Végre újra közönség előtt versenyezhet a világ úszó elitje a Duna Arénában - Cseh László könnyek között búcsúzhat ma este

2021. október 08. 11:31

Csütörtöktől szombatig tart a FINA Úszó Világkupa második állomása a Duna Arénában, ahol a magyar klasszisok és a külföldi kiválóságok két év után megint nézők előtt versenyezhetnek. Az első nap a magyar úszók egy arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szereztek. A Világkupa minden estére tartogat különleges pillanatokat, a ma esti lehet azonban a legérzelmesebb: Cseh László végleg elköszön a versenyzéstől és egy utolsó száz vegyessel int majd búcsút egy páratlan pályafutásnak.

2021. október 08. 11:31
null
Bánfalvi Szabolcs

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) rendezi a FINA Úszó Világkupa második állomását a Duna Arénában október 7. és 9. között. Az esemény különlegessége, hogy 2019 októbere után megint közönség előtt tart nemzetközi versenyt a MÚSZ.

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) 1988-ban hozta létre a versenysorozatot, s a világ legjobb úszói az őszi időszakban versengenek egymással. A 2021-es idényben októberben négy helyszín ad otthont a sorozatnak: a német főváros, Berlin (október 1-3.), Budapest (október 7-9.), a katari Doha (október 21-23.) és az oroszországi Kazany (október 28-30.). A viadalon sikeres versenyzők pedig jelentős díjazásban részesülnek.

A FINA Úszó Világkupa idei futamait rövidpályán, azaz 25 méteres medencében bonyolítják le, így készülhetnek az úszók a novemberben és decemberben esedékes rövidpályás világ- és Európa-bajnokságra. A versenyprogram szerint délelőtt az előfutamok, míg délután ugyanazon versenyszámok döntőit tartják.

A magyar klasszisok mellett a világ legjobb úszói vesznek részt a rendezvényen, nekik is különleges alkalom, hogy végre közönség előtt versenyezhetnek a Duna Arénában.

A háromnapos viadal első napján 12 versenyszámban álltak rajtkőre az úszók, köztük rengeteg hazai és nemzetközi kiválósággal.

A délutáni döntők a női 400 méteres gyorssal kezdődtek, s a 20 éves Késely Ajna a hatodik lett, míg a 15 esztendős Ábrahám Lilla Minna egyéni csúccsal a nyolcadik helyen végzett. Érdekesség, hogy Késely Ajna nemrég váltott edzőt és klubot, igaz, hivatalosan még a a Kőbánya SC versenyzője, s csak januártól lesz a BVSC-Zugló sportolója, viszont már a zuglóiaknál készül új edzője, Bernek Péter irányításával, s ez volt az első versenye az új trénere mellett.

„Elégedett vagyok ezzel az úszással, jól éreztem magam a vízben. Nem nagyon pihentem erre a versenyre, de a fő cél az volt, hogy végre versenyezzek, s a komfortzónámon kívülre kerüljek, és ezt másképp lehet kivitilezni versenykörülmények között, nem olyan mint edzésen. Csak három hete készülünk együtt az új edzőmmel, még sok mindent össze kell rakni közösen, ez a legfontosabb feladatunk. Nagyon jól érzem magam az edzőváltás óta. Nem az volt a fontos, hogy szakmailag máshogy fejlődjek, hanem az, hogy a lelkem rendben legyen” – nyilatkozta mosolyogva Késely Ajna a Mandinernek.

Késely Ajna a női 800 méteres gyorsúszás előfutamában a tokiói olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 29-én. Késely Ajna a hetedik lett, így nem jutott be a döntőbe. MTI/Illyés Tibor
Késely Ajna a női 800 méteres gyorsúszás előfutamában a tokiói olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 29-én. Késely Ajna a hetedik lett, így nem jutott be a döntőbe. MTI/Illyés Tibor

A férfiaknál 400 gyorson a 22 éves Holló Balázs a hetedik helyen zárt 3:45.98-cal, viszont őt elszomorította a fináléban nyújtott teljesítménye, miután a délelőtti előfutamában 3:45.85-öt úszott.

„Nem vagyok elégedett, reggel jobb időt úsztam, pedig délután általában jobban szokott menni az úszás. Legalább 3:40-et vagy 3:41-et akartam úszni azért, hogy az érmes pozíció közelében legyek. Sajnálom, hogy nem jött össze. Nagyon jó érzés hazai közönség előtt úszni, fel tud dobni a hangulat a rajt előtt, s érezni lehet, hogy a magyarokat támogatják a nézők. Ez nagyon jól esett, de épp ezért is vagyok csalódott, mert miattuk is jobban akartam teljesíteni. Azonban van még néhány versenyszámom, ahol javíthatok” – szomorkodott Holló Balázs.

Majd következett egy kiugró magyar siker, 200 méter háton

a 18 éves Kós Hubert megszerezte pályafutása első világkupa-győzelmét, egyben az első magyar aranyérmet a férfiaknál az idei világkupa-sorozatban.

Az UTE sportolója számára nem úgy sikerült a tokiói olimpia, ahogyan előzetesen várta, mivel 200 vegyesen lemaradt a középdöntőről, miután nem jutott tovább az előfutamokból. Emellett az Európa-bajnokságon is többet várt magától. Viszont Kós 200 méter pillangón bronzérmet szerzett Berlinben a világkupa első állomásán, s ezúttal 200 méter háton pedig győzött 1:52.79-es idővel. A fiatal sportoló régebben hátúszó volt, viszont az edzőjével Magyarovits Zoltánnal a vegyesre készülnek alapvetően, s még mindig vegyes úszónak tartja magát az ifjú titán, s azon dolgozik, hogy az egyes úszásnemeket még jobban felépítsék a jobb eredmények elérése érdekében.

„Végre összejött valami! A budapesti Európa-bajnokságon és a tokiói olimpián is nagyon kicsin múlt a jobb helyezés, de valamilyen szinten vissza kell adnia a sportnak a jó eredményt. Ennek elérésében segített, hogy eleinte az edzéseken megkértem az edzőmet, hogy vízilabdázzunk azért, hogy megnyugtassuk a lelkem, mivel nagyon nehéz felállni egy olimpia után. Másfél hete edzünk normálisan, s végül valahogy összehoztam ezt az eredményt. Elképesztő élmény volt hazai közönség előtt versenyezni. Erre vártam már a 2017-es hazai világbajnokság óta, amikor a Duna Aréna lelátójáról szurkoltam a magyaroknak, s azon gondolkoztam, hogy majd egyszer én is itt fogok úszni más versenyzők ellen. Rendkívül jó érzés!” – fejtette ki Kós Hubert, aki komoly eredményeket érhet el a jövőben.

Az aranyérmes Kós Hubert a férfi 200 méteres hátúszás eredményhirdetésén a Duna Arénában, a rövidpályás világkupa-sorozat második állomásának nyitónapján, 2021. október 7-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Az aranyérmes Kós Hubert a férfi 200 méteres hátúszás eredményhirdetésén a Duna Arénában, a rövidpályás világkupa-sorozat második állomásának nyitónapján, 2021. október 7-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Ugyanebben a számban a másik magyar induló, Telegdy Ádám a negyedik helyen ért célba 1:53.79-cel, kerek egy másodperccel lemaradva a győztes Kós Huberttől.

„Nagyon elégedett vagyok az idővel és az úszással. Kiváló eredmény ahhoz képest, hogy két és fél hete kezdtünk edzeni hosszú nyári szünet után. Nagyon jó érzés újra közönség előtt úszni a Duna Arénában, már szinte elszoktunk ettől. A többi világkupa-állomásra nem tervezek menni, a rövidpályás Eb-t is kihagyom valószínű, idén a következő fő versenyem a rövidpályás világbajnokság lesz” – mondta Telegdy Ádám.

Női 200 méter pillangón Jakabos Zsuzsanna szerzett ezüstérmet. A 32 éves úszó később 100 méter vegyesen is elindult, ott negyedik helyezést ért el.

A Győri Úszó Sportegyesület versenyzője a berlini világkupa-viadalon 400 méter vegyesen aranyérmet nyert, ebben a versenyszámban legutóbb 2011-ben győzött világkupán. Sőt, a Nemzetközi Úszóligában is elindult. Ezek az eredmények is azt mutatják, hogy Jakabos még mindig nagyon szeret úszni, s kiváló formában teszi azt.

„Örülök az ezüstéremnek és az elért időnek. Nagyon szeretek úszni még mindig. Ha nem lenne hozzá kedvem, akkor most nem lennék itt. Azonban nem könnyű, mert nagyon fárasztó. Folyamatosan jönnek egymás után a versenyek, ez már a hetedik. A budapesti világkupa első napján jól ment az úszás, bár nagyon sok testrészem fáj most. Szerettem volna új versenyszámot is úszni, emiatt megkértem az edzőm, hogy a 100 méter vegyest is leúszhassam, jó élmény volt, nagyon vicces volt, hogy mennyire gyorsan kellett váltani az úszásnemeket. Összességében jólesett. Nagyon jó, hogy végre vannak emberek a lelátón, és nem üres uszodában úszunk. A tokiói volt az ötödik olimpiám, s ezt ki akartam élvezni, amennyire csak lehet. Viszont ami a versenyt illeti, az egész értelmét elvette az, hogy üres uszodában úsztunk egy olimpiai döntőt. A mai napig az egyik legjobb élményem, hogy Pekingben tizenhétezer ember előtt úsztuk a női 4x200 méteres gyorsváltó döntőt. Kiráz a hideg, ha rágondolok. Nagyon remélem, hogy a fiatalok megtapasztalják majd, hogy milyen az, amikor egy igazi olimpián úszhatnak” – értékelt Jakabos Zsuzsanna.

A későbbi ezüstérmes Jakabos Zsuzsanna a női 200 méteres pillangó döntőjében a Duna Arénában, a rövidpályás világkupa-sorozat második állomásának nyitónapján, 2021. október 7-én. MTI/Koszticsák Szilárd
A későbbi ezüstérmes Jakabos Zsuzsanna a női 200 méteres pillangó döntőjében a Duna Arénában, a rövidpályás világkupa-sorozat második állomásának nyitónapján, 2021. október 7-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Női 200 méter pillangón a 17 éves Hatházi Dóra nyolcadik lett. Női 100 méter vegyesen pedig a 16 éves Ugrai Panna Nóra a nyolcadik lett, aki nemsokára, október 18-án tölti be a 17. életévét.

A férfi 100 méter pillangót nagyon várta mindenki. Ebben a számban két magyar kiválóság állt rajtkőre: az olimpiai, világ- és háromszoros Európa-bajnok Milák Kristóf, valamint az Eb-győztes Szabó Szebasztián. Milák 200 méter pillangón aranyérmet, 100 méter pillangón ezüstérmet szerzett a tokiói olimpián, ezután ő is edzőt váltott. Nyolc év közös munkát követően már nem Selmeci Attila irányítása alatt készül, hanem Virth Balázzsal folytatja a pályafutását a Budapesti Honvéd Sportegyesületben.

A Duna Arénában pedig Milák egyéni csúcsot (49.92) úszva második helyen ért célba 100 méter pillangón, míg Szabó, a Győri Úszó Sportegyesület versenyzője harmadik lett 50.42-es idővel.

Majd mindketten még 50 gyorson elindultak, ahol Szabó a negyedik, Milák az ötödik helyezést érte el.

„Összességében elégedett vagyok az első versenynappal, remek, hogy itthon kell úszni, a rövid pálya már annyira nem tetszik. Örülök, hogy az ötvenesben jól tudok úszni, nekem az bőven elég, ezt a huszonötös szakirányt, és az itt szerzett tapasztalatokat majd felhasználom az ötvenes versenyeken. Magamat is megleptem, hogy egyéni csúcsokat úsztam. Nem mondom, hogy nem edzettem, de azt se mondanám, hogy nem készültem rá nagyon” – értékelt Milák.

„Azért vagyok itt, mert a Duna Arénában szoktam edzeni, s jelenleg foglalt a medencém, máshol nem tudok készülni, mivel a Honvéd uszodája még nincs kész” – viccelődött Milák.

„Minden hétvégén volt egy verseny, kicsit ki kellett pihenni. Elég jó eredmény az első napon elért bronzérem, de nem a legjobb” – mondta Szabó.

A későbbi második helyezett Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjében a Duna Arénában, a rövidpályás világkupa-sorozat második állomásának nyitónapján, 2021. október 7-én. MTI/Koszticsák Szilárd
A későbbi második helyezett Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjében a Duna Arénában, a rövidpályás világkupa-sorozat második állomásának nyitónapján, 2021. október 7-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Férfi 100 méter mellúszásban a 25 esztendős Horváth Dávid nyolcadik helyen végzett a döntőben.

Női 200 méter mellen a 19 éves Békési Eszter ezüstérmet nyert. Az Egri Úszó Klub sportolója a tokiói olimpián 200 méteres mellúszásban 25. helyen végzett, míg 2019-ben szintén második lett a budapesti világkupaversenyen, de akkor ötvenméteres medencében érte ezt el.

„Éremért úsztam. Bizakodásra ad okot, hogy ezüstérmet sikerült szereznem. Mindenképp motivál, hogy ilyen időt úsztam a szezon elején. Teljesen elégedett vagyok. Nagyon jó volt újra hazai közönség előtt úszni. Külön öröm, hogy itt lehet a családom, a hazai veresenyeimre ki szokott látogatni, ezt sajnos év elején nem tehette meg a koronavírus-járvány miatt” – mondta Békési Eszter.

A betétfutamoknak már hagyománya van a budapesti világkupaviadalok történetében, s a nyitónapon a világkupaversenyek döntői után is egy extra futamot tartottak, amely reflektál arra, ami miatt egy év kimaradt a világkupa-sorozat történetében:

a világjárvány leküzdésében, az élet normalizálásában elévülhetetlen szerepet játszók, a frontvonalban dolgozók vették birtokba a Duna Aréna medencéjét egy váltóverseny erejéig.

Három, orvosokból és nővérekből álló staféta mellett a rendvédelmi dolgozók és a tanárok csapata is vízbe ugrott, továbbá három, ismert zenészekből álló négyes is.

Az egyik zenészcsapat nyerte meg a futamot, azonban ezúttal nem a győzelem volt a fontos, hanem az, hogy a Magyar Úszószövetség így fejezte ki köszönetét és háláját a szolgálatot teljesítőknek.

Az egészségügyi dolgozók egyik csapatában Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is szerepelt,

aki egykoron versenyszerűen úszott, és még az elmúlt időszakban is amatőr szinten vízilabdázott.

„Örültem, hogy csak huszonöt métert kellett úsznom, s nem ötvenet vagy négyszázat. Ez egy jó sprint volt. Kezdhettem volna kicsit gyorsabban, maradt a végén némi energia bennem, de ez egy jó kezdet, remélem, lesz még lehetőségem, hogy a közel tizenhét másodperces időmet néhány másodperccel megjavítsam. Mindig kellenek új célok” – mondta a futamról Prof. Dr. Merkely Béla.

„Mindennap érezzük a köszönetet és a hálát. Nagyon sokat tettünk a kollégáimmal annak érdekében, hogy a sportolók tudjanak edzeni és versenyezni a járvány idején is. A versenyek nélkül nem lehet fenntartani a sportolókban az akaratot, a motivációt, amivel fel tudnak készülni a következő világversenyre. Ez a világkupaviadal a huszadik buborékos versenyünk, ezek közül a legtöbb vizes esemény volt volt, amelynek a hátterében a Duna Arénában versenyző kollégáim álltak. Fontosnak tartottam, hogy őket hozzuk el erre a viadalra, és emiatt nem a Semmelweis Egyetem legjobb úszóválogatottja vett részt a futamon, ugyanis az itt lévők sokat tettek azért, hogy az idei világkupaviadal és a többi sportesemény is biztonságban megrendezhető legyen. Mind a tizenketten boldogok vagyunk, hogy részt vehettünk ezen a versenyen. Meg szeretnénk köszönni ezt a lehetőséget a Magyar Úszószövetségnek, mert mindannyiunknak örök élmény volt ez” – folytatta Prof. Dr. Merkely Béla.

Pénteken a világkupaverseny esti döntői után hivatalosan is elbúcsúztatják Cseh Lászlót, a világ- és Európa-bajnok még egyszer vízbe ugrik, s a tervek szerint 100 vegyest úszik, ám mindezt nem egyedül teszi.

 

Nyitókép: Cseh László a férfi 200 méteres vegyesúszás előfutama után a tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 28-án. CsehLászló az elődöntőbe jutott.MTI/Kovács Tamás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
libsimentes_övezet
2021. október 10. 20:25
túlértékelt, hamarabb kellett volna abbahagynia, de most az egyszer hagyják már nyerni a gyereket
di maggio
2021. október 10. 16:35
Az elmúlt 20 év egyik legjobb sportolója volt.Akik sértegetik,csinálták volna.
Madasa Hatter
2021. október 10. 16:35
Már unom hogy évek óta búcsuzkodik mint egy fürdős kurva. Baszdemg, akaszd fel a gatyát és húzz a picsába. Elég volt már ebből a nyivákolásból. Évek óta elég.
Carsac
2021. október 10. 00:08
Szerintem ne ússzon már. Számomra ez az egész sportizé értelmetlen, még ha az egész ország is ráizgul, hogy bezzegamagyar XYZ sportolók. Meg iszonyat tíz-száz milliárdokat költünk ilyen bohóckodásra (inkább, mit a kétezredik holokauszt kárpótlás...) Az én életem elég kerek anélkül, hogy valaki úszik, focizik, jéghokizik stb. a nevemben .... vagy nem. De ha választhatnék, akkor inkább a sportolók, mint a holokauszt kárpótlások, megint. Persze, én is örülnék egy olyan kormánynak, amely nem dobálja a pénzt értetelmetlen dolgokra (is). De úgy tűnik, a mostani ellenzék nagyságrendekkel rosszabb lenne, szerintem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!