Így bukta el a világ a globális éhínség megszüntetését, a magyar államadósság visszafizetését és még sok mindent a kriptopiacon

2022. július 26. 10:01

Az elmúlt hónapokban hétköznapi emberek számára felfoghatatlan vagyon vált köddé. Mindez ráadásul egy olyan piacon, melyet eleve alig ért valaki.

2022. július 26. 10:01
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

2021. november 8-án 2900 milliárd dollárt ért a világ összes kriptoeszköze. A cikk megírásának pillanatában ugyanez az érték már csak 982 milliárd dollár. Az elmúlt nyolc hónapban tehát majdnem hajszálpontosan kettőezermilliárd amerikai dollárnyi vagyon tűnt el a virtuális valuták piacáról. De mekkora vagyon ez egyáltalán? Mit veszített a világ a kripto-kísérlettel?

145 millió egyetemista

Az OECD adatai szerint egy magyar egyetemista oktatási költsége a teljes képzési idejére 13 ezer 738 dollárt tesznek ki. Azaz hogyha a kriptovilág vesztesége itt hasznosult volna, akkor

145 millió 581 ezer 598 magyar egyetemistának tanulmányait állhattuk volna ebből az összegből.

Ez azt jelenti, hogy a következő kétezer évben minden magyar egyetemista oktatása finanszírozva lenne akkor is, ha a felvételi jelentkezések száma nem csökkenne.

76 millió magyar dolgozó

Ugyancsak az OECD adatbázisa alapján egy magyar alkalmazott átlagos éves bérköltsége 26 ezer 223 amerikai dollár. Ami azt jelenti, hogy a kétezer milliárdos buktából 76 millió 268 ezer 924 magyar munkavállaló éves bérköltségét lehetett volna állni. Vagy az összes magyar foglalkoztatottét 17 éven keresztül.

1,3 millió amerikai munkavállaló

Becslések alapján egy USA-ban élő munkavállaló egész élete alatt körülbelül 1,5 millió amerikai dollárt keres. Ez azt jelenti, hogy a kriptoveszteségből 1 millió 333 ezer 333 amerikai munkavállaló teljes élete munkájának bérét lehetett volna kifizetni. Ennyi ember munkáját lehetet volna bármilyen jó cél érdekében (a klímaválság megoldásának kitalálása és megvalósítása, a Mars terraformálása, stb.) megfinanszírozni.

14 ezer Mercedes-Benz 300 SLR Coupé

Idén május 5-e óta a világ legértékesebb autója címet a Mercedes-Benz 300 SLR Coupé viseli. Egy titkos aukción vette meg egy ismeretlen gyűjtő 142 millió amerikai dollárért. Ez az érték közel duplája a korábbi csúcstartó Ferrari 250 GTO 78 milliós árának. Ha SLR Coupékat vásároltunk volna a kriptopiac veszteségéből, akkor egészen pontosan 14 ezer 85 darabot parkolhatnánk be a garázsunkba (már ha létezne ekkora garázs, és ha lenne ennyi eladó álomautó).

333 darab MOL

A tévedések elkerülése végett nem 333 darab MOL részvényről beszélek, hanem 333 darab komplett olajipari vállalatról. A legnagyobb magyar cég piaci kapitalizációja, azaz összes részvényének értéke 6 milliárd dollár. Ennek alapján a kriptozakó által ütött lyuk betöméséhez 333 darab teljes MOL-méretű vállalat eladására lenne szükség.

17 darab Unilever

Az ismert brit világcég termékei 190 országban vannak jelen. Ennek megfelelően a vállalat piaci értéke is óriási, 120 milliárd dollár körül van. Ám még ez is eltörpül ahhoz képest, hogy mennyi vagyona párolgott el a kriptobefektetőknek az elmúlt hónapokban. Hogy ezt a veszteséget visszakapják, ahhoz 17 darab Unilever méretű cég összes részvényét kellene pénzzé tennünk.

A magyar államadósság… 16-szor

Hazánk teljes államadóssága 125,43 milliárd dollárt tesz ki. A kétezermilliárd dolláros veszteségből ezt az utolsó fillérig vissza tudnánk fizetni, sőt még maradna is annyi pénz, hogy 15 másik, hasonló mértékben eladósodott állam hiteleit is lenullázzuk.

Magyarország 11 évnyi gazdasági teljesítménye

A hazai GDP értéke 182,28 milliárd dollárra tehető. A kriptopiacon elolvadt vagyon ennek 11-szerese. Ez azt jelenti, mintha kicsivel több mint egy évtizednyi gazdasági teljesítménye tűnt volna el Magyarországnak. Azaz

a fenti veszteségből 11 éven keresztül lehetett volna fizetni minden magyar vállalatot és dolgozót anélkül, hogy bárki egy szalmaszálat keresztbe tett volna.

9 darab Toyota

Az értékesítési adatok alapján legnagyobb autóipari cég piaci értéke 220 milliárd dollár körül van. A virtuális valuták bukásából tehát 9 darab gépjárműgyártó megakonszernt lehetett volna felépíteni a nulláról.

Az éhínség megszüntetése az egész világon… nyolcszor

Az IFPRI szerint 265 milliárd dollár elég lenne arra, hogy az egész földgolyón leszámoljunk az éhezéssel. Azaz ha a kriptovagyon nem elolvad, hanem értelmesen befektetik, akkor ebben és hét párhuzamos univerzumban is megoldhattuk volna ezt a súlyos globális problémát.

Egy Microsoft vagy az éves olasz GDP

Igen, igen. Az amerikai szoftveróriás piaci értéke szinte hajszálra megegyezik Itália 12 havi gazdasági teljesítményével, és a fent bemutatott veszteséggel. Azaz ha nem buktak volna a kriptoőrültek ennyi temérdek pénzt, akkor vagy egy új Microsoftot lehetett volna felhúzni a semmiből, vagy egész Olaszország gazdaságát egy évre nyaralni küldhettük volna.

12 százalékkal közelebb a párizsi klímacélokhoz

A Bloomberg szerint 16,5 ezermilliárd dollár kellene ahhoz, hogy a világ teljesíteni tudja a 2030-ra vállalt globális klímacélokat. Ez felfoghatatlanul sok pénz. Ahogyan felfoghatatlanul sok a virtuális valuták piacának vesztesége is. És bár az utóbbi érték kisebb, mégis szabad szemmel is látható részét jelenti az előbbinek. Ha a befektetők nem macskás gifekbe és nem vadul rángatózó árfolyamú, megfoghatatlan „fizetőeszközökbe” fektették volna az elmúlt hónapokban köddé vált vagyont, akkor ma már 12 százalékkal közelebb lehetnénk a párizsi klímacélokhoz.

Összefoglalás

A kriptopénzek mindig is egy szűk kör játékszerei voltak. Egyesek nagy vagyonokat kerestek, mások nagy vagyonokat buktak el. Ám mindez nem volt ingyen. A bányászgépek eszméletlen mennyiségű áramot fogyasztottak, ezáltal mérhető módon hozzájárulva a globális felmelegedéshez. Ám a klímacéloktól nem csak ezért visznek minket messzebb a kritpoeszközök. Az elmúlt hónapokban brutális vagyon tűnt el ezeken a piacokon. Soha nem fogjuk megtudni, hogy mit érhettünk volna el, ha ezek a pénzek értelmes fejlesztésekbe, innovatív beruházásokba áramlottak volna.

A kriptopénzek mindig is egy szűk kör játékszerei voltak. Egyesek nagy vagyonokat kerestek, mások nagy vagyonokat buktak el. Ám mindez nem volt ingyen. A bányászgépek eszméletlen mennyiségű áramot fogyasztottak, ezáltal mérhető módon hozzájárulva a globális felmelegedéshez. Ám a klímacéloktól nem csak ezért visznek minket messzebb a kritpoeszközök. Az elmúlt hónapokban brutális vagyon tűnt el ezeken a piacokon. Soha nem fogjuk megtudni, hogy mit érhettünk volna el, ha ezek a pénzek értelmes fejlesztésekbe, innovatív beruházásokba áramlottak volna.

Borítókép: Shutterstock

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2022. szeptember 10. 09:52
"Az elmúlt hónapokban hétköznapi emberek számára felfoghatatlan vagyon vált köddé." Ebből is látszik, hogy nem "a vagyon" vált köddé, hanem egy délibáb. "Ha a befektetők nem macskás gifekbe és nem vadul rángatózó árfolyamú, megfoghatatlan „fizetőeszközökbe” fektették volna az elmúlt hónapokban köddé vált vagyont, akkor ma már 12 százalékkal közelebb lehetnénk a párizsi klímacélokhoz." Ilyet hogyan tud leírni egy közgazdász? A párizsi klímacélok nem arról szólnak, hogy mennyi befektetés érkezik a zöldvallásba, nem azon mérjük le a haladást, hogy mennyi pénzt sikerült már ott elégetni.
hegel
2022. július 29. 15:40
Naponta megheccelik a klimacélokat a üvegházhatást képzö chempermettek és a mikró és hasonló kütyükkel antennákkal...ha a kaját melegiti a légkört mé ne??? Csak gondolkozni kéne.
Lotucsok
2022. július 28. 12:26
pénzük hosszu távon értékállo (ez mindig igaz: 1 btc = 1 btc) Egyébként belegondoltál már, hogy 1 HUF = 1 HUF? Nem is akárhogyan, hanem MINDIG :) Öcsi, nagy észlény vagy, de közgazdásznak ne menjél.
BP1141
2022. július 28. 09:35
Mi vagy ki az a fiathívő ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!