Még nagyobb lehet a kontroll pénzügyeink felett, érkezik a digitális euró

2021. március 10. 20:42

A digitalizáció területén rohamosan fejlődő világunkban a bankoknak és a jegybankoknak is lépést kell tartani a legújabb technológiákkal. A digitalizált jegybankpénz kibocsátása egyre több országban válhat valósággá. Kína és Svédország már dolgozik rajta, de számos más államot is foglalkoztat a kérdés.

2021. március 10. 20:42
null

Az Európai Központi Bank (EKB) is a digitális euró mihamarabbi bevezetésének rendszeren dolgozik. Számos közgazdász dicséri a projektet, fontos és nélkülözhetetlen lépésnek tartják a digitális átalakulás korszakában.

A digitális euró jelentheti a jövőt 

Az EKB már ismertette szándékait, kijelentve, hogy a digitális euró mindenki számára hozzáférhető, biztonságos, hatékony és megfelel az alkalmazandó jogszabályoknak.

A digitális euró lehet számla alapú, mely esetben az Európai Központi Banknál vezetett számlánkon tárolhatnánk azt. A másik lehetőség az úgynevezett token (internetbanki rendszer biztonságát kiegészítő eszköz) alapú, amikor az ügyfelek kapnak egy kódgenerátort, amelyet okostelefonról okostelefonra lehet továbbítani egy alkalmazás segítségével. Mindkét fizetési tranzakciók során, azonban veszélybe kerülhet az anonimitás, amitől a felhasználók tartanak. 

Az emberek bizalmatlanok, még mindig inkább a készpénzt választják 

Az Európai Központi Bank szerint a digitális euró a készpénz és a bankszámlánkon lévő egyenleg kiegészítőjeként szolgálna, de ez sokak számára még így sem elég meggyőző. 

Továbbá azt is fontos megjegyezni, hogy az emberek bizalma még mindig sokkal nagyobb a készpénzben. Sokan nemcsak fizetési céllal tartanak maguknál készpénzt, hanem azt remélik, hogy így megvédhetik magukat a bankcsődöktől.

Jelenleg úgy tűnik, az Európai Központi Bankot foglalkoztatja a készpénz, forgalomból való kivonása. Azonban, ha ez megvalósul, akkor az úgynevezett ,,pénzügyi magánéletünkből” még kevesebb maradna, az állampolgárok pénzügyei teljesen átláthatóvá válnának az unió számára. 

A digitális euró érvényesülése oly módon biztosítható, ha elérik a készpénzhasználat népszerűtlenségét, a vele járó költségek növelésével, valamint a vásárlási limitek megadásával. 

A terv már készen áll

A digitális euró nem veszi fel a verseny, olyan kriptovalutákkal, mint például a bitcoin. Azokat a személyeket kívánják vele megcélozni, akik alapvetően meg vannak elégedve az euróval, annak jelenlegi állapotában, illetve azokat, akik tartva a banki összeomlástól óvatosabbak.

A terv szerint a készpénz és a kereskedelmi banki egyenlegek, 1:1 arányú cseréjét tenné lehetővé digitális euróval. Gazdasági szempontból ez azt jelenti, hogy az EKB gyakorlatilag biztosítja az eurobankok kötelezettségeit.

Az 1:1 arányú tőzsdei opció mellett az ügyfeleknek nem kell tartani attól, hogy elveszítheti a kereskedelmi bankoknál tartott pénzét. Ez azért biztosítható, mert az Európai Központi Bank rendelkezik az eurótermelés monopóliumával, tehát bármikor képes eurót előállítani, ezért bankcsőd nem veszélyezteti.

Sokan azonban kétkedve állnak a digitális euró bevezetéséhez. Egyesek úgy gondolják, hogy az Európai Központi Bank ekkora hatalommal való felruházása már-már kommunista ideológiák megvalósulásához vezetne. 
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2021. március 11. 11:51
Föl fog menni az arany ára.
Esvány
2021. március 11. 11:41
Már a papír játékpénzt is sajnálják tőlünk. Igaz, a digitális rendszerben sokkal könnyebb néhány nullát hozzáírni a számlához. Meg zárolni is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!