Megdézsmálta már a saját, Izraelben tartott lőszerkészletét is az USA, hogy Ukrajnának adja

2023. február 03. 06:39

Bonyolult képlet: van egy hatalmas fegyverkészlet Izraelben, izraeli felhasználásra, de amerikai tulajdonban. A Pentagon ezt bontogatja, hogy Ukrajnának küldjön belőle. Kifogyott az otthoni?

2023. február 03. 06:39
null

Érdekes fejleményre hívta fel a figyelmet a Bloomberg oldalán James Stavridis tábornok, aki korábban az Európában állomásozó amerikai csapatok főparancsnokaként az Izraellel kapcsolatos szövetségesi szerződések felügyeletéért is felelt. 

A nyugállományú admirális korábban azzal a képtelen ötlettel hívta fel magára a figyelmet, hogy az ukrán kikötőkből NATO-s csatahajók kísérjék ki a gabonaszállító teherhajókat.

Volt vezérkar főnök: nem a legjobb ötlet nyugati hadihajókat küldeni az ukrán kikötőkbe

Több millió tonna gabona áll az ukrán silókban arra várva, hogy szállítani tudják a világ minden részére. Ezt azonban az ukrán tengeri kikötők orosz blokádja miatt jelen pillanatban csak kisebb tételekben, szárazföldi úton lehet megoldani, ami azonban kapacitását tekintve messze nem fedezi a keresletet.

Stavridis most egy Pentagon-bejelentést kommentált, amely szerint 

az USA hadserege 300 ezer darab 155 mm-es tüzérségi lövedéket vesz ki egy izraeli raktárból, hogy aztán Ukrajnának ajándékozza azokat. 

Ezt a fajta NATO-szabvány szerint készült lövedéket az ukránok elsősorban a szintén az USA-tól kapott M109-es és M777-es önjáró lövegekhez, illetve a németek ajándékához, a Panzerhaubitzékhez használják ipari mennyiségben, így nincs az a magas darabszám, amit nem tudnának ellövöldözni.

Kicsit az enyém, kicsit a tiéd

Izrael a háború eleje óta világossá tette, hogy nem kíván beavatkozni az orosz-ukrán konfliktusba, és esze ágában sincs fegyvereket szállítani Kijevnek.

Ukrajna most Izraelt oktatta ki, közben a légvédelmi rendszerét akarja

Az már mindennapos, hogy az ukrán kormány teljes természetességgel ad le fegyverrendelést különböző országoknak, az azonban az elmúlt egy-másfél hónapban vált markáns jelenséggé, hogy le is teremti azokat az országokat , amelyek nem a neki megfelelő mennyiséget adományozzák, vagy éppen nem elég gyorsan pipálják ki a listán a tételeket.

A mostani helyzet egyszerre bonyolult és egyszerű. Az Egyesült Államok az 1980-as évek óta tart fenn egy óriási, 1 milliárd dollár összértékű fegyverkészletet Izraelben, arra az esetre, ha kitörne egy újabb nagyszabású szárazföldi konfliktus valamelyik ellenséges állam, elsősorban Irán kezdeményezésével. 

A War Reserve Stockpile Munition–Israel névre keresztelt óriási fegyvertömeg az USA tulajdonát képezi, de Izrael szükség esetén bármikor hozzányúlhat, természetesen vásárlás útján, vagyis kifizetve az Államoknak a kivett áru ellenértékét. 
A tárolás, a karbantartás és a biztosítás szintén az izraeli hadsereg feladata, de a vésztartalék helyben felhalmozása így is mindkét fél számára előnyös. Az évek során legalább két alkalommal már sor is került a használatra: 2006-ban, a harmincnégy napig tartó libanoni konfliktusban, illetve 2014-ben, a gázai övezetben indított Erős Szikla hadművelet során.

Win-win-win?

Ehhez az óriási lőszerkészlethez nyúlt most hozzá a Pentagon, kirántva belőle több százezer tüzérségi löveget, hogy azokkal tovább erősítse ukrajnai proxy háborúját. 

Izraelben természetesen nincsenek elragadtatva az ötlettől, hogy mégis a saját területükről indul haditechnika Kijev felé, ám ebben az esetben nem szólhatnak bele a döntésbe, hiszen a lövedékek az USA hadseregének tulajdonában vannak. 

Stavridis szerint ennek ellenére win-win-win szituáció alakult ki, amellyel minden résztvevő csak nyerni fog. Az USA ismét bizonyította elkötelezettségét, Ukrajna kap egy halom lőszert, amelyből úgysem kaphat eleget, Izraelben pedig felszabadul az „elavult” raktárkészlet egy jelentős része, amit immár modern lövedékekkel lehet pótolni – vagyis olyan csúcstechnológiás rakétákkal és precíziós bombákkal, amelyekre az izraeli hadseregnek sokkal nagyobb szüksége van, mint a 155-ösökre. 

A nyugállományú tábornok jövőképében úgy zajlik az izraeli készletek modernizációja, hogy abban már nem csak az amerikaiak, de egyes arab államok is szerepet kapnának, vagyis az USA kiterjeszthetné a fegyverfelhalmozást azokra az országokra is, amelyek részt vennének a jövőben egy esetleges Irán-Izrael konfliktusban. Mindezt persze elsősorban elrettentő célzattal, erős üzenet gyanánt a Hezbollahnak.

A 155-ös lövedékekkel az USA már októberben gondban volt. Az évi 30 ezer darabos gyártási kapacitás a jelenlegi konfliktusban értelmezhetetlen, az ukránok annyit pár hét alatt lövöldöznek el, így a Pentagon a tartalékok mélyén kezdett el matatni. Ahol már nem sok mindent találtak. Így aztán Stavridis – miután ilyen szépen lerendezte magában az Izrael és Irán közötti jövőbeli konfliktust – éppen csak a legfontosabb kérdésre nem adott választ: vajon miért kellett a Pentagonnak hozzányúlnia az Izraelben raktározott, rendkívüli esetekre fenntartott tartalékokhoz? 

Nem bírják a tempót a fegyvergyártók (Ha kifogy a vas - 1.)

Már a nyár elején kiderült, hogy az Egyesült Államok hadiiparában finoman szólva is fennakadások vannak az Ukrajnába szinte számlálatlanul küldött fegyver- és lőszermennyiség miatt. Kijev ellenállása gyakorlatilag a nyugati haditechnikától függ, az ellátmányok biztosításában pedig kétségtelenül az USA a főszereplő.

Fotó: MTI/EPA/Jim Hollander

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
48saxon
2023. február 03. 19:39
...tudom, katonai nyelvezet "mángorlása", de Stavridis először tábornok, aztán két sorral lejjebb admirális... egyébként az utóbbi a helyes (egy guglizással kiderül). "csatahajót" pedig már hosszú évek óta egy ország sem tart rendszerben, legfeljebb általánosságban hadihajóról lehet beszélni.
kaffogó hebrencs
2023. február 03. 19:39
Akkor jó szarul áll a NATO az anyagháborúban.
bakafánt
2023. február 03. 16:17
Szarban van a gazdatest?Németország 1 napi lőszerellátmánnyal keménykedik.Az oroszok meg most lövik el az utolsó mosógépchipből készült rakétáikat.Ki érti ezt?
Zuzmoha
2023. február 03. 16:16
Megdézsm Á lta. USA önzetlen, az utolsó falatját is odaadja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!