk már így együtt, érezzük egymást. Speciálisan elkezdünk készülni az adott ellenfeleinkre, és mindenkinek meglesz a konkrét feladata az adott mérkőzésen. Jónak érzem a játékunkat, bízom benne, hogy ezt csütörtökön a pályán is meg tudjuk mutatni.

Kezdenek a gyerekek is belejönni a buzdításba. Fantasztikus lesz a lelátón látni a családom, a barátaim és az ismerőseim. Ez egy igazán különleges esemény lehet az életünkben” – közölte Mikler Roland, aki hozzátette, hogy a 2012-es londoni olimpián játszott Izland elleni találkozót tartja a legemlékezetesebb meccsének az eddigi pályafutása során, s szerinte a játékosok és a szurkolók számára is ez volt a legmeghatározóbb élmény a válogatott kapcsán – a magyar nemzeti együttes kétszeri hosszabbítás után győzött és jutott tovább az elődöntőbe.

– folytatta Mikler, a válogatott kapusa.

Lékai Máté (középen) a Magyarország–Bahrein felkészülési meccsen. Magyar Kézilabda-szövetség/Cseh Péter
Lékai Máté (középen) a Magyarország–Bahrein felkészülési meccsen. Magyar Kézilabda-szövetség/Cseh Péter

Miklerhez hasonlóan Lékai Máté is a londoni olimpiai Magyarország–Izland meccset emelte ki legmeghatározóbb élmény szempontjából, ám hozzátette, a klubcsapatok rangadói során a magyar pályákon óriási hangulatot varázsolnak a hazai drukkerek, s a vendégcsapatok külföldi játékosai is rendkívül keménynek tartják ezt a légkört. Lékai, a válogatott irányítója hasonlóan lenyűgöző atmoszférát vár az Eb-n is.

„Mindig az a legfontosabb feladata egy irányítónak, hogy a lehető legjobban végrehajtsa a pályán az adott napi meccstaktikát, amit az edzők, a stáb, a csapat együtt dolgozott ki. Mindhárom csoportmeccsen komoly és nehéz feladat vár ránk. Nekem is, mint mindenkinek, a családom a legnagyobb szurkolóm. Amikor a pályán játszom, a szurkolói rigmusok nagy része nem jut el hozzám, de az atmoszféra mindenképp átjön. Óriási plusz erőt ad a szurkolók támogatása. A pályán kívül már jobban tudom érzékelni a buzdításokat. Az biztos, hogy fergeteges hangulat lesz.

Mindig azt kérem a szurkolóktól, hogy jöjjenek ki az arénába és szurkoljanak, élvezzék ezt, adjanak ki magukból minden frusztrációt, ami az életükben felmerül problémaként, és őrjöngjenek, ahogy csak tudnak. És mi is meg fogunk tenni mindent, amit tudunk a pályán, így remélhetőleg mindannyian boldogan fogunk távozni a csarnokból. A rigmusok kapcsán pedig az öltözőben a csapat összeállása után poénból szoktam mondani:

Most viszont úgy érzem, hogy lehet, hogy ez valóban így van. Bízom benne, hogy együtt szép sikert tudunk elérni ezen az Európa-bajnokságon” – osztotta meg gondolatait Lékai Máté.

Bánhidi Bence készül az Eb-re a válogatott edzésén. Magyar Kézilabda-szövetség/Kovács Anikó
Bánhidi Bence készül az Eb-re a válogatott edzésén. Magyar Kézilabda-szövetség/Kovács Anikó

Bánhidi Bence, a magyar válogatott és a Pick Szeged beállója derékbántalmai miatt nem tudott játszani a Bahrein elleni felkészülési meccsen, azonban már jobban érzi magát. „Már majdnem százszázalékosnak érzem a derekam, jót tett a kétnapos plusz pihenés. Nagyon várjuk a csütörtöki mérkőzést, az egész csapat és a stáb is lázban ég. Mindig a következő mérkőzésre készülünk, így egyelőre a hollandokra koncentrálunk, majd ha azt a meccset kipipáltuk, folytathatjuk a további felkészülést a portugálokra és az izlandiakra. Ahogy a többiek is mondták, nekem is a családom a legnagyobb szurkolóm, minden játékosnak a családja kint lesz a meccseinken. Ha lesz időm és ellátok majd távolra is ebben a hatalmas arénában, akkor talán még integetni is fogok tudni a szeretteimnek. Örülök, hogy ezen a hazai rendezésű Európa-bajnokságon a családom is láthat engem a pályán. Több óriási hangulatú találkozón szerepeltem már, azonban kíváncsian várom, hogy húszezer ember mit tud majd produkálni ebben az új arénában.

– értékelt Bánhidi Bence.

A Fehéroroszország elleni felkészülési találkozónk elmaradt az ellenfélnél felmerült koronavírusos eset miatt, így mindössze Bahrein ellen készülhetett a magyar válogatott. Azon a meccsen 36-30-ra nyertek a mieink a második félidőre feljavult játékunk révén.

Ilics Zoran került ki a kezdeti 21 fős keretünkből, amelyből minden mérkőzésre 16 játékos nevezhető.

A magyar válogatott csoportmeccseire elfogyott minden belépő, viszont még kaphatók jegyek a középdöntőre és a további magyarországi meccsekre.

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE

Kapusok: Borbély Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Eurofarm Peliszter – Észak-Macedónia)

Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Álvarez Pedro (Balatonfüred)

Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum HB – Norvégia)

Irányítók: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (TVB Stuttgart – Németország), Lékai Máté (Telekom Veszprém)

Beállók: Bánhidi Bence (Pick Szeged), Rosta Miklós (Pick Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Topic Petar (Balatonfüred)

Balátlövők: Bodó Richárd (Pick Szeged), Nagy Bence (Ferencváros), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)

Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT MENETRENDJE A B-CSOPORTBAN

Január 13., 20.30: Magyarország–Hollandia

Január 16., 18.00: Portugália–Magyarország

Január 18., 18.00: Izland–Magyarország

 

2022-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA

A-csoport (Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró

B-csoport (Budapest): Portugália, MAGYARORSZÁG, Izland, Hollandia

C-csoport (Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna

D-csoport (Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország

E-csoport (Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina

F-csoport (Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

 

Nyitókép: A győztes magyar válogatott játékosai a férfi kézilabda Eurokupa hatodik, utolsó fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzés végén Veszprémben 2021. május 1-jén. A magyar férfi kézilabda-válogatott megnyerte az Eurokupát, miután 26-22-re legyőzte az Európa-bajnok Horvátországot. MTI/Illyés Tibor

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2022. január 19. 01:51
Jól néz ki ez az Aréna, a szegedi új is bemutatkozik, a debreceni is parádés. A válogatottunk is kiváló! A csillagok állása is nekünk kell kedvezzen. Hajrá fiúk!
anegy_
2022. január 19. 01:51
izlandiakról is olvastam," akik Bp-en játszanak, miért is szegedi szállodában fürdőznek? Kínotokban már azt sem tudjátok mi a túrót hablatyoljatok. Akik Mo-on szálloda vendégek, azok oltottak, mi a szarért hordjanak maszkot? Ha fosik a kedves vendég-játékos, hordja a maszkot, evés-alvás-mászkálás közben is.
gyaloggos
2022. január 13. 19:05
EGYÉBKÉNT egyedül a jobbátlövő poszton vannak kételyeim. NO nem a két játékos képességét illetően, hanem a pillanatnyi fizikai állapotot, formát nézvén. LÉVÉN, Dominik beteg is volt a közelmúltban.
gyaloggos
2022. január 13. 19:01
A hollandok, portugálok valóban sokat fejlődtek az utóbbi időben, DE ÚGY vélem, ők nem okozhatnak gondot a magyar válogatottnak most IZLANDDAL meg mindig ki-ki meccsünk volt, nem tudom, most milyen állapotban, formában vannak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!