Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kínozhatta az embereket a középkori divat

2021. június 28. 10:56

Napjainkban minden harmadik ember szenved a nagylábujj külső oldalán keletkezett bütyöktől, melyet a magassarkúk vagy rosszul illeszkedő cipők még súlyosbíthatnak.

2021. június 28. 10:56
null

Ilyenkor a lábfej egy különösen korlátozott térbe kerül, ezért nagyobb nyomás nehezedik a nagylábujj ízületére, ami igen kellemetlen és hosszú távon látványos deformálódást okoz. Azonban ez legtöbbször mégsem riasztja vissza az embereket ezen cipők hordásától, ugyanis sokak szerint néha szenvedni kell a divatos megjelenés érdekében.

Az International Journal of Paleopathology közelmúltban megjelent tanulmánya szerint az, hogy a cipődivat miatt fájdalmat szenvednek el az emberek, egyáltalán nem egy újkeletű dolog. A 14. és 15. században az eltúlzottan hegyes orrú cipők voltak divatban, melyek erőteljes mértékben deformálták a lábfejeket. Ez a régészeti leletekből is egyértelműen látszik, melyekből kiderül, hogy ekkortájt sokkal több embernek volt bütyök a lábán, mint a korábbi századokban, amikor a gyakorlatiasabb lábbelik voltak divatosak.

Korabeli lábbelik

A nevetségesen hosszú, hegyes orrú cipők a 14. század végén jöttek divatba, melyet akkor - lengyelnek vélt származása szerint, crackows-nak neveztek. Férfiak és nők egyaránt viselték az ilyen típusú cipőket, melyekből a leghosszabb – akár öt hüvelykes (12 cm) – cipőket az arisztokrata férfiak hordták. 

A lábbelik orrát mohával, gyapjúval vagy lószőrrel töltötték meg, hogy megtartsák a hegyes alakjukat, és ne okozzon gondot járás közben. Azonban sokakat így is borzasztóan zavart a hosszú orr, balesetveszélyes volt és akadályozta őket a mozgásban, így kevesebb mint 100 év után be is tiltották a használatukat.

Régészeti leletek eredményei

A kutatók által megvizsgált csontvázak 18 százalékánál volt kimutatható a lábfej deformálódása, melyből 27 százalék a 14. és 15. századból származik, így az elváltozás teljes mértékben kapcsolatba állítható a hegyes lábbelikkel. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy ebben az időben sokkal gyakoribbak voltak a lábtörések is – vélhetően a legkevésbé sem praktikus cipők miatt.

Hallux valgus

A bütyök, azaz a hallux valgus, létrejötte során a nagylábujjat a talppal összekötő ízület deformálódik, mert a nagylábujj túlságosan meghajlik a többi lábujj felé. Kialakulásának oka még ismeretlen, lehet genetikai hajlam, vagy kényelmetlen cipők hosszantartó viselete, melyek befolyásolhatják a járás biomechanikáját.

Mivel a hallux kulcsszerepet játszik a felsőtest stabilizálásában, így az ízület deformitása károsíthatja az egyensúlyt és instabil járási mintához vezethet.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!