Nem esik az eső, rekordszinten az olívaolaj ára

2023. május 08. 15:44

A spanyol gazdák a makacs szárazság miatt aggódnak az idei termelés miatt, ami világszerte fehajthatja az olívabogyó, az olívaolaj és más, kapcsolódó élelmiszertermékek árát.

2023. május 08. 15:44
null

Spanyolországban csak nem jön a szokásos tavaszi eső, így arra számítanak, hogy a különösen száraz évkezdet – az olívafák virágzása idején – még alacsonyabb terméshozamokat eredményezhet, nem csoda, hogy az árutőzsdéken újabb és újabb rekordszintekre emelkedik az olívaolaj ára.

mivel a tavalyi súlyos európai aszály az egész kontinensen tönkretette az olajbogyótermést. (A tisztánlátás kedvéért: egy liter olaj mintegy 0,9 kilogramm.)

Tavaly, azaz 2022 márciusában még csak négy euró volt az olívaolaj kilója. A teljesség kedvéért hozzá kell persze tenni, hogy az olívaolaj ára nemcsak a szárazság miatt emelkedik, hanem más tényezők is befolyásolják. A háború és az Ukrajnából származó napraforgóolaj-készletek visszaesése, a szállítások bizonytalansága hatott rá előbb. Ekkoriban, azaz tavaly tavasztól felerősödtek az aggodalmak a kellő mennyiségű növényi olaj miatt. Nem elhanyagolható tényező még a mindenütt jelen lévő infláció, vagyis az energia- és üzemanyagárak növekedése, ami hat a feldolgozása és a szállításra.

Spanyolországot, a legnagyobb olívaolaj-termelőt különösen súlyosan érintette a szárazság. 

Emellett Olaszországban, a második, illetve Portugáliában, a világ negyedik legnagyobb olívaolaj-termelőjénél is rossz volt a termés. Így nem csodálkozunk, hogy évtizedek óta nem láthattunk ilyen magas olívaárakat.

A Centro Studi Divulga olasz adatelemző cég szerint Olaszországban 2022 volt a legszárazabb év 1800 óta.

Az idei tavaszra is láthatóan áthúzódó aszály miatt Spanyolországban nem nagyon bíznak a termelés idei fellendülésében. 

Sajnos április is az egyik legszárazabb volt– legalábbis a feljegyzések szerint. A spanyol meteorológiai intézet azt közölte, hogy április első 17 napján egyetlen csepp eső sem esett az ország több mint felében, és a csapadékmennyiség 23 százalékkal elmaradt a szokásos értéktől a hidrológiai év tavaly októberi kezdete óta. A szórványosan előforduló esőzések Andalúziában és Spanyolország más részein sem nagyon segítenek, így a szokatlanul száraz időjárás ezen a nyáron ismét csak alacsony termést jelenthet, ami magasan tarthatja az árakat.

A minőségi olajak ára ugorhat nagyot

Az olívaolajat a mediterrán térségben október és február között takarítják be, ami azt jelenti, hogy ha nem esik hamarosan eső, akkor ismét gyenge termésük lesz. Várhatóan a jó minőségű olívaolaj-kínálat is csökken, mivel nem sok van belőle, és a vevők főképp azt keresik. A piaci szereplők szerint főképp a minőségi olajak fognak hiányozni a kínálatból.

Más országok olajtermelői kevésbé bosszúsak. Jó hírnek tartják az árak emelkedését Spanyolországban, mert végre talán véget ért a versenyfutás az alacsony árak felé, amely minden európai termelőt megkárosított és az egész piacot nyomasztotta. Reménykednek, hogy azok a termelők, akik az elmúlt években megsokszorozták a biológiai diverzitás (sokféleség) védelmére és a kiváló minőségű olajok előállítására tett erőfeszítéseiket, végre megkaphatják azt az bevételt, amit megérdemelnek.

Az olaj ára emelkedett Görögországban is, ahol a szárazság nem okozott ekkora károkat, és idén, Spanyolországgal ellentétben, ott termelésnövekedés várható.

A minőség bánja az aszályt?

A világ olívaolaj-termelésének kétharmada az Európai Unióból származik. Az EU az olívaolaj legnagyobb fogyasztója. Lakossága a világ termelésének felét fogyasztja el.

Kérdés, hogy a mediterrán országokban uralkodó kedvezőtlen éghajlati viszonyok hogyan hatnak majd az olívaolajat vásárló hazai fogyasztókra. Sokan úgy vélik, várhatóan mindez a minőség rovására megy. Már most is sok a kétes minőségű áru, és még több lesz. A nagyüzemi termelők egyértelműen csökkenteni fogják a költségeiket, és éppen a termékeik minőségén spórolnak majd. Sokkal több uniós és nem uniós olajkeveréket láthatunk majd a piacokon.

Tehát várhatóan mind az olaj elérhetőségével, mind a minőségével gond lesz. Mivel az olyan országok, mint

Törökország, Tunézia vagy Marokkó, az elmúlt években sokat fektettek be ebbe a szegmensbe, a hagyományos európai termelők olajának kiesését valószínűleg ezekből az országokból származó termékekkel fogják pótolni.

Spanyolországban az extra szűz olívaolaj felvásárlási ára márciusban 5,2 euró volt kilogrammonként, Olaszországban 6, Görögországban pedig 4,6 euró. A finomított spanyol olajat most még mindig 4,8 euróért adják. Azért is emelkedett az ára, mert napraforgóolaj hiánya esetén annak alternatívájaként használják. Az olcsóbb, vegyi eljárásokkal finomított olaj ugyanakkor a legrosszabb minőségű olajbogyóból készül, amely rothadt gyümölcsöt is tartalmazhat.

Jelenleg Horvátországban a legdrágább az olívaolaj. Az ára kilogrammonként 9 euró is lehet. És ezek mind felvásárlási, azaz nagykereskedelmi árak. Mire az olaj eljut a fogyasztóhoz, az ár további árrésekkel, a csomagolással, továbbá a szállítási költségekkel együtt legalább 30-50 százalékkal emelkedik.

Amikor gyanakodnunk kellene

Ha egy kiskereskedő feltűnően alacsony áron kínál szűz olívaolajat, szinte biztosak lehetünk abban, hogy valahol spórolni kellett a feldolgozás során. Spórolhattak a minőségen, a szállításon vagy a tároláson. Az ilyen olaj minőségében nem árt kételkednünk.

Már a túl hosszú tárolás is ronthat a minőségen, és a kereskedő dönthet úgy, hogy kivár az eladással, várva az olaj piaci árának emelkedését, ami megint csak a minőség rovására megy.

Az extra szűz olajok esetében, amelyek nagyon magas szintű termesztési, feldolgozási és csomagolási kultúrát, odafigyelést igényelnek, irreális elvárni az egy évvel ezelőtti árakat – állítják piaci szakértők. 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2023. május 08. 18:12
Rengeteg olíva olajat termelnek, túl sokat. Olyan mint a kávé. Jajonghatnak, de a fogyasztásban csak mikromennyiséget képvisel. Az árát még akkor is kifizetnék, ha kétszer ennyi lenne.
robag
2023. május 08. 17:21
Majd jön az eső, akkor már nem fognak aggódni.
quantum
2023. május 08. 17:07
Orbán miatt nincs eső a spanyol földeken! xd
Dr. Greta Grünberg
2023. május 08. 16:09
Fel kellene adni végre már a béna, gagyi, semmire se jó hungarikumokat és olajbogyót termeszteni a Kiskun-sivatagban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!