Az orosz kormánypárt államosítaná az országot elhagyó cégek vagyonát

2022. március 16. 15:00

Az Egységes Oroszország nevű orosz kormánypárt közölte: a kormánybizottság jóváhagyta az első lépéseket az Ukrajnával kapcsolatos gazdasági szankciók nyomán az Oroszországot elhagyó külföldi cégek vagyonának államosítása felé.

2022. március 16. 15:00
null

Amennyiben a vállalkozás úgy dönt, hogy beszünteti tevékenységét Oroszországban, a törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy bírósági végzéssel külső irányítást rendeljenek el. Ez érvényes lenne azoknál a vállalatoknál, amelyek több mint 25 százaléka „barátságtalan államok” állampolgárainak tulajdonában van. A külföldi tulajdonosok öt napon belül kiléphetnének a külső irányításból, ha újraindítják a tevékenységet vagy eladják a részesedésüket, miközben megtartják vállalkozásukat és munkahelyeket.

Ellenkező esetben a bíróság három hónapra ideiglenes adminisztrációt (ügyvezetést) rendelne ki, majd ezt követően az új szervezet részvényeit árverésre bocsátanák, a régit pedig felszámolnák – tették hozzá. Az új szervezet vevőjének vállalni kell, hogy a munkaerő legalább kétharmadát megtartja, és a tevékenységet legalább egy évig tovább működteti.

Az Egységes Oroszország párt álláspontja szerint, ez megakadályozza a csődöket és munkahelyeket ment meg.

Az Ukrajna elleni invázió miatt Oroszországot számos szankcióval sújtották, és a külföldi tulajdonú vállalatok reakciói változatosak voltak. Egyes cégek, például az autógyártók ideiglenesen bezárták gyáraikat, mások, például az energiaszektorban kiszálltak, otthagyva befektetéseiket.  

Az orosz piacról kilépő külföldi cégek üzletének „államosításáról” szóló vitában (már több mint 400 van belőlük) két alapvető álláspont fogalmazódott meg az oroszok között. Az egyik a kilépő tulajdonosok kapacitásainak ideiglenes „külső kezelése”, azaz átruháznák a vállalatirányítást az Orosz Föderációban maradt szereplők kezébe. A második az ilyen vállalkozások „gyorsított csődje”, a kapacitások gyors eladásával. Úgy tűnik a fő célként, elsősorban nem az országot elhagyó vállalatokat kívánják megbüntetni, hanem a leállt gyártási kapacitásokat megőrizni és működtetni. mivel lassan az oroszok számára is nyilvánvaló, hogy a fegyveres konfliktus mellett a gazdasági háború is eszkalálódott és a Nyugat valóságos pénzügyi szőnyegbombázás alá vette az orosz gazdaságot.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Láncfűrészes Attasé
2022. március 18. 08:09
Sokra nem mennek majd vele. A kedves kommunista reflexű rekviráló komisszárok is tudják, hogy a cégek nem csak a munkaerőből meg az állóeszközökből állnak, azokat nyereségesen kellene üzemeltetni, állami csöcs nélkül. Piacgazdaság meg hasonlók...
foldizs
2022. március 18. 08:09
Látom magam előtt az orosz nép lelkesedését, amikor a külföldi helyett a legendás orosz minőséget kapják, drágábban.
még fokozza
2022. március 18. 08:09
Most könnyű őket kiszorítani a piacról, hogy hazai cégek kerüljenek a multi helyébe.
scion
2022. március 17. 15:11
ez nem egyedi eset, a magyar állam is zárolta az usa tulajdonokat a 2.vh idején....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!