Egyre kevesebb gyerek születik, a fejlődő országok termékenységi rátája is romlik

2023. február 12. 12:24

A múlt évben is világszerte csökkent a termékenységi ráta mind a fejlett, mind pedig a fejlődő országokban. Ez súlyos hír, hiszen megterheli a nyugdíj-, valamint az egészségügyi rendszereket, csökkenti a munkaképes korú lakosságot, növeli az inflációt, ami pedig visszafogja a globális gazdasági növekedést.

2023. február 12. 12:24
null
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

Mihálovics Zoltán politológus írása a Makronómon.

A termékenységi ráta csökkenése korábban inkább a fejlett országokat jellemezte, de ma már egyaránt jelentkezik a fejlődő és a fejlett gazdaságokban. Az ENSZ World Population Prospects nevű 2022-es jelentése is ezt tükrözi. A jelentés szerint a globális termékenységi ráta 2021-ben 2,3 volt, amely csak hajszállal van a 2,1-es helyettesítési szint fölött. Az előrejelzések e tekintetben nem bíztatók: a jelentés szerint a jelenlegi tendenciák folytatódása mellett 2050-re már 2,1 lehet a termékenységi ráta globálisan. Ez jelentené a globális fordulópontot a termékenységi ráta globálisan szinkronizált csökkenése miatt – és ebben már az afrikai és latin-amerikai országok is benne vannak.

Borús képet festenek a globális előrejelzések

A világszerte csökkenő termékenységi ráták már eddig is sok gazdaságban felfelé tolták el a népesség kor szerinti megoszlását. Az ENSZ jelentése szerint 2018 volt az első olyan év, amikor a 65 év felettiek száma meghaladta az 5 éven aluli gyermekek számát. Ilyen folyamatok mellett

a század közepére a 65 feletti idősek száma kétszer annyi lesz, mint az 5 éven aluliak száma.

Mindezeknek pedig súlyos következményei lesznek főként a fejlett, magas jövedelmű gazdaságokra nézve. 

Mindamellett, hogy megterheli a nyugdíjrendszereket, az egészségügyi rendszereket, az alacsony termékenységi ráták – bevándorlás nélkül – csökkenteni fogják a munkaképes korú lakosságot, ami pedig visszafogja a háztartások fogyasztását és a gazdasági növekedést. 

A kevesebb munkavállaló pedig bérinflációt szül, ami növeli a világgazdaság bizonytalanságát és ingadozását. 

A történelem során az egy főre jutó termelés növekedése a világ átlagos éves gazdasági növekedésének felét tette ki, a másik felét pedig mindeddig a népességnövekedés adta. A népesség elöregedése viszont éppen ezt az egyensúlyt borítja fel – figyelmeztet az ENSZ fent idézett jelentése.

Az alacsony termékenységi rátával továbbá az is probléma, hogy minél inkább rögzül, több ország egyre inkább agresszív pronatalista politikát fog a magáévá tenni. Az ilyen politikák pedig inkább az anyagi ösztönzőket helyezik előtérbe – fizetett szülési szabadság, személyi adókedvezmény gyermekgondozási költségek fedezésére stb.

Ezek az ösztönzők azonban igazán voltak hatékonyak, amit mondjuk Franciaország példáján keresztül is láthatunk, ahol jelentős támogatásokat kapnak a családok, 2021-ben a termékenységi ráta így is csupán 1,83 volt. A kihívás párhuzamosan nőtt az orvostudomány fejlődésével, ami a várható élettartam növekedését hozta magával. A várható élettartam kitolódásával pedig a több gyermek születésének történelmi „haszna” mérséklődött.

Malthus megmondta…

Érdemes ide idézni a XVIII. század végén élt közgazdászt és papot, Thomas Malthust, aki aggódva figyelte a népességnövekedést. Ennek stabilizálásához szerinte két tényező szükséges. Egyrészt az általa nem túl elegánsan „pozitív ellenőrzéseknek” hívott tényezők, amelyek növelik a halálozást (háborúk, éhínségek, betegségek). Másrészt pedig „megelőző ellenőrzések”, mint a születések szabályozása (lásd Kína politikája 2016-ig), vallási cölibátus, családtervezéssel kapcsolatos attitűdök változása. 

A történelem azonban végül a népességnövekedés stabilizálódását hozta Malthus korát követően, hiszen az orvostudomány fejlődése mellett a második világháború után kialakult szabályokon alapuló nemzetközi rend – továbbá az igen széles körben elterjedt kis gyerekszámú családmodellek és az általánosan használt fogamzásgátlási módszerek – hozzájárultak a népességnövekedés mérsékléséhez. 

Ezeket a fejleményeket két dolog táplálta:

– Egyrészt, ahogy említettük, meglehetősen ragadóssá váltak a családtervezési megközelítések változásai. Erre kiváló példa az Egyesült Államokban újjáéledő abortusz-vita. 

– A másik dolog igazából következik az elsőből: ha a nagyon alacsony termékenységi ráták tartós hatást fejtenek ki, és minél tovább alacsony egy ország termékenységi rátája, annál nehezebb azt visszafordítani.

A nemzetközi migráció jelentősége

A fentiek mellett a modern kori történelem során az alacsony jövedelmű, magas termékenységgel rendelkező országokból, a magas jövedelmű, alacsony termékenységgel rendelkező országokba irányuló nemzetközi migráció segített megvédeni a magasabb jövedelmű országokat a demográfiai ellenszéltől. 

Az ENSZ jelentése is ezt támasztja alá, amely szerint 2000 és 2020 között a magas jövedelmű országok népességének növekedését elsősorban a nemzetközi migráció hajtotta. A nettó beáramlás (mintegy 80,5 millió) több mint 20 százalékkal haladta meg a születések és a halálozások közti egyenleget (66,2 millió).

Ráadásul nagyon úgy néz ki, hogy 

az elkövetkező évtizedekben a nemzetközi migráció lesz a népességnövekedés egyetlen motorja a magas jövedelmű gazdaságokban. 

Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a magas jövedelmű országok külföldön született népessége jelentősen meg fog nőni: ez globálisan 2020-ban a teljes népesség több mint 14,7 százalékát tette ki, de vannak olyan gazdaságok, amelyekben ez nagyobb a globális átlagnál: az Egyesült Államokban például a teljes népesség 15,3 százaléka már külföldön született, Németországban pedig 18,8 százalék – igaz a német esetben benne vannak az Ausztriában és Európa-szerte született, majd hazatérő németek is.

Az elmúlt években számos kormány elkezdte támogatni a nemzetközi migrációt, de voltak, akik a szigorú bevándorlási politikát támogatták. A bevándorlás mellett sokszor felhozzák azt az érvet, hogy annak támogatása segít fenntartani a magas jövedelmű országokban a gazdasági növekedést, enyhíti a növekvő idős népesség támogatásának terheit, így például az állami nyugdíjakat fenntartható pályán tudják tartani. 

A növekvő geopolitikai feszültségek közepette pedig az eddiginél is fontosabbá vált, hogy az alacsony és magas jövedelmű országok kölcsönösen előnyös kapcsolatokat tudjanak kiépíteni. Igaz, hogy adott esetben a nemzetközi migráció támogatásának vannak ilyen pozitív hatásai, de milyen áron? A nemzetközi migráció támogatása biztonságpolitikai kockázatokat is jelent (lásd az egyre sűrűbb terrortámadások Európa-szerte), ráadásul az egyes országok népessége felhígul a migráció által, és a nemzet, illetve annak összetartó ereje egyre inkább elfogy. 

Ezért folytat többek között a magyar kormány rendkívül szigorú határellenőrzést, épített kerítéssel a déli határon. De az Egyesült Államok is szigorú határellenőrzést folytatott a Trump-adminisztráció idején – eléggé nagy eredményességgel.

A termékenységi rátákra visszatérve érdemes kitekintést tenni világszerte.

Az ázsiai térség durván beesett

Japánban sokatmondó adat, hogy 

Ez tükrözi az ország termékenységi rátájának radikális esését: 1950-ben a japán termékenységi ráta még 3,66 volt, ami az 1990-es évek elejére 1,5-re csökkent, azóta pedig stabilan jócskán a helyettesítési szint alatt van, 2021-ben például még alacsonyabb: 1,3-as számot regisztráltak. 

A helyettesítési szint alá csökkent a termékenységi ráta szerte Európában, de az öt leggazdagabb kelet-ázsiai gazdaságban is: Hongkongban, Makaóban, Szingapúrban, Dél-Koreában és Tajvanon is. Dél-Koreában van jelenleg a világon a legalacsonyabb arányszám, ami 0,81, de Hongkong is a legalacsonyabbak között van a maga 1,38-as arányszámával.

Az USA, Kína, de még India is fogy

Kínára érdemes külön kitérni. Kínában nagy valószínűséggel 2023-ban abszolút számban is csökkeni fog a népesség. A kormány a demográfiai katasztrófa megelőzése érdekében ugyan 2016-ban véget vetett a mintegy 35 éve tartó egygyermekes politikának, de így is: 2021-ben csupán 1,16 volt a termékenységi ráta Kínában, ami 1968-ban még 6,3 volt. 

Az ENSZ előrejelzései drasztikusak Kínára vonatkozóan is: ha minden változatlanul marad, akkor 

Ez komoly fejfájást okozhat a kínai gazdaságnak, hiszen jelenleg nagyjából minden 100 munkaképes kínainak 20 nyugdíjast kell eltartania, de a tendenciák folytatódásával ez megfordulhat, és 100 munkaképes korú kínainak már 120 nyugdíjast kellene eltartania. Tehát Kína háza táján a népesedéspolitikával sincs minden rendben.

A világ vezető hatalma, az Egyesült Államok termékenységi rátája is több mint a felére esett vissza 1960 óta: az akkori 3,7-ről 2021-ben 1,66-os arányszámot regisztráltak. De még az olyan feltörekvő piacokon is visszaesés tapasztalható, mint India: a népesség csökkenése tapasztalható, hiszen 2021-ben 2,03-as, míg 2020-ban még 2,05-ös arányszámot regisztráltak Indiában.

Európa bajban, Magyarország középmezőnyben

Végül érdemes körülnézni Európában is. A 2022-es becsléseket szemlélteti az alábbi ábra.

1. ábra: Forrás: Statista.

Jól látszik, hogy Magyarország Európában, mint minden állam a 2,1-es helyettesítési szint alatt helyezkedik el, de stabil középmezőnyt foglal el. Az első három helyen szereplő ország ráadásul nem uniós tagország. Az Európai Unióban Franciaország teljesít a legjobban, és ha csak az uniós államokat vesszük figyelembe, akkor hazánk szintén középmezőnyben van. 

Magyarország az elmúlt években stagnált a termékenységi ráta tekintetében köszönhetően a kiterjedt családtámogatási intézkedéseknek. GDP-arányosan Magyarország fordítja a világon a legtöbbet családtámogatásra. Igaz, hogy egyelőre még nem érjük el a helyettesítési szintet, de a termékenységi ráta beesése sem pár éven belül következett be, hanem évtizedek kellettek hozzá. Ennek megfelelően a hazai termékenységi arányszámok helyreállítása, ha úgy tetszik, a helyettesítési szintig való növelése is évtizedeket vesz igénybe. A most bevezetett kiemelt családtámogatási intézkedéseknek majd akkor fognak igazán meglátszani az eredményei. Akkor lehet majd konklúziót levonni, hogy érdemes volt-e a magyar GDP tetemes hányadát a családok védelmére, támogatására fordítani.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. február 14. 14:25
A medvék, a tigrisek, az elefántok, a farkasok stb. szaporodásáért bezzeg nem aggódik a szerző!
Akitlosz
2023. február 14. 14:25
Ez nagyon jó hír. A szerző az emberiség ellensége, ha ezt rossznak tartja. Nem az emberek szaporodását kellene tökkelütött nyugdíjrendszerekhez igazítani akarni, hanem minden körülmények között jól működő nyugdíjrendszert kellene létrehozni, amely az emberek szaporodásától meglehetősen függetlenül is jól működne.
NERbot
2023. február 14. 14:24
Mindenki azonnal szüljön 5-10 gyereket, különben annyi a túlnépesedésnek!
tjunior
2023. február 14. 14:24
Gaia likes this
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!