A német ipari teljesítmény lassult, a magyar növekvő pályán maradt

2023. február 07. 07:48

A korábbi években a német és a magyar gazdaság szorosan együtt mozgott, azonban ennek mértéke csökkent, a két ország ipari teljesítménye kettévált: a magyar ipar növekvő, a német ipar csökkenő trendet mutat a Makronóm Intézet elemzése szerint. Ha viszont javulnak a német gazdasági kilátások, az nekünk is örömhír.

2023. február 07. 07:48
null

Kovács Dániel írása a Makronómon.

írása a Makronómon.

Németország a legfontosabb kereskedelmi partnerünk, jelentős piacot teremt a hazai vállalkozások számára. A teljes magyar termékexport 26,7 százaléka irányult Németországba 2021-ben, amely elsősorban feldolgozóipari termékeket foglalt magában. A Magyarországon működő német vállalkozások súlya szintén meghatározó, a külföldiek által előállított hozzáadott érték 30,4 százalékát adják az itteni német cégek – összegzi kutatásában a Makronóm Intézet. 

Régi közhely például, hogy a BUX és a DAX együtt mozog, ami az ipar területén is igaz. Legalább is az volt: a gazdasági kutatóintézet ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy a korábbi szoros ipari együtt mozgás, amely 2000 és 2017 között 94 százalékos volt, mára megszakadt. 2018-2022 novembere között már csupán 36 százalékos volt, ami annak tudható be, hogy a német ipari teljesítmény lassult, míg a magyar növekvő pályán maradt. 

A jó gazdaságpolitika hozta meg a magyar sikert

A Makronóm Intézet elemzése szerint

a jól képzett és jó munkakultúrával rendelkező munkaerő, ami a 2010 óta folytatott munkaalapú társadalom építésének eredménye, de ide sorolhatjuk, hogy a szakképzési és felsőoktatási intézményeink rugalmasan tudnak reagálni a cégek igényeire, és fejlett a hazai infrastruktúra, az elemzés külön kiemeli az utakat, autópályákat, vasúthálózatot, valamint a digitális hálózatot.

Kevésbé jól teljesítő németek, feltörekvő magyarok

A bizalmi indikátorok is megerősítik azt a feltételezést, hogy a német-magyar gazdaság már nem mozog szorosan együtt, eltérő várakozások és jövőbeli teljesítmény jellemzi az országokat – mutat rá az elemzés. 

Forrás: Makronóm Intézet, 2023

A legtöbb ország, köztük

Németország feldolgozóipara is zsugorodni fog a BMI (Beszerzési Menedzser Index) felmérése szerint (50 pont alattiak), ugyanakkor a magyar adat továbbra is érdemi bővülést jelez.

A magyar adat alapján, az index alkomponenseit tekintve bővülés várható a foglalkoztatásban, a megrendelésállományban, valamint az exportban és importban egyaránt. 

A kedvező magyar adatok mögött az új megrendelések állományának növekedése, valamint a termelési mennyiségek, a foglalkoztatás bővülése áll. A külpiaci mutatók szintén a stabil bővülést támasztják alá. Németországban az új rendelések száma zsinórban kilencedik hónapja csökkent. Az árak terén az inputköltségek inflációja jelentősen csökkent, de jóval a világjárvány előtti átlag felett maradt, nagyrészt a magas energiaárak miatt. 

Bár az üzleti hangulat javult, összességében pesszimista maradt. A német cégek aggodalmuknak adtak hangot a lassuló gazdaság, az energiaellátás, a magas infláció és az ukrajnai háború miatt. A munkahelyteremtés üteme az elmúlt 22 hónap során a leglassabb volt a legfrissebb adatok alapján.

Forrás: Makronóm Intézet, 2023

Ha a németeknek jól megy, azzal mi is jól járhatunk

Az aktív, beruházásösztönző gazdaságpolitikának köszönhetően a német vállalatok hazánkban jelentős beruházásokat hajtanak végre és növelik termelésüket – mutat rá a Makronóm Intézet elemzése, példának hozva fel az Audi 120 milliárd forintos beruházását, amely 260 új munkahelyet hoz létre, 33 ezer négyzetméteren elektromos hajtásokat fog gyártani, várhatóan 2025-től. Említették a Mercedes 400 milliárd forintos beruházását is. A fejlesztés nyomán az üzem képessé válik két új elektromos platform gyártására, így a vállalat magasabb kategóriájú, technológiailag nagyobb hozzáadott értékű típusok gyártását hozza Magyarországra. De még ez is eltörpül BMW 800 milliárd forintos gigaberuházása mellett, amely azt célozta meg, hogy hazánkban évente 150 ezer gépkocsit legyenek képesek előállítani a gyárban, amelyek elektromosak lesznek. 

Az elemzés szerint noha látható az együttmozgás lazulása, a javuló német gazdasági kilátások a magyar gazdaság számára is kedvező folyamatokat jelentenek. Ennek tükrében örömhír, hogy a német kormány arra számít, hogy gazdasága idén 0,2 százalékkal nő a korábban októberben jelzett 0,4 százalékos zsugorodás helyett. 

Németország a várakozások szerint idén megússza a recessziót, annak ellenére, hogy az orosz-ukrán háború Európa-szerte energiaválságot okozott.

A gázellátás diverzifikálása kulcsfontosságú volt a gazdaság működésében. A kedvező adatokhoz hozzájárult az is, hogy idén eddig szokatlanul meleg időjárás volt, amely segített csökkenteni a földgázfogyasztást. A német Statisztikai Hivatal előrejelzése szerint a gazdaság valószínűleg stagnált 2022 utolsó negyedévében, megcáfolva az elemzői zsugorodásra vonatkozó várakozásokat. Az év egészét tekintve a GDP 1,9 százalékkal nőtt – a 2021-es 2,6 százalékhoz képest. 

A téma a makronóm intézet honlapján jelent meg, a Makronóm Intézet Gazdasági Monitor című havi elemzésében.

 

–  –  –  – 

(Címlapfotó:123rf.com)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
No comment no cry
2023. február 20. 13:18
Tudom, a 8 általánosban még nem tanítják a grafikonokat, ezért segítek. A saját magukhoz képesti, 2015-ös szintről szól a grafikon, nem az egymáshoz viszonyítottról. A magyar ipari teljesítmény némi szórással de folyamatosan és komolyan növekvő tendenciát mutat 2010-től kezdve. (Mondanom sem kell, hogy kik vették át a kormányrudat 2010-ben.) A német ipari teljesítmény viszont 2010-től kezdve 2018-ig enyhén növekedett, azóta pedig csökkenő tendencián van.
Coupdetat
2023. február 15. 16:29
"Nos, el kell ismerni, Ormányék értenek a gazdasághoz ..." Azért imádkoznak a gazdik az eu-pénzekért ... Azért vesznek föl kölcsönöket már a Templom Egerétől is ... Azért lettünk az EU-ban utolsó előttiek ... Azért lett 400-as az Euro ... Azért lett EB az infláció ... Azért lett ekkora az államadósság ( a Villámkezű megduplázta) ... és most nézz a Forintra ! ... te Ostoba Nyalonc !!!
Hazafi Teddymackó
2023. február 15. 16:29
Az EU-s mezőgazdasági támogatás baromság- de nem az Ormány találta ki. Az Euró árfolyam mesterségesen szar, hogy a külföldi gyárakat(exportot) támogassák,és ezt is Sorosra fogják, igen. De engem nem zavar, euróban fizetnek a munkámért. Az Euban gazdaság terén jól állunk. Az adósságban igazad van, azt fizetni kéne és nem csak a kamatot- a mértékét peddig számszerint és nem a GDP arányában közölni igen. A szövegedért, ostoba nyalonc, örüljél hogy online vagy bátor, szemtől szemben sírva fetrengenél, hogy ne bántsalak már. Hobbiból kommentelek és nem vagyok senki rokona vagy bérence. De a baloldal egy elbaszott dilettáns pondrófészek, vakok vezetnének világtalant.
pipa89
2023. február 08. 07:41
Ebben a külpolitikai és gazdaságpolitikai helyzetben törekednünk kell a német függés leépítésére, illetve átalakítására, hogy mi tudjunk végre hasznot húzni belőlük és ne fordítva!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!