A mesterséges intelligencia lesz 2024 slágerbefektetése

2024. január 01. 18:06

A technológiai szektorban öt nagy terület fog hasítani az idén. A mesterséges intelligencia még favorit lesz, de a kibervédelem is durván visszarobbant a mezőnybe.

2024. január 01. 18:06
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Mondják, a gazdasági és politikai káosz kifejezetten kedvez az innovációs folyamatoknak. Lehet a megállapításban valami: nem kell mély összefüggésekben gondolkodó elemzőnek lenni ahhoz, hogy a 2023-as évet a teljes zűrzavar esztendőjének nevezzük, de ahhoz sem, hogy azonnal lássuk: a mesterséges intelligencia szárnyalásával új időszámítás kezdődött a technológiában. 

A GlobalData elemző és tanácsadó vállalat szerint 2024-ben a legnagyobb befektetések már a techszektorra fognak összpontosítani, annak is öt olyan területére, ahol a befektetés gyakorlatilag egyet jelent a biztos nyereséggel.  

Új dili sok pénzért 

Az AI mint technológiai slágertrend teljes egészében letarolta a tavalyi évet, az őrület pedig csak fokozódni fog 2024-ben. A GlobalData előrejelzései szerint a globális piac értéke az idén több mint 900 milliárd dollár lesz, a robbanás pedig alapvetően a generatív mesterséges intelligencia területén várható – mégpedig minden iparágban. A globális piac ezen szegmense a 2022-es 1,8 milliárd dollárról 2027-ig 33 milliárd dollárra fog terebélyesedni, ezzel pedig a leggyorsabb növekedést fogja produkálni az elkövetkezendő néhány évben.  

Égtakarók 

A GlobalData előrejelzései szerint a felhőalapú IT-piac 2027-re 1,4 milliárd dollárt fog érni. A szoftveres dominancia mellett a felhőalapú platformszolgáltatások további ugrásszerű növekedése várható, ahogyan a költségcsökkentés és a hatékonyság érdekében egyre több vállalat szervezi ki az IT-s infrastruktúrát felhőbe.  

A mesterséges intelligenciával kombinálva ráadásul ez a megoldás lesz a legmegkerülhetetlenebb az olyan adatigényes területeken, mint a robotika vagy a dolgok internete. 

A nagy visszatérés 

Az egyik legnyilvánvalóbb befektetési terület, az elmúlt esztendők során elkövetett adathalászati módszerek, a vállalati támadások, illetve az ukrajnai háború semmit nem kímélő, infrastruktúrák elleni merényletei pontosan tükrözik, mekkora szükség van a betonkemény védelemre.  

A mesterséges intelligencia térhódítása ráadásul növeli a kockázatot, így a kibervédelembe fektetni már nem csak ajánlott, de gyakorlatilag felső határ nélküli kötelezettség lesz. Az elmúlt tíz év statisztikái arra utalnak, hogy például a zsarolóvírusok folyamatosan emelkedő száma 2025-re több mint 10 milliárd dollárjába kerül majd a vállalatoknak. Ez a szám 2015-ben még „csak” 3 milliárd dollár volt, így érthető, hogy a prognózisok szerint a kiberbiztonsági bevételek 2030-ra globálisan a 344 milliárd dollárt is el fogják érni.  

Ezeket a droidokat keresitek 

A mesterséges intelligencia és a felhőalapú szolgáltatások eddig elképzelhetetlen módon tolták meg a robotika fejlődését. Az iparág durva menetelésének arányait jól mutatja, hogy míg 2022-ben 63 milliárd dollárra árazták a globális piacát, az értéke 2030-ra várhatóan 220 milliárd dollár körül lesz. Az ipari és vállalati robotok húzzák majd magukkal az egész területet, és az úgynevezett kiszolgáló robotok összpiaci értéke már jövőre eléri a 67 milliárd dollárt.  

A másik nagy szelet a tortából 2024-ben a dróngyártásé lesz, de óriási jövő előtt állnak a katonai vagy orvosi célokra használt külső vázak, az exoszkeletonok, valamint a logisztikai kiegészítők területei is.  

A dolgok internete 

A törekvés, hogy minden bennünket körülvevő tárgyat, közvetlen, illetve tágabb környezetünket okossá tegyük, soha nem látott méreteket öltött – pedig még mindig csak egy folyamat kezdetén járunk. A dolgok internete alapvetően az ipari internet és az okosvárosok területén ontja majd a bevételt. Az ipari internet globális piaca a 2022-es 374 milliárdról 2027-re 756 milliárd dollárra fog ugrani, míg az okosvárosoké 234 milliárdról 470 milliárd dollárra fog nőni a következő 3-4 évben.  

*** 

Fotó: Shutterstock 

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elbert-0
2024. január 01. 22:29
A picsába ! Most végeztem el egy fenntarthatósági menedzser kurzust, azt itt nem látom felsorolva. Rossz lóra tettem volna ?
pandalala
2024. január 01. 20:50
Robi: - Figyelj ide, emberlány, elhúzom a nótádat! .... :-D
I feel the earth move under my feet
2024. január 01. 19:24
"A technológiai szektorban öt nagy terület fog hasítani az idén. A mesterséges intelligencia még favorit lesz, de a kibervédelem is durván visszarobbant a mezőnybe." Javaslom, hogy Révész Béla Ákos helyett vegyenek fel a mandinerhez egy A.I.-t... még a béta-verzióval is jobban járnának..és mi is..
Takagi
2024. január 01. 18:43
Akkor lrsz jó, ha én programozom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!