Indiában fellendült a gazdaság, de most újra a vírus veszélyezteti az országot

2021. július 06. 18:50

A Business Standard szerint Indiában az építőipar, a feldolgozóipar, a pénzügyi szolgáltatások és a mezőgazdaság pozitív bruttó hozzáadott érték (GVA) növekedést mutattak a tavalyi pénzügyi év negyedik negyedévében.

2021. július 06. 18:50
null

Ez az eredmény az első három esetében főként a felhalmozódott keresletnek, míg az utóbbinál a termelési eredménynek volt köszönhető. Szakértők szerint, bár az olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint az építőipar és a feldolgozóipar, a felhalmozódott kereslet növekedést produkált, azonban az aktuális negyedév várható eredményeire vonatkozóan vannak baljós jelek, mivel a COVID-19 járvány második hulláma a gazdaság ezen területeit is részben érinti. 

Ágazati teljesítmények

A fenti négy ágazat közül az építőipar egészséges, 14,5 százalékos növekedést ért el 2021 első három hónapjában, amikor a fogyasztók a hónapokig tartó lezárások után elmaradt vásárlásaikat igyekeztek pótolni. Ugyanebben az időszakban a feldolgozóipar teljesítménye 6,9 százalékkal nőtt az előző negyedévi 4,2 százalékos csökkenéssel szemben, mivel a gyárak és az ipar teljes gőzzel beindította a működést és a termelést. 

Madan Sabnavis, a CARE Ratings vezető közgazdásza a Business Standardnak úgy nyilatkozott, hogy

Sabnavis azt is elmondta, hogy a pénzügyi szolgáltatások piacán az idei év első negyedévében 5,4 százalékos növekedés volt látható az előző év azonos időszakában tapasztalt 4,9 százalékával szemben. A mezőgazdaság és a rokon tevékenységek esetében az adatok azt mutatták, hogy a negyedik negyedévben a fix árakon számított növekedés 3,1 százalékra csökkent, a 2020 első három hónapjában elért 6,8 százalékról. Ez nagyrészt a magas bázishatásnak volt köszönhető, amit a nyári erős terméshozam eredményezett. 

Veszélybe kerül a növekedés

A 2020 július és 2021 június közötti időszakban ugyanis a gabonatermelés rekord mennyiséget ért el 148,36 millió tonnával, ami 3,16 százalékkal volt több, mint az előző évben. 

Sabnavis aggodalmát fejezte ki az idei terméssel kapcsolatban, ugyanis, mint elmondta, amennyiben a koronavírus aktuális tombolása tönkreteszi India vidéki területeit, akkor azt a növekedés üteme és a termelés egyaránt meg fogja szenvedni. 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!