Szabó Szebasztián Európa-bajnok lett 100 méter pillangón Kazanyban

2021. november 04. 17:10

A rövid pályás úszó Európa-bajnokság szerdai versenynapján Szabó Szebasztián aranyérmet nyert, míg Milák Kristóf negyedik lett 100 méter pillangón az oroszországi Kazanyban. Csütörtökön tovább zajlanak a küzdelmek vasárnapig.

2021. november 04. 17:10
null
Bánfalvi Szabolcs

A rövid pályás úszó Európa-bajnokságot keddtől vasárnapig rendezik az oroszországi Kazanyban. A viadal történetében először tart hat napig a 25 méteres medencében lebonyolított kontinenstorna.

A keddi versenynapon 400 vegyesen Jakabos Zsuzsanna a legjobb idővel kvalifikálta magát az aznap esti döntőbe – holtversenyben a török Viktoria Zeynep Günesszel. A fináléban az Európa-bajnok magyar úszó kiválóan kezdett, a pillangó után az első helyen úszott, míg a hátúszást követően már egy másodperc volt az előnye, viszont mellen hárman is elhaladtak mellette. A gyorsúszás során pedig még egy hellyel hátrébb csúszott, s végül az ötödik helyen ért célba 4:32.68 perces idővel. A török vetélytárs Günes pedig 4:30.45 perccel győzött, s lett aranyérmes.

Szabó Szebasztián Európa-bajnok lett 100 pillangón. MTI/Koszticsák Szilárd, achív
Szabó Szebasztián Európa-bajnok lett 100 pillangón. MTI/Koszticsák Szilárd, achív

A szerdai versenynapon 50 méter háton Milák Kristóf a nyolcadik helyen végzett, majd következett a várva várt szám, a férfi 100 pillangó döntője, ahol két magyar kiválóság állt rajtkőre: az olimpiai, világ- és háromszoros Európa-bajnok Milák Kristóf és az Eb-győztes Szabó Szebasztián.

A fináléban Szabó Szabasztián kiváló utolsó ötven métert produkált, és 49.68 másodperccel megnyerte a finálét, s újabb Európa-bajnoki aranyérmet szerzett.

Az olasz Michele Lamberti (49.79) második helyen zárt, míg a lengyel Jakub Majerski (49.86) lett a harmadik. Milák Kristóf pedig mindössze két századmásodperccel csúszott le a dobogóról, és végzett a negyedik helyen, mivel 49.88 másodperces időt úszott, ám hozzá kell tenni, Miláknak ez volt a második döntője ezen a napon.

Ugyanezen a napon Késely Ajna a 7. helyen zárt a 800 gyors fináléjában.

Milák kristóf (balra) és Szabó Szebasztián több döntőben is úszott már együtt. Az Eb előtt a Duna Arénában zajló rövid pályás világkupán versenyeztek egymással. MTI/Koszticsák Szilárd
Milák kristóf (balra) és Szabó Szebasztián több döntőben is úszott már együtt. Az Eb előtt a Duna Arénában zajló rövid pályás világkupán versenyeztek egymással. MTI/Koszticsák Szilárd

Szabó az aranyérem megnyerése előtt körülbelül 30 perccel az 50 gyors második középdöntőjében 20.87 másodperccel győzött, ezzel a mezőny legjobb idejét teljesítette, s jutott a csütörtöki fináléba. Jakabos Zsuzsanna a 200 pillangó első középdöntőjében negyedik lett 2:07.14 perccel, így az ötödik legjobb idővel indul a csütörtöki döntőben. Női 200 háton pedig Szabó-Feltóthy Eszter (2:06.42 perc) a hetedik, míg Burián Katalin (2:06.59) a nyolcadik legjobb idővel jutott a csütörtöki fináléba.

A csütörtök délelőtti előfutamok során 200 pillangón Milák Kristóf, 200 vegyesen Kós Hubert, 100 gyorson Pádár Nikoletta indult, s továbbjutott a csütörtök délutáni középdöntőbe – a 15 éves szegedi úszónő egyéni csúcsot úszott. Míg 1500 méter gyorson Mihályvári-Farkas Viktória a hetedik idővel jutott be a pénteki fináléba.

 

Nyitókép: Az aranyérmes Szabó Szebasztián (középen), az ezüstérmes olasz Michele Lamberti (balra) és a bronzérmes lengyel Jakub Majerski (jobbra) a férfiak 100 méteres pillangójának díjkiosztóján a kazanyi rövid pályás úszó Európa-bajnokságon 2021. november 3-án. MTI/AP/Szergej Gric

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2021. november 07. 06:53
Gratulálok! Nagyszerű eredmény! Még sok ilyet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!