Tízmilliót is spórolhatunk az új Otthonfelújítási Program révén – elemzés

2024. április 05. 13:57

Két hónap múlva indulhat az új állami Otthonfelújítási Program az 1945–1990 között épült családi és ikerházakra 6 milliós támogatással és kamatmentes hitellel. Szakértők szerint egy ilyen korszerűsítés 30 százalékos rezsicsökkenéssel jár, így összesen 10 millió forint is megspórolhatótíz év alatt.

2024. április 05. 13:57

Molnár Dániel a Makronóm Intézet senior elemzőjének írása.

Az 1945 és 1990 között épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni a júniusban induló új otthonfelújítási programot – jelentették be április 5-én, pénteken délelőtt. Összesen 108 milliárd forint jut EU-s forrásból a projektre részben támogatásként, részben támogatott hitelként, amiből mintegy 20 ezer otthon újulhat meg. 

A házszigetelésre, nyílászárók cseréjére, melegvíz- és gázfűtésrendszer korszerűsítésére felhasználható programban legfeljebb 7 milliós beruházással lehet részt venni, legalább 30 százalékos energiamegtakarítás elérésével. Egymillió forint önerőt biztosítani kell, a maradékra legfeljebb 6 milliós kamatmentes hitelt lehet felvenni a lakossági MFB Pontokon keresztül. A kölcsönösszeg utólag 2,5-3,5 millió forinttal csökkenthető, mégpedig az adott járás fejlettségétől függően. 

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior elemzőjének értékelése szerint több szempontból is jelentős a mai kormányzati bejelentés. Egyrészt  

az új otthonfelújítási támogatás célja elsődlegesen az energiafogyasztás csökkentése az energetikai korszerűsítések révén, amely – tekintve, hogy hazánk földrajzi adottságai miatt jelentős energiaimportra szorul – egyben az energiaszuverenitásunkat, a gazdaság sokkellenálló képességét is növeli. 

Az építőipari beruházásokat fellendítő hatások 

Makronóm Intézet senior elemzője kiemeli azt is, hogy a kormányzat uniós forrásból 

 108 milliárd forintot szán a programra, amely az önrészt is figyelembe véve 126 milliárd forint értékű beruházást indukálhat, így ez az építőipar egészét jellemző hazai hozzáadott érték arányt vizsgálva nagyságrendileg 75 milliárddal járulhat hozzá a GDP-hez, miközben 20 ezer lakás újulhat meg.  

A beruházási összeg és a gazdasági hatás ennél nagyobb is lehet, ha a kormányzati támogatás addicionális, nem államilag támogatott fejlesztésre is ösztönzi a családokat. 

A most bejelentett támogatás tehát az 1945 és 1990 között épült családi házak energetikai korszerűsítését hivatott elérni, vagyis a lakásállomány azon szegmensét célozza, ahol potenciálisan a legnagyobb hatékonyságnövekedés és így fogyasztáscsökkenés érhető el az építés óta eltelt időszak technológiai fejlődése, valamint az épületek állagromlása miatt. 

Fontos, hogy a most bejelentett program jövedelmi szempontból is célzott, a kormányzat a vissza nem térítendő támogatás mértékének meghatározásában figyelembe veszi az adott járás átlagos jövedelmi szintjét is, így annak mértéke egy 7 millió forint értékű beruházás esetében 2,5–3,5 millió forint között alakulhat. 

Az otthonfelújítási támogatás az építőipar és az ipar szempontjából is kiemelten kedvező. Az építőiparban a magas kamatkörnyezet, az uniós források visszatartása, valamint a bizonytalan külső gazdasági környezet visszaesést eredményezett a tavalyi év során, ez pedig kihatással volt az ipari teljesítményre is az építőanyag-gyártáson keresztül. Az idén ugyanakkor a CSOK Plusz után a most bejelentett támogatás már a második intézkedés, amely a lakáspiacon keresztül az építőipar fellendülését támogatja – tette hozzá a Makronóm Intézet senior elemzője. 

Átlagosan harmadával többe kerülnek a felújított régebbi házak

„A korszerűsítésbe azért is érdemes belevágni, mert jelentősen emelkedik az ingatlan értéke” – fogalmazott a támogatás bejelentése kapcsán Balogh László, a hazai ingatlanhirdetési piac legismertebb portálja, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: az idén eladott – az otthonfelújítási programban érintett – családi és ikerházak esetében harmadával adtak többet a felújított ingatlanokért a felújítandókhoz képest. 

A fővárosban magasabbak az árak, így itt a különbség kisebb: a 2024-ben eddig eladott közepes állapotú és felújítandó házak átlagos négyzetméterára 677 ezer, a felújítottaké 719 ezer forint volt az ingatlan.com adatai szerint.  

A vármegyeszékhelyeken ugyanakkor a korszerűsítendő otthonokra jellemző 389 ezer forinttal szemben a jó állapotúaknál majdnem 530 ezer forint volt az átlagár.  

A kisebb városokban 316 és 416 ezer forintot mutatnak az idei adatok.  

A községekben a felújítandó házaknál 232 ezer, a felújítottaknál pedig 367 ezer forint volt az átlagos eladási négyzetméterár az ingatlan.com adatbázisa alapján. 

Hogyan spórolhatnak akár 10 milliót az igénylők?

A lakásfelújítási program kamatmentes kölcsönével és a legalább 30 százalékos energetikai hatékonyságjavulás miatti rezsicsökkenéssel akár 10 millió forintot is megspórolhatnak egy évtized alatt a tulajdonosok 

– derül ki az ingatlan.com és a money.hu összeállításából.  

Korponai Levente, a money.hu vezetője közölte: „Az Otthonfelújítási Program kamatmentes kölcsönével 4,8–6,8 millió forint kamat- és hitel-visszafizetést is megspórolhatnak az energetikai korszerűsítésben gondolkodó ingatlantulajdonosok a piaci alapú hitelekhez képest. Ráadásul a legalább 30 százalékos energetikai hatékonyságjavulással az éves rezsiszámla akár több százezer forinttal csökkenhet. Így az otthonfelújítási programban részt vevő ingatlantulajdonosok egy évtized alatt akár 10 milliót is megtakaríthatnak a kamattámogatásnak és az alacsonyabb rezsiköltségeknek köszönhetően.” 

Ágazati reakció a Mapeitől 

A Mapei Kft. vezetése is pozitívan értékeli a kormány bejelentését. Szakértőik véleménye szerint az új támogatás azért előremutató, mert hosszú távú gazdasági előnyöket kínál a rezsiköltségek jelentős csökkentésével. Az energiamegtakarítás mint támogatási feltétel arra ösztönzi a lakosságot és a szakembereket, hogy minél hatékonyabb megoldásokat válasszanak. További jó hír, hogy a támogatás mértékének a lakóhely és jövedelem szerinti differenciálása lehetővé teszi, hogy az alacsonyabb jövedelmű családok is hozzáférjenek a programhoz.

„Februárban azt nyilatkoztam, hogy hiányzik még egy lökés az építőiparnak. Az hiszem, ez lehet az. Az új otthonfelújítási program várhatóan kedvező hatást gyakorol az építőiparra, különösen a kis- és középvállalkozások számára lehet előnyös. A projekt által generált megnövekedett kereslet várhatóan serkenti az ágazat növekedését” – jelentette ki Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. 

A vállalat, amint értesült az új programról, egy külön alprogram létrehozásáról döntött, hogy a kormány támogatási programjának kiegészítéseként további előnyökkel nyújtson a pályázók számára.

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:14
🍓 ️ ­­A­­ ­d­ö­­g­ö­s­­­ ­­l­­­á­n­­y­­­o­­­k­ ­v­á­r­­n­­a­­­k­ ­­­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
oberennsinnen49
2024. április 05. 14:17
Még egy, ez az otthonteremtéssel csak közvetett viszonyban áll, de hosszú távon jelentősége van: Mészáros Lőrinc az általa használt magyarok pénzéből a Szabadalmi Hivatallal kooperálva magyar találmányok felkarolásával juttasson lehetőséghez tőkehiányos magyar feltalálókat. Legutóbb a Paláverben jelentkezett egy úr - energia technológia ügyben - minden a régi a magyar rónán, nem kell, ami magyar és világszerte be lehetne vezetni. Mészáros Lőrinc - illetve a csapata, ha van neki ilyen, LENNIE KELLENE, elvégre fejlesztési bankja van - MIÉRT NEM FGIGYEL ERRE, miért nem vág bele végre INNOVATÍV önálló gazdasági-technológiába? Ha minden harmadik próba eredményes, már megéri, nemcsak neki, de az országnak. Érthetetlen a gyávaság. Neki ott van a lehetőség az orra előtt és az elődök, akik magyar ipart világszínvonalig felérve teremtettek 100-150 éve.
oberennsinnen49
2024. április 05. 14:07
Ez nagyszerű, de az egyszerű, szülőileg mérsékelten elengedett fiatal, ha házas, dolgozik, legalább három éve és gyermekei születnek, mit tehet? Elmegy nyugatra, adogatja haza, gyűjtögeti a pénzt az önálló lakás indításig, ami min. 6-8 év. Ha minden jól megy... Megoldás erre? Állami bérlakás, induló fiatal dolgozó családok részére. A feleségnek lehetőség szerint állami munkahely, ha a kicsik betegsége miatt évente többször otthon kell maradni, azaz: a lehető kegmagasabb színvonalú itthonélés, létezés, családi fejlődés biztosítása A MAGYAR ÁLLAM RÉSZÉRŐL, a nagyszerű, már induló tőkével rendelkezők ÁLLAMI támogatása mellett... Komfortérzet-javításra: élőzenés közösségi terek adókedvezménnyel közjárművek biztonsági szolgálata közterületek tisztán tartása, a járművek közvécé jellegének beszüntetése teljes jogú nyugdíjak emelésének egységesítése - a különbség a nyugdíjba vonuláskor létrejött szakmai MLSZ a TAO-pénzek felhasználásáról Minden téren: a szakmai tudás uralmának megteremtése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!