Olyan nukleáris tengeralattjárót villantott Kína, amit még az USA is csak nehezen képes követni

2023. október 16. 15:51

Kína megkezdi a nukleáris fegyverekkel felszerelt tengeralattjárók új generációjának gyártását. Az új típusú víz alatti szörnyek még nehezebben felderíthetők, mint a korábbiak, ráadásul az Egyesült Államok és szövetségesei számára kemény kihívás a nyomon követésük.

2023. október 16. 15:51
Chinese,Navy.,Flag,Of,People's,Republic,Of,China.,Large,Submarine
Pósa Tibor

A Makromóm Intézet elemzőjének írása.

Elemzők szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy Kína jó úton halad afelé, hogy az évtized vége előtt működőképessé tegye 096-os típusú, ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjáróit, amelyek csendes működésében az áttörést részben orosz technológia alapján érték el. 

Valóságos rémálmot jelentenek majd 

Az Egyesült Államok haditengerészeti főiskoláján még egy májusban tartott konferencián is felmerült, majd a Kínai Tengerészeti Tanulmányok Intézete által augusztusban közzétett kutatás is azt jósolta, hogy az új kínai tengeralattjárókat sokkal nehezebb lesz nyomon követni.  

A Type 096-osok valóságos rémálmot jelentenek majd  

– mondta Christopher Carlson nyugalmazott haditengerészeti műszaki hírszerző a brit Reuters hírügynökségnek. – Nagyon-nagyon nehéz feladat lesz a felderítésük.” 

Eddig is jelentős erőfeszítést igényelt Kína nukleáris meghajtású és ballisztikus rakétákkal felfegyverzett tengeralattjáróinak, az úgynevezett SSBN-eknek a nyomon követése. Az indiai-csendes-óceáni térségben ez az egyik fő mozgatórugója az amerikai haditengerészet és más hadseregek fokozott éberségének és vészhelyzeti tervezésének. A feladatuk várhatóan bonyolódni fog, amikor a Type 096-osok szolgálatba állnak. 

A kínai haditengerészet rutinszerűen indít nukleáris elrettentő járőrözést a régebbi Type 094-es hajóival a Dél-kínai-tengeren lévő Hainan-szigetről, hasonlóan, mint azt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Oroszország és Franciaország évek óta teszi. De a Type 094-esek, amelyek Kína legfejlettebb, tengeralattjáróról indítható JL–3 rakétáját hordozzák, viszonylag zajosak – ez jelentős hátrány a katonai tengeralattjárók számára. 

A lopakodásban versenyeznek az orosz tengeralattjárókkal 

A tanulmány megjegyezte, hogy a 096-os típus lopakodás, érzékelők és fegyverek tekintetében összevethető a legmodernebb orosz tengeralattjárókkal. A képességek minőségbeli ugrása „mélyreható következményekkel járna az Egyesült Államok és indiai-csendes-óceáni szövetségesei számára”. 

A részben kínai katonai folyóiratokon, a Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) magas rangú tisztjeinek belső beszédein és szabadalmi adatokon alapuló tanulmány a kínai haditengerészet nukleáris tengeralattjáró-fejlesztésének több mint 50 évét mutatja be. A kínai Huludao hajógyárban a közelmúltban készült műholdképeken egy nagy tengeralattjáró hajóteste látható. Az építési ütemtervek szerint a hajók 2030-ra működőképesek lesznek – áll a Pentagon kínai hadseregről szóló éves jelentésében. 

A kutatás részletezi a lehetséges áttöréseket bizonyos területeken, beleértve  

a szivattyú-sugárhajtást és a belső csendesítő eszközöket, amelyek az orosz technológia „imitatív innovációján”, azaz megújuló másolásán alapulnak.  

Sem az orosz, sem a kínai védelmi minisztérium nem reagált a Reuters megkeresésére. 

A tengeralattjárók a „védőbástyában” 

Az új hajó valószínűleg lényegesen nagyobb lesz, mint a 094-es típus, így elfér benne egy belső „tutaj”, amely összetett gumitartókra van szerelve, hogy csillapítsa a motor zaját és más hangokat, hasonlóan az orosz tervekhez. 

Carlson azt mondta a Reutersnek, nem hiszi, hogy Kína megszerezte Oroszország „koronaékszereit” – a legújabb technológiáját –, de olyan tengeralattjárót gyártana, amely eléggé lopakodó módban képes működni ahhoz, hogy összehasonlítható legyen Moszkva továbbfejlesztett Akula hajóival. – Nehéz megtalálni és nyomon követni a továbbfejlesztett Akulát.”  

Collin Koh szingapúri hadiipari tudós szerint az amerikai tanulmány ablakot nyitott a kutatási projektekre, amelyek célja Kína SSBN-jeinek korszerűbbé tétele és tengeralattjáró-ellenes hadviselési képességeinek növelése. „Tudják, hogy le vannak maradva, ezért megpróbálnak felzárkózni a csendesítés és a meghajtás terén” – fejtette ki Koh, a szingapúri Rajaratnam Nemzetközi Tanulmányok Iskolájából. 

Carlson szerint Kína stratégái, Oroszországhoz hasonlóan, az SSBN-eket a partjaihoz közeli „védőbástyákban” fogják tartani, kihasználva a vitatott Dél-kínai-tengeren nemrég megerősített területet. 

A hidegháború visszhangja 

A fejlett kínai SSBN-ek közeli megjelenése jelentősen megnehezíti a már amúgy is élénk felszín alatti megfigyelési csatát. 

A hidegháborús időszak szovjet tengeralattjáróinak vadászatára emlékeztető erőfeszítés, amely a kínai tengeralattjárók nyomon követésében ölt testet, egyre inkább nemzetközi feladat lesz.  

Az elemzők és katonai attasék szerint a japán és az indiai hadsereg is segíti ebben a tevékenységében az Egyesült Államokat, Ausztráliát, valamint Nagy-Britanniát. 

A tengeralattjáró-elhárító hadviselési gyakorlatok száma növekszik, csakúgy, mint a P–8 Poseidon repülőgépek bevetése Délkelet-Ázsiában és az Indiai-óceánon. Az Egyesült Államok, Japán, India, Dél-Korea, Ausztrália, Nagy-Britannia és Új-Zéland is üzemeltet ilyen fejlett repülőgépeket, amelyek szonobójákat és más, fejlettebb technikákat használnak, mint például az óceán felszínének szkennelése, hogy felderítsék a mélyben úszó tengeralattjárókat. 

 Az AUKUS is készül a kínai tengeralattjárókra 

Az Egyesült Államok az 1950-es évek óta a legnagyobb átalakítást hajtja végre szigorúan titkos tenger alatti megfigyelő rendszerén, hogy leküzdje Kína növekvő jelenlétét – jelentette szeptemberben a Reuters. A csendesebb kínai SSBN kilátásai az Ausztrália, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok közötti AUKUS, a három ország védelmi megállapodásából eredően a brit és amerikai támadó tengeralattjárók Nyugat-Ausztráliába történő telepítésének számszerű növekedését fogják eredményezni. A 2030-as évekre Ausztrália brit technológiával várhatóan elindítja első nukleáris meghajtású támadó tengeralattjáróit. 

„Lényeges ponthoz érkeztünk – jelentette ki Alexander Neill szingapúri védelmi elemző, a Hawaii Pacific Forum agytröszt munkatársa. – Kína jó úton halad a tengeralattjárók új generációjával az első AUKUS hajók előtt, még akkor is, ha a képességeiket tekintve paritáson vannak, ez nagyon jelentős.” 

Vaszilij Kasin, a Moszkvai Állami Egyetem, az MGU kínai katonai kérdésekkel foglalkozó tudósa szerint nagy a valószínűsége, hogy kínai mérnökök érték el a jelentésben leírt áttöréseket. Bár az ázsiai nagyhatalom valószínűleg az 1990-es években, a Szovjetunió felbomlása után szerzett néhány kulcsfontosságú orosz technológiát, Kasin szerint Peking és Moszkva között nem volt ismert hadiipari megosztási egyezmény a 2010-es atomreaktor-megállapodáson kívül. 

„Kína előrelépést érhetett el az orosz tervek adaptálásával és más forrásokon keresztül is, beleértve a kémkedést, de nem valószínű, hogy a legújabb generációs orosz rendszereket tudhatják magukénak  

– folytatta a moszkvai tudós. – Kína nem ellenfele Oroszországnak a haditengerészet területén. Ez nekünk nem okoz nehézséget, viszont az Egyesült Államoknak sokkal súlyosabb probléma.”   

 

Címlapkép: Shutterstock 

 

 

 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   
 

 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. december 10. 02:53
Lüke 444hu
B_kanya
2023. december 09. 22:50
"Kovács Ubul 2023. október 19. 12:56 A sárgakomcsik és a muszkák egymást dicsérik, India pedig Kína ELLEN készül." És Kína meg a ruszkik ellen, ahogy a bubukáknak megmondták.
B_kanya
2023. december 09. 22:48
"Uztu 2023. december 06. 17:20 Svédeknek mag van "külsőégéses" tengeralattjárójuk, az 10-szer csendesebb mint ez." Csak nem visz ballisztikus rakétát atomtöltetekkel, meg ilyenek. Amúgy is, a ruszkiknak is van vagy 70 "dízeles" meg a kínaiaknak is vagy 50..
Uztu
2023. december 06. 17:20
Svédeknek mag van "külsőégéses" tengeralattjárójuk, az 10-szer csendesebb mint ez. Amúgy kafa szerkezett csak nem bír annyit víz alatt mint a nukleáris
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!