Gyurcsány szerint is alkalmatlanok a baloldali sztárközgazdászok: százmilliárdokat tévedtek

2021. szeptember 24. 01:46

Sok jó ötlet van addig, amíg nem kell számolni – vélekedett Gyurcsány a baloldali közgazdászokról az őszödi beszéd kevésbé ismert részében.

2021. szeptember 24. 01:46
null
Fekete Kíra

Gyurcsány a 2006 szeptemberében nyilvánosságra kerülő Balatonőszödi beszédében beismerte, hogy miniszterelnöksége végén felelős kormányzásról szó sem volt, hazudozással tartották fent a kormányzás látszatát.

– vallotta be akkoriban a Demokratikus Koalíció pártelnöke. 

Gyurcsány magán kívül több baloldali szakértőt is hibáztatott a kormány bukásáért, keményen vádolta az egykori jegybankelnököt és miniszterelnök-jelöltet is: „Aki a Magyar Szocialista Párt környékén befolyásos véleményformáló makrogazdasági ügyekben Kornaitól Bokrosig, Békéstől Surányiig, Vértestől a jó ég tudja, azokkal végigbeszéltük, végigszenvedtük, végigüvöltöztük. És azt is meg kell mondjam nektek, hogy nagyon sok nagy ötlettel találkozom. Hű, a hétszázát neki! És kiderül, hogy még a legnagyobbak is, a legtöbbre tartottak is százmilliárdos nagyságrendű tévedésekben vannak” – idézte a volt miniszterelnököt a Demokrata.

Gyurcsány tehát nem csak saját magát tartja felelősnek a történtekért, véleményét részletesen kifejtette Surányi György egykori jegybankelnökről: „Odajön Surányi Gyuri barátunk, hogy őneki megvan, hogy hogyan kell átalakítani úgy a minimálbér adómentességét, hogy közben fönt lehessen tartani az igazságosságot is. Dolgozunk sokáig vele, majd elküldi a papírját, kiszámolja, és kiderül, hogy minden nagyon jó, csak azt nem tudja, hogy létezik az adójóváírás intézménye ma Magyarországon, és azt is át kell alakítani, és az 230 milliárd forint összességében.

Demján Sándor sem menekülhetett az egykori miniszterelnök kritikus véleménye elől, róla is kitálalt Gyurcsány: „Odajön hozzám Magyarország talán legbefolyásosabb üzletembere, Demján Sándor. Hatalmas nagy hanggal, hogy: Ferikém olvasom a Sárközi-tanulmányban, hogyha minden háttérintézményt bezárunk, akkor 700-800 milliárd forintot fogunk megtakarítani. Mondom:

„Általában sok jó ötlet van egész addig, amíg nem kell számolni. Mikor számolni kell, akkor elfogy a tudomány”kritizálta Gyurcsány a szakértők munkáját.

2006 után is felmerülhet a kérdés, hogy vajon azóta megtanultak-e számolni a baloldali szakértők?

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eredmeny
2021. október 28. 10:40
Megnézném én ezeket dolgozni valós piaci viszonyok közt. Mert ot
Imprator
2021. szeptember 25. 12:28
"Egyébiránt ferenc közgazdász" Sikerült is neki csődbe vinnie Magyarországot, mert a Sportminiszterünk olyan jó közgazdász volt hogy szinte mindent elrontott amit csak lehetett.
Leakis
2021. szeptember 25. 09:14
Kincset érő rész az is, amikor arról beszél, hogyan fogják felkészíteni a lapszerkesztőket. Az unió pedig hallgatott. Nem volt aggódás a sajtószabadság miatt.
Amerigo
2021. szeptember 25. 09:13
"Egyébiránt ferenc közgazdász" Bolondferke úgy közgazdász ahogy kalácsonyi gelgő adjunktus. Ferke inkább hordószónok, ahhoz nem kell diploma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!