Aki a zöldhasút megkerüli, Amerikát fenyegeti?

2023. március 31. 18:09

Immár a The Washington Post hasábjain is fókuszba került a világ kettéosztottsága, a Nyugat térvesztése, valamint a globális bankrendszer és rajta keresztül a pénzrendszer sérülékenysége. Vajon tényleg menekül a világ a dollárelszámolás elől, vagy még jó ideig „szuperpénz” maradhat a zöldhasú?

2023. március 31. 18:09
null

Már a The Washington Post oldalán is megjelennek figyelmeztető írások az amerikai hegemónia vagy a dollár térvesztéséről. Az ukrajnai háború túl sok mindent felszínre hozott: a világ kettéosztottságát, a Nyugat térvesztését, a globális bankrendszer és rajta keresztül a pénzrendszer sérülékenységét. Bár egyelőre biztosak abban, hogy a dollárnak nincs igazi ellenfele.

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping csúcstalálkozójának egyik pontja korlátozott médiafigyelmet kapott. Putyin a tárgyalásokról kijelentette: „Támogatjuk a jüan használatát az Oroszország és az ázsiai, afrikai, illetve latin-amerikai országok közötti elszámolásokhoz”. Fareed Zakaria, a The Washington Post rovatvezetője szerint 

Vajon sikerrel járnak?

Zakaria kifejti, hogy a dollár az alapja Amerika szuperhatalmának. Páratlan gazdasági és politikai erőt biztosít Washingtonnak. Az Egyesült Államok egyoldalúan szankciókkal sújthat országokat, és ezzel kizárhatja őket a világgazdaság nagy részéből. És amikor Washington szabadon költekezik, biztos lehet abban, hogy az adósságát, általában diszkontkincstárjegy formájában, a világ többi része felvásárolja.

Megállapítja azt is, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók és Washington egyre konfrontatívabb megközelítése Kínával szemben tökéletes vihart teremtett, amelyben mind Oroszország, mind Kína felgyorsította a dollártól való eltávolodásra irányuló erőfeszítéseit. A központi bankjaik kevesebb tartalékot tartanak dollárban, és a köztük folyó kereskedelem nagy részét már jüanban bonyolítják le. Ahogy Putyin megjegyezte: törekednek arra is, hogy más országok is kövessék a példájukat.

Nehéz a dollártól messze menekülni

Zakaria értékelése szerint a Biden-kormányzat rendkívül hatékonyan kezelte az Oroszország elleni gazdasági háborút abból a szempontból, hogy olyan koalíciót hozott létre Ukrajna támogatására, amely a világ szinte valamennyi fejlett gazdaságát magában foglalja. Ez megnehezíti a dollártól való menekülést más, magasan értékelt, stabil valutákba, például az euróba, a fontba vagy a kanadai dollárba, mert ezek az országok szintén szemben helyezkednek Oroszországgal.

A dollár szerepének élesebb fordulópontjának azt tartja, amikor Donald Trump elnök 2018 májusában úgy döntött, hogy kilép az iráni nukleáris megállapodásból és szankciókat vezet be. 

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság akkori elnöke javasolta az euró nemzetközi szerepének erősítését, hogy megvédje a kontinenst az „önző egyoldalúságtól”. A bizottság még a cél eléréséhez vezető utat is felvázolta.

Ez nem történt meg. 

több okból is kifolyólag. A globalizált gazdaságnak a könnyebbség és a hatékonyság érdekében egységes valutára van szüksége. A dollár stabil. Bármikor lehet venni és eladni, és nagyrészt a piac, nem pedig a kormányok szeszélyei irányítják. Fareed Zakaria szerint éppen ezért nem váltak be Kína erőfeszítései a jüan nemzetközi szerepének kiterjesztésére. Ironikus módon, ha Hszi a legnagyobb fájdalmat akarná okozni az Egyesült Államoknak, akkor liberalizálná a pénzügyi szektorát, és a jüant a dollár valódi versenytársává tenné, de ez a piacok és a nyitottság irányába vinné, ami ellentétes a saját belpolitikai céljaival.

Mindezzel együtt Washington az elmúlt évtizedben a dollárt inkább egyfajta pénzügyi fegyverré változtatta, ami jó néhány országot arra késztetett, hogy keresse a módját, nehogy ő legyen a következő Oroszország. 

Az európaiak és a kínaiak megpróbálnak nemzetközi fizetési rendszereket kiépíteni a dollár által dominált SWIFT-rendszeren kívül. Szaúd-Arábia kacérkodik azzal az ötlettel, hogy jüanban számolja el az olajat. India az Oroszországtól vásárolt olajat javarészt már nem dollárban számolja el. A digitális valuták, amelyeket a legtöbb ország vizsgál, egy másik alternatívát jelenthetnek. Kína központi bankja már létrehozott egyet. Mindezek az alternatívák költségekkel járnak, de az elmúlt néhány évben meg kellett volna tanulnunk, hogy a nemzetek egyre inkább hajlandók megfizetni az árát a politikai célok elérésének.

Zakaria kifejti, hogy továbbra is keresik a dollár egyetlen helyettesítőjét, de egyelőre nincs ilyen. A valuta ezer sebből vérzik és gyengülni fog? Ez tűnik valószínűbb forgatókönyvnek. A szerző  a neves befektető, Ruchir Sharma szavaival rámutat: 

Ha igen, akkor az amerikaiaknak aggódniuk kell – írja Zakaria. Nem árt kontextusba is helyezni a dolgokat: Zakaria ugyanis a múlt héten arról írt, hogy Washington a páratlan egypólusú státusza miatt milyen rossz geopolitikai szokásokat alakított ki. Ezt a hozzáállást gazdaságilag még inkább igaznak tartja. 

A Fed egy sor pénzügyi összeomlást úgy oldott meg, hogy a mérlegét a tizenkétszeresére, a 20 évvel ezelőtti 730 milliárd dollárról mára 8,7 ezer milliárdra növelte. Mindez csak a dollár egyedülálló státusza miatt működhetett. Zakaria eléggé súlyos figyelmeztetéssel zárja sorait:

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2023. június 10. 11:07
Iraki , líbiai olaj újra dollárban számol .
letsgobrandon
2023. április 10. 14:45
"És amikor Washington szabadon költekezik, biztos lehet abban, hogy az adósságát, általában diszkontkincstárjegy formájában, a világ többi része felvásárolja." -- ezt mondom évek óta... az egész kibaszott USA egy piramisjáték
Namond
2023. április 10. 14:05
Hajrá, ne finanszírozza a világ a dolláron keresztül az amcsi államadósságot és a belpiaci inflációt.
blondiner
2023. március 31. 23:50
Akár jól is hangzana, hogy a nagy arcú amcsik egyszer az életben rábaltáznak - - de a szurkolóknak felhívnám a figyelmét arra, hogy egy amcsi összeomlás magával rántaná az egyébként harmatos EU gazdaságot is, vele bennünket. Mire valamennyire helyrejönne az EU országok gazdasága, pont ugyanazzal szembesülnénk Kína részéről, mint amit ma az USA tesz - azaz a dominanciája ugyanolyan arrogáns viselkedéssel járna, mint bármelyik birodalomé. Ugyan hosszútávon be fog következni a szerepcsere, de minden szimpátia/antipátia ellenére nem örülnék annak, ha ez hamarabb jönne el. Emlékezzünk: az első szabadon választott ('90 utáni) magyar kormányt az oroszok húzása taszította a majdnem a végét jelentő blokádba - igaz, előtte mi hajítottuk ki őket, tehát nem lehetett sokkal elnézőbb magatartást várni tőlük. A világnak csak egy igen pici szelete az, ami érzelmi alapon működik - mindenki a gazdasági haszon mentén politizál. Ez egyet jelent azzal, hogy egy 10 milliós ország eltaposása simán összejöhet bármelyik birodalom részéről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!