A római birodalom emlékeztet, hogy a dollárnak sincs már sok hátra

2022. április 11. 08:36

Kr.u. 301 nagy év volt a Római Birodalom számára. Az inflációs spirál közepette Diocletianus császár kiadta a maximális árakról szóló rendeletét, amelyben halálbüntetés terhe mellett a Római Birodalomban szinte mindennek rögzítette az árát. Diocletianus rendelete hírhedten nem működött, és a birodalom még súlyosabb inflációba süllyedt.

2022. április 11. 08:36
null

Hét részes sorozatunkban megpróbáljuk körüljárni miképp változott, változik, változhat a világpénz. Az sorozat következő része elérhető Itt>>>.

.

De nem ezért volt nagy év Kr.u. 301. A másik nagy eseménye

a nagyjából 4,5 grammos, majdnem tiszta arany solidus aranyérme bevezetése volt.

Bár a rómaiak is hajlamosak voltak leértékelni más érméiket, például az ezüst dénárt vagy a sesterciust, de az arany solidus értékének és tisztaságának megőrzése érdekében a rómaiak valóban jó munkát végeztek. Még több száz évvel később is, miután a római nyugati birodalom már megszűnt és a birodalmi hatalom Bizáncban összpontosult, az arany solidus még mindig körülbelül olyan tiszta volt, mint a 300-as évek elején, ami valóban rendkívüli eredmény a valutastabilitás terén.

Az aranysolidusba vetett bizalom valójában olyan nagy volt, hogy a világ királyságai használták az érmét a kereskedelemben és megtakarításként is. Ez volt a Bizánci Birodalom büszkesége. I. Justinianus, aki az 500-as évek közepén uralkodott, kijelentette, hogy a solidust „a Föld egyik végétől a másikig mindenhol elfogadják”.

Csak a 11. század közepén, több mint hét évszázaddal a solidus bevezetése után kezdte egy császár leértékelni a valutát. Ahogy írták:

A solidus szerepvesztése fokozatos volt… aztán hirtelen felgyorsult.

IX. Konstantin császár, aki 1042 és 1055 között uralkodott, az arany tisztaságát 87,5 százalékosra csökkentette. Utódja pedig tovább csökkentette 75 százalékosra. A század végére az arany aránya már csak 33 százalékos volt az érmékben.

A világ többi része is érzékelte ezt, ahogy azt is, hogy a Bizánci Birodalom politikai, gazdasági és katonai ereje hanyatlóban volt. A solidus gyors értékcsökkenésével a nemzetközi kereskedők más lehetőségeket kerestek.

Hamarosan a felemelkedő olasz városállamok, különösen Velence és Firenze saját aranyérméket kezdtek verni. Olaszország gyorsan Európa meghatározó gazdasági hatalmává vált, így dukátjaik és florinjaik széles körben váltak elfogadottá, lényegében felváltották a bizánci érméket a nemzetközi kereskedelemben.

Valójában a történelem során a tartalékvaluták rutinszerűen változtak, éppoly gyakran, mint ahogy a hatalom és a vagyon eltolódott.

Például a spanyol reál de ocho több száz évig volt a domináns tartalékvaluta, amíg a Spanyol Birodalom volt a világ meghatározó hatalma. De végül Spanyolország gazdagsága és hatalma lehanyatlott, és a reál de ocho-t leváltották.

A holland gulden uralta az európai kereskedelmet az 1600-as és 1700-as években, ahogy Hollandia gazdagsága és hatalma is megugrott. Mégis kiszorította őket a Brit Birodalom és a font sterling az 1800-as években és az 1900-as évek elején.

Az Egyesült Államok és az amerikai dollár is ezt a státuszt viselte az elmúlt 80 évben, ahogy jelenleg is ez a helyzet.

A történelem azonban nagyon világos mintát mutat, mikor a gazdagság és a hatalom, azaz a globális hegemónia eltolódik.

A globálisan használt tartalékvaluták is változnak. Ostobaság lenne azt feltételezni, hogy a jelenlegi helyzet más lenne. 

A tartalékvaluták azért tartják meg státuszukat, mert a világ többi része bízik bennük – bízik a valuta megbízhatóságában, bízik az azt kibocsátó ország hatalmában és presztízsében.

Azonban ma mindinkább úgy tűnik: a világ jó része jelenleg nincs tele bizalommal az Egyesült Államok iránt. Elég, ha ránéznek a szégyenletes, gyalázatos afganisztáni katasztrófára, és eltöprenghetnek:

„Komolyan ez a világ domináns szuperhatalma?”

De nem csak az afganisztáni fiaskóra kell tekinteni. Nézhetjük a végtelen eladósodást, a nevetséges állami költekezési kezdeményezéseket, amely azért fizette az embereket a járvány idején, hogy otthon maradjanak és ne dolgozzanak. Az amerikai dollár folyamatosan erodálódik és emelkedik az infláció. Ezek egyike sem kelt bizalmat.

Ezer éves történet, hogy a külföldi kereskedők új lehetőségek után kezdtek kutatni, miután elvesztették bizalmukat a solidusban és a bizánci kormányban. Ma is már léteznek nemzetközi bankok, multinacionális vállalkozások és külföldi kormányok, amelyek diverzifikálni kezdik a forrásaikat. .

Jelentős változás van folyamatban, ami persze nem olyasmi, ami egyik napról a másikra következik be. Mint a solidus szerepvesztése, ez is fokozatosan fog megtörténni, aztán hirtelen felgyorsul.

Lesznek kisebb mérföldkövek és kisebb események, amelyek sok éven át zajlanak. Sok minden ezek közül már meg is történt.

A végeredmény azonban az amerikai dollár globális tartalékokban való piaci részesedésének meredek csökkenése lesz, és bárkinek, akinek dollárja van, ez kellemetlen inflációt jelent majd. 

Emlékezzünk:

a világ keleti fele most azon dolgozik, hogy megkerülje a dollárt és az amerikai dominanciájú pénzügyi rendszert.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alkaloidablog
2023. január 31. 15:41
"a római nyugati birodalom" Magyarul: Nyugat-Római Birodalom. Olaszország pedig természetesen nem létezett még ekor, a terület korabeli neve: Itália.
pipa89
2023. január 29. 12:21
Amikor ez megtörténik, lehet, hogy pezsgőt bontok...
falcatus
2022. június 28. 19:54
A helyzet az, hogy a dollárnak meg nagyon kell európa. Én alma termelő vagyok és a piacon mindenütt az én almámmal fizetnek, akkor hülye lennék megengedni, hogy mostantól körtével is fizethetnek.
airmax
2022. április 26. 15:46
Valójában az olaj és a gáz (esetleg még néhány nyersanyag) is megteszi... Mihelyt azt mondták, hogy rubelért adják a rubel szárnyalni kezdett... Mert ugyebár nem lehet az árfolyamot spekulatív eszközökkel manipulálni... Az arany is jó lenne persze, de nincs annyi aranyuk, még a jegybank tartalékában...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!