A múlt év földhöz vágta az eddig sebezhetetlennek tűnő techóriásokat

2023. január 16. 13:58

Úgy tűnik, a technológiai vállalatok aranykora sem tart örökké. Bár a COVID alatt szinte „hasítottak” ezek a vállalatok, most lefelé csúsznak a lejtőn. 

2023. január 16. 13:58
null

Bármilyen viharos is volt a gazdasági környezet, úgy tűnt, hogy a Szilícium-völgyet (mai kifejezéssel a Öböl Környékét (San Francisco Bay Area) elkerülik a nagy tőzsdei zuhanások és összeomlások. Amerika öt legnagyobb technológiai vállalatának – Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon és Meta (Facebook) – bevételei a 2021-ig tartó tíz éves időszak alatt az amerikai GDP ötszörösére duzzadtak. 

A technológiai vállalatok azon képessége, hogy akkor is gyarapodnak, amikor mások küszködnek, a Covid-korlátozások idején is beigazolódni látszott, amikor a „Völgyben” működő cégek rekordbevételeket értek el, miközben a gazdaság nagy része visszaesett. Igaz persze, hogy a járvánnyal hozott globális lezárások okán nagyot ugrott a digitalizáció nem csak a lakossági, de a vállalati oldalon is.

A múlt évben azonban a techóriások szerencséje véget ért. Mindenki számára nehéz év volt a tavalyi: az S&P 500, a legnagyobb amerikai cégek indexe 2022 januárja óta ötödével esett vissza.

A digitális cégeket azonban még jobban sújtotta a válság: a Nasdaq Composite, egy techhangsúlyos index, értékének egyharmadát veszítette el tavaly.

A technológiai iparág öt óriása együttesen szédítően magas, 3 ezer milliárd dollárnyi piaci értéket veszített – összevetésül: a hazai költségvetés bevételei tavaly 70 milliárd dollár körül alakultak. 

A legdrámaibb vesztes, a Facebookot is birtokló Meta Inc. immár aligha sorolható a „nagy” technológiai cégek közé – értékének közel kétharmada vált köddé, így piaci kapitalizációja alig több mint 300 milliárd dollár – világított rá a The Economist.

Az elemzés kifejti ennek lehetséges okait: többek között a chipek keresletének csökkenését, Amerika kereskedelmi korlátozásait és a magas kamatlábakat, amelyek miatt a tőke az államkötvények felé vándorol, és már az egykori sztár részvények sem annyira vonzóak a befektetők számára.

Nem olyan vonzóak már

A technológiai üzletág szerkezetében bekövetkezett változások egybeesnek a digitális vállalatok számára különösen kellemetlen „ellenszéllel”. Amerikában a Federal Reserve az infláció elleni küzdelem jegyében a januári 0,25 százalékról 4,5 százalékra emelte irányadó kamatlábának felső határát. 

Ez megnehezíti a működést minden vállalkozás, de különösen a techcégek számára. A technológiai vállalatok, melyeknek magas értékelései a befektetők azon hitét tükrözik, hogy a jövőben jóval magasabb nyereséget fognak hozni, sokkal kevésbé tűnnek vonzónak a magas kamatlábak világában, hiszen csökkentik az ígért nyereségek jelenértékét. 

A Preqin piackutató cég szerint 

a kockázatitőke-befektetések értéke világszerte 42 százalékkal volt alacsonyabb 2022 első 11 hónapjában, mint az előző év azonos időszakában 

– ez a visszaesés meredekebb, mint a 2007-2009-es pénzügyi válság után volt.

Chipválság és elbocsátási hullámok

A technológiai világ másik fájó pontja a félvezetőpiaci trendek voltak. Az elmúlt két évben a gyártók kapacitásbővítésével a chipek kínálata megnőtt. Ezzel párhuzamosan azonban elsorvadt a kereslet, ahogy a járvány-hullámok elmúltával egyre kevesebben vásároltak okostelefont és számítógépeket, illetve a gazdasági csökkenés előszele miatt.

További nehézséget okozott 

A kriptodevizák árfolyamának összeomlása (egy év alatt mintegy harmadára(!) esett a vezető kriptopénzek kurzusa is) azt jelentette, hogy a digitális valuták elektronikus bányászainak már nem volt szükségük a két nagy chipgyártó, az Nvidia és az AMD által gyártott fejlett processzorokra. 

Pár hete, december 21-én a Micron Technology, egy jelentős amerikai memóriachip-gyártó negyedéves veszteségről számolt be, és közölte, hogy az új évben elbocsátja alkalmazottainak tizedét.

A Layoffs.fyi weboldal szerint a techcégek világszerte eddig több mint 150 ezer munkahely leépítését jelentették be 2022-ben. Ebből csak a Meta 11 ezret tesz ki. Az Amazon közölte a diplomásokkal, akiknek 2022 májusában kellett volna munkába állniuk, hogy 2023 végéig várniuk kell, és nem mellesleg 18 ezer alkalmazottat terveznek kirúgni.

18 ezer embert rúg ki az Amazon

Az elmúlt esztendő egyértelműen katasztrofálisan sikerült a Big Tech cégeknek. A gigászok mindannyian a makrogazdasági nehézségekre mutogattak, amikor sorban elkezdték bejelenteni a tömeges elbocsátásokat. Ki így, ki úgy reagálta le saját döntését: Elon Musk vállvonogatva , Zuckerberg kezét tördelve , az Amazon pedig az elhibázott létszámnövelésre hivatkozva.

Míg a technológiai szektor egykoron menedéknek tűnt a befektetők és a munkavállalók számára, az elkövetkező hónapokban ez a feje tetejére állhat.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hazafi Teddymackó
2023. január 17. 18:32
Örömmel veszem, ha a piac törvényei szarnak e világ hatalmasaira. Örvendetes korrekció ez a silicon valley számára, kis orrára koppintás a történelem Urától, -te sem kerekedhetsz hazug ajkakkal felül!- hiába vélekedik bárki úgy, hogy megváltoztathatja az időket és a törvényt, nem fog menni. Ebben az értelemben örvendetes minden ilyen és ehhez hasonló pofon a valóságtól, sok szeretettel.
Dobrevita
2023. január 17. 14:47
"3 ezer milliárd dollárnyi piaci értéket veszített" És akkor mi van? A fed majd nyomtat még 5 ezer milliárdot.
Royce2.0
2023. január 17. 07:53
Az orosz mosógépek epedve várják ama chipeket :DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!