Szabó Szebasztián 12 századmásodperccel maradt le a dobogóról 50 pillangón a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban

2021. december 21. 03:34

Szabó Szebasztián, a szám társvilágcsúcstartója a legjobb idővel jutott az 50 pillangó hétfői döntőjébe a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban, ám ott negyedik lett, így egyelőre nem tudta megszerezni élete első vb-érmét.

2021. december 21. 03:34
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, Szabó Szebasztián vasárnap a legjobb idővel jutott a hétfő délutáni döntőbe 50 pillangón a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban, így nem volt meglepő, hogy a Győri Úszó Sportegyesület versenyzője erre a számra akart koncentrálni, s emiatt visszalépett a 100 gyorstól.

A hétfő délelőtti előfutamok során viszont szurkolhattunk a többi magyar érdekeltnek, így

Holló Balázsnak, aki bravúros teljesítménnyel negyedik legjobb idővel kvalifikálta magát a 400 vegyes fináléjába, méghozzá nagyszerű egyéni csúccsal (4:04.74).

„Teljesen kiúsztam magam. Azt beszéltük meg az edzőmmel, Kovács Ottóval, hogy úgy megyek neki az előfutamnak, mintha a döntő lenne. Ezt sikerült végrehajtanom, mindent kihoztam magamból, sikerült elérni a célt, a világbajnoki döntőt, azaz bármi történik délután, én már nem leszek csalódott. Az, hogy csak öten indultunk a futamomban, egyfelől előny volt, mivel nem volt mellettem senki, így nem kaptam hullámokat, másfelől viszont nyomást is rakott rám, hogy a négy komoly rivális mellett nem nézne ki jól, ha bejönnék ötödiknek. Örülök, hogy így sikerült, és van bennem annyi, hogy délután még egyszer jól le tudjam úszni a négyszáz vegyest, vagy még jobban is talán” – értékelt Holló Balázs a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) hivatalos honlapján.

Jakabos Zsuzsanna a női 200 méteres vegyesúszás előfutamában a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 20-án. MTI/Kovács Tamás
Jakabos Zsuzsanna a női 200 méteres vegyesúszás előfutamában a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 20-án. MTI/Kovács Tamás

A nőknél pedig Jakabos Zsuzsanna képviselte a magyar színeket 200 vegyesen, ám 65 századdal lemaradt a döntőről a nagyon erős mezőnyben, és a 12. helyen végzett.

„Azt éreztem, hogy reggelhez képest még kifejezetten jól ment, sajnálom, hogy ez most nem volt elég” – mondta Jakabos Zsuzsanna.

A női 4x200-as gyorsváltó viszont remekelt a délelőtti előfutamában: a Gyurinovics Fanni, Késely Ajna, Pádár Nikolett, Kapás Boglárka alkotta négyes szintén a negyedik legjobb idővel jutott a délutáni fináléba. A váltó utolsó embere, Kapás Boglárka rendkívül gyors váltást mutatott be, épp a megengedett határon belül. Mint kiderült, a világbajnok és hétszeres Európa-bajnok úszónknak azért volt szüksége időt nyerni ezzel, mert a futamban a legrosszabb időt teljesítő váltótagot Jakabos Zsuzsanna váltotta a döntőben. Ez pedig pont Kapás volt a kicentizett váltás ellenére is. Az 1:57-es idejére azonban nem lehet panasz a körülményekhez képest, mivel korábban betegeskedett, és emiatt vissza is lépett a 400 gyorstól.

„Én nem aggódtam a váltás miatt, nekem ez nagyon megy, és eddig még sohasem zártak ki. Lehet, hogy ez élesebb volt kicsit, de menni akartam, mert a leggyengébb időt teljesítő váltótag esett ki az esti döntőre az előzetes megállapodás szerint. Tipikus első úszás volt, de ahhoz képest kifejezetten jól sikerült, jelen állapotomban én egy kétperces időt sem zártam ki, ám látva, hogy 1:57 sikerült, még bánkódom is egy kicsit. Ha 1:58-at vagy 1:59-et úsztam volna, akkor is bejutottunk volna a fináléba, azonban akkor nyugodtabb szívvel engedném el a döntőt, így, hogy ennyire közel voltam a többiekhez, kicsit nehezebb feldolgozni ezt” – fejtette ki Kapás Boglárka az előfutamok után.

A későbbi negyedik helyezett Szabó Szebasztián a férfi 50 méteres pillangóúszás döntőjében a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 20-án. MTI/Kovács Tamás
A későbbi negyedik helyezett Szabó Szebasztián a férfi 50 méteres pillangóúszás döntőjében a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 20-án. MTI/Kovács Tamás

A hétfő délutáni döntők során a mieink közül először Szabó Szebasztián lépett a rajtkőre 50 pillangón. A győriek versenyzője a legjobb idővel (22.11 másodperc) kvalifikálta magát a fináléba, és mindössze egy századdal úszott jobbat a brazil Nicholas Santosnál a középdöntőben. Külön érdekesség, hogy Szabó ebben a számban állította be Santos világrekordját (21.75) a novemberi kazanyi rövid pályás Európa-bajnokságon, így előzetesen a két társvilágcsúcstartó csatájára lehetett számítani.

A döntőben Szabó kitűnően rajtolt, – mint mindig –, 0.57 másodperces reakcióideje magasan a legjobbnak bizonyult, viszont az első 25 méternél már Santos vette át a vezetést, és ezt meg is tartotta a brazil klasszis a futam végéig, és 21.93 másodperces idővel győzött.

Míg Szabó a negyedik helyen végzett 22.14-es idővel, 12 századmásodperccel lemaradva a dobogóról. Ezzel Szabónak nem sikerült megszereznie élete első világbajnoki érmét,

pedig a 25 éves úszó idén a budapesti nagymedencés Európa-bajnokságon győzött 50 pillangón, míg a kazanyi kontinensviadalon három aranyérmet nyert, és kiváló formában érkezhetett volna a világbajnokságra, ám közvetlenül a novemberi Eb után koronavírussal fertőzödött meg, és emiatt két hetet ki kellett hagynia karanténban töltve. Ez felülírta a tervezett felkészülést, veszített a gyorsaságából, és ennek is köszönhető, hogy csaknem négy tizeddel úszott gyengébbet a világrekordot jelentő egyéni csúcsánál – a kazanyi Eb-n jobb időt ért el, mint a győztes Santos a világbajnoki döntőben.

„Sajnos ez most így sikerült. A negyedik hely a legrosszabb. Sajnos most ennyit tudtam. Tudom, hogy bennem van a jobb idő, azonban ez most nem jött ki. Sajnos ilyen ez a világbajnokság, nem vagyok a legjobb formában. Végül is ez egy negyedik hely, nem baj, megyünk tovább. Nagyon jól éreztem ma magam, sajnálatos módon az úszás nem ment jól, bár ezt sem mondhatom, mert elég jó lett ez az idő. Sajnálom, hogy nem szereztem érmet. Néha rosszabbul érzem magam a rajt előtt, és utána jobban teljesítek, azonban most ennyit sikerült. Világcsúcstartó vagyok, de még nem világbajnok, most kellett volna jól úszni a vb-n. Viszont biztosan lesz még esélyem erre” – értékelt Szabó az M4 Sportnak.

A negyedik helyezett Szabó Szebasztián (balra) és a győztes brazil Nicholas Santos a célban a férfi 50 méteres pillangóúszás döntőjében a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 20-án. MTI/Kovács Tamás

A 41 éves Santos pedig az úszósport történetében az első világbajnok lett, aki betöltötte a 40. életévét, és Abu-Dzabiban a harmadik világbajnoki címét szerezte 50 pillangón pályafutása során.

„Hatalmas élmény 41 évesen a világ leggyorsabb úszóival versenyezni. 2001-ben vettem részt először világbajnokságon. Még a fukuokai nagymedencés vb bennem van, azután visszavonulok” – árulta el Santos a helyszíni műsorvezetőnek. Érdekesség, hogy Santos épp Fukuokában szerepelt az első vb-jén.

Az 50 pillangó világcsúcsának pedig több magyar vonatkozása is van, hiszen a 2018-as világkupa-sorozat budapesti állomásán úszta meg Santos a rövid pályás világcsúcsot a Duna Arénában, amelyet a magyar Szabó Szebasztián állított be Kazanyban idén novemberben. Míg 2019-ben a FINA Champions Swim Series „Úszó Bajnokok Ligája” versenysorozat budapesti helyszínén úszta meg Santos az Amerika-csúcsot (22.60) 50 méteres medencében.

„Óriási kihívás számomra, hogy 41 évesen a világbajnokságon versenyeztem. Harmadik világbajnoki címemet szereztem meg 50 pillangón. Hatalmas megtiszteltetés a legmagasabb szinten versenyezni ezekkel az úszókkal, különösen 50 pillangón, amely kifejezetten gyors szám.

Szabó Szebasztián pedig nagyszerű srác, nagyon gyors, fókuszált, kiváló versenyző típus, nagyon szeretek vele beszélgetni, kedves szokott lenni. Egyszer majd engem is le tud győzni, képes lehet rá, ehhez több számot is együtt kell úsznia, és akkor sikerülhet neki. Amikor fiatal voltam, nekem is az a stratégia vált be, hogy több számban is indultam: 50 és 100 gyors, 50 és 100 pillangó. Így lehet fejlődni. Remélem, jövőre újra összecsaphatunk, mivel az a tervem, hogy még egy évet úszom, és aztán visszavonulok” – nyilatkozott Santos az M4 Sportnak az 50 pillangó fináléja után Abu-Dzabiban.

A nyolcadik helyezett Holló Balázs a célban a férfi 400 méteres vegyesúszás döntőjében a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 20-án. MTI/Kovács Tamás

Majd a férfi 400 vegyes döntőjében Holló Balázs ugrott a medencébe, ott a hatos pályát kapta, mivel a negyedik legjobb idővel kvalifikálta magát. Nagyon jól rajtolt az Egri Úszó Klub versenyzője, és harmadik volt az első forduló után. Az első ötven méter után pedig az ötödik helyen állt, majd a hátúszás résztávján hatodikként haladt, aztán a mellúszásban visszacsúszott a nyolcadik helyre, s ezen már nem is tudott javítani gyorson, végül nyolcadikként csapott a célba. Láthatóan nagyon elfáradt, és érthetetlen módon lelassult, majd a nyilatkozatában elárulta mindennek az okát.

„Bakiztam egy hatalmasat.

Ennek fényében vettem be a pörgetőt, melegítettem be, öltöztem be, és mentem jelentkezni a fináléra. Ott mondták, hogy egy órával később indul a döntő. Ez teljesen keresztbe tett a felkészülésemnek, mentálisan is megzavart, és a pörgető is kiment belőlem a fináléra. De nem akarok mentegetőzni, lehet, hogy ha nem történik ez velem, akkor is ezen a helyen végzek. Sajnálom, hogy így alakult. Azonban a célom teljesítettem, hiszen a döntőért jöttem ki a világbajnokságra. Ez most így sikerült, legközelebb jobban odafigyelek” – árulta el a 22 éves Holló Balázs az M4 Sportnak. Hozzá kell tenni, a pörgető táplálékkiegészítőt jelent, s a bevétele után egy órával kimegy a sportoló szervezetéből, és utána már a fáradtság jelentkezik. Így érthető, hogy Holló lassan úszott a végén, hiszen normál esetben az utolsó résztávon kifejezetten jól szokott úszni.

„Onnantól nem volt túl sok esélyem, amikor megtudtam, hogy eltévesztettem az időpontot, mert nem lehet egy órán át fenntartani azt az állapotot, amikor a sportoló ki van hegyezve a versenyre. A pillangó még elment, de mellen már éreztem, hogy ez sansztalan. Nagyon sajnálom, ezt én szúrtam el, életem első világbajnoki döntője volt. A tanulságokat levonom nyilván” – tette hozzá Holló a Magyar Úszószövetségnek adott nyilatkozatában.

Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Pádár Nikolett (balról jobbra) és Késely Ajna (a vízben) örül a csapat 5. helyének a női 4x200 méteres gyorsváltó döntője után a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 20-án. MTI/Kovács Tamás

A női 4x200-as gyorsváltó döntőjével zárult a hétfői versenynap. Ebben a fináléban a Jakabos Zsuzsanna, Gyurinovics Fanni, Pádár Nikolett, Késely Ajna összetételű négyes indult a hatos pályán. Az amerikaiak és a kanadaiak között úsztak a magyarok. Jakabos kezdett, s az első 200 méter után az ötödik helyen adta át a váltót, miután szenzációs 1:55.36-os időt úszott. Gyurinovics Fanni ugrott a medencébe második emberként, és megtartotta az ötödik helyet. A harmadik úszónk, Pádár egy hellyel visszacsúszott. Majd a befejező ember, Késely is sokáig a hatodik helyen haladt, ám

az utolsó hosszon hatalmasat hajrázott, és kilenc századdal megelőzte a német ellenfelét, ezzel behozta a magyar váltót az ötödik helyre.

„A call roomban kicsit oda kellett koncentrálnom, mert legutóbb októberben a berlini világkupán úsztam kétszáz gyorsot, szóval oda kellett figyelnem, hogy jól sikerüljön. Az 1:55-ös idő kifejezetten jó lett, és az ötödik hely is rendben van” – mondta Jakabos Zsuzsanna a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) hivatalos honlapján.

„Jobban szeretek a váltóban elsőként úszni, mert akkor minden kiszámíthatóbb nekem, mint középen. Kicsit el is vitt a szívem az elején, azaz még ennél is jobban sikerülhetett volna az úszásom, de az idő reális, ennyit tudok most kétszázon” – értékelt Gyurinovics Fanni a MÚSZ hivatalos honlapján.

„Teljesen szétizgultam magam, életem első felnőtt világbajnoki döntője volt ez, teljesen kész voltam. A váltóban az a jó, hogy tudunk egymással beszélni, azaz annyira nem készül ki az ember, mint egyéniben. De talán a túlzott izgulás is benne van, hogy nem sikerült annyit jönnöm, mint az előfutamban” – árulta el a 15 éves szegedi Pádár Nikolett a Magyar Úszószövetség hivatalos honlapján.

„Egy korábbi Európa-bajnokságot leszámítva ez a legjobb helyezésem ezzel a váltóval, és az erőviszonyokat látva szerintem teljesen reális az ötödik hely. Úgy érzem, nekem most jót tett ez a világbajnokság – különösen ez a két úszás a váltóval” – fejtette ki Késely Ajna a MÚSZ hivatalos honlapján.

A rövid pályás úszó-vb kedden zárul Abu-Dzabiban.

 

Nyitókép: A későbbi negyedik helyezett Szabó Szebasztián a férfi 50 méteres pillangóúszás döntőjében a rövid pályás úszó-világbajnokságon Abu-Dzabiban 2021. december 20-án. MTI/Kovács Tamás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!