Nem készített tortát a nemátalakító műtétjüket ünneplő transzembereknek, most járhat a bíróságra

2021. július 28. 14:22

„Nem vagyok hajlandó ünnepelni azokat, akik azt hiszik, meg tudják változtatni a nemüket” – jelentette ki Jack Phillips, egy coloradói pék, akit ezért többízben jelentettek már fel LMBT-tagok.

2021. július 28. 14:22
null

Nem ez az első bírósági ügye

Autumn Scardina, egy transznemű nő (férfiből lett nő), egy kívül kék, belül rózsaszín tortával szerette volna megünnepelni a jól sikerült nemátalakító műtétjét, de egy coloradói pék, Jack Phillips visszautasította a sütemény elkészítését. A transznő, aki egyébként végzettségét tekintve ügyvéd, a bírósághoz fordult igazságtételért. 

Phillips 2018-ban már pereskedett hasonló ügyben, amikor nem volt hajlandó elkészíteni egy azonos nemű pár esküvői tortáját, ekkor részleges győzelmet aratott az USA Legfelsőbb Bíróságán. Most nem volt ekkora szerencséje, mivel

a transznő kívánságának elutasításával a pék megsértette az állam diszkriminációellenes törvényét, 500 dolláros büntetést szabtak ki rá.

A Phillipset képviselő Szabadságot Védő Szövetség (Alliance Defending Freedom) szerdán közölte, hogy fellebbez az 500 dolláros bírság ellen, ami egyébként a maximálisan kiszabható bírság diszkriminációért. 

„Radikális aktivisták és kormánytisztviselők a Jack-hez hasonló művészeket célozzák meg, akik nem hirdetnek olyan üzeneteket a házassággal és szexualitással kapcsolatban, amelyek szembemennek a saját véleményükkel” – mondta a csoport tanácsosa, Kristen Wagoner.

Vajon helyesen cselekedett a pék?

A pék szerint a nemét senki sem tudja megváltoztatni, éppen ezért nem hajlandó azt ünnepelni, ha valaki úgy gondolja, hogy mégis képes erre. 

„Egy nyilvános vállalkozásról beszélünk, ahol arra tanítják a közösséget, hogy az identitásod, a lényed olyasvalami, ami tárgyilagosan meghatározható” – fakadt ki a transznőt védő ügyvéd, John McHugh.

Bruce Jones denveri járásbíró szerint más szemszögből kell vizsgálni az ügyet.

„Egy termék elkészítésének megtagadásáról van szó, nem a hozzá tartozó üzenet a lényeg” – fejtette ki a büntetést kirovó bíró.

A megkülönböztetés-ellenes törvények célja, hogy egyenlően bánjunk azokkal, akiket a múltban megfosztottak a jogaiktól, és igazságtalan bánásmódban részesültek – hangsúlyozta a bíró.

 

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petkó Zsigmond
2022. március 24. 22:34
Süthetett volna nekik transztortát. Az egy briós, csak tortának hiszi magát.
Deplorable
2021. október 12. 21:51
Elvek?
Sterlichter zászlós
2021. augusztus 18. 01:25
Citrom helyett lócitrom?
Mich
2021. augusztus 18. 01:25
Agresszív buzizmus = Moslék
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!