György László: Magyarország rajtra készen várja, hogy újra kinyíljon a világ pénztárcája

2021. február 05. 17:06

Védekezve támadt a magyar gazdaságpolitika a vírusjárvány idején – ösztönözte a beruházásokat, a meglévő munkahelyeket megvédte és újakat is teremtett. Míg más nemzeteket a járványtól való félelem megbéklyózott, addig Magyarország felkészült a kanyarban előzésre, gyártó és szolgáltató kapacitásait csatarendbe állította, hogy amikor a világ és az emberek pénztárcája újra megnyílik, tüzelésre készen elégítse ki a megnövekedett igényeket – számolt be pénteken György László gazdaságstratégiáért- és szabályozásért felelős államtitkár a TV2 Mokka című műsorában.

2021. február 05. 17:06
null

Gazdaságújraindítási-akcióterv

György László elsőnek a tíz évre tízmillió forint kamatmentes kölcsön programot ismertette (erről a miniszterelnök itt beszélt), amelynek keretében a vállalatok tíz éves futamidőre vehetnek fel kamatmentes hitelt, amit három évig törleszteniük sem kell.

Elsősorban a kisvállalkozásoknak szánják a programot, mert az államtitkár szerint ők adják a magyar gazdaságnak és foglalkoztatásnak a gerincét.

„Olyan szolgáltató vállalatokról beszélünk, amelyeket a korlátozó intézkedések húsbavágóan érintettek. Azt szeretnénk, ha újrakezdéshez lenne nekik egy olcsó, gyorsan és könnyen hozzáférhető hitel” – fogalmazott.

György László a kedvenc kávézóját hozta példának, egy olyan mikrovállalkozást, amelynek a tízmilliós hitel létfontosságú lehet. A kávézó vezetője elmesélte az államtitkárnak, hogy nagyon sokat veszített az elmúlt évben, mert próbálta a körülmények ellenére is folytatni a tevékenységét, minden nap kinyitott, azonban ezt csak veszteségesen tudta megtenni. Az ágazati támogatások, bértámogatások, hitelmoratórium ugyan segítettek a kávézós vállalkozónak, de az újrainduláshoz forgóeszköz beszerzésre lesz szüksége, amit a tízmilliós hitellel tud majd fedezni az államtitkár szerint.

Visszatérés a növekedési sikerpályára

„Az átoltottságtól függ, hogy el tud-e indulni a program második szakasza, de abban reménykedünk, hogy április elsejével ez sikerül, amiben kritikus fontosságú, hogy az uniónál gyorsabb ütemben jussunk vakcinához” – árulta el.

György László szerint a jövő izgalmas fejleményeket fog hozni, ugyanis

a kormány már döntést hozott olyan forrásokról, amelyek a gazdaság újrahuzalozását fogják megcélozni, hogy az ország újra tudjon száguldani a vírus megjelenése előtti 10 év gazdasági sikerpályáján.

A kormányzat továbbra is a tudás- és munkaalapú társadalom építését fogja folytatni, amely mögött az a megfontolás áll, hogy ha a 21. században is meg akarjuk tartani a munkaképességünket, akkor folyamatosan tanulni kell – a tudás megszerzésének pedig olyan szentélyeket, egyetemeket kell állítani, amelyek világviszonylatban is kiemelkedők, hangsúlyozta az államtitkár. „Erre a célra 1500-2000 milliárd forintot fog fordítani az állam” – fedte fel.

A magyar vidék fejlesztése

A kormányzat stratégiájában kiemelt szerepet kap a vidék fejlesztése, csaknem tízszer annyi forrást fordítanak erre a célra a következő időszakban, mint az azt megelőző időszakban, ismertette az államtitkár.

Az önellátás fontosságát hangsúlyozta, a képességet, hogy minél több terméket meg tudjunk termelni magunknak. A kilencvenes és kétezres évekkel állította kontrasztba a mostani kormányzati törekvéseket – a fő különbség, hogy most a függetlenségünk megszerzése áll a törekvések célkeresztjében, míg a rendszerváltás utáni időszakban az ország külső függése, önállótlansága harapódzott el.

A bankszektorban, a tömegkommunikáció területén, illetve az energiaszektorban sikerült visszaszerezni a magyar többségi tulajdont, és most az élelmiszerelőállításban- és kereskedelemben is ezt célozza meg a kormányzat.

„Minél gyorsabban jusson el az élelmiszer a termőföldtől az asztalunkig, mert akkor a legegészségesebb” – húzta alá.

Ütésálló gazdaság

Míg a 2010 előtti kormányzat jellemzően hitelekből finanszírozta a gazdasági növekedést, addig a 2010 utáni gazdaságpolitika beruházásösztönzéssel, munkalehetőségek biztosításával és a tudás növelésével erősíti az országot, mutatott rá az államtitkár. 

„Több száz közgazdász tanácsolta azt áprilisban, hogy adjunk mindenkinek havonta 100 ezer forintot, mert az megoldaná a problémákat, de valójában folyamatosan egyeztettünk a vállalkozókkal és a munkáltatók érdekképviseletével és a tőlük kapott információk alapján, velük együtt hoztunk konszenzusos döntést annak érdekében, hogy a munkahelyeket meg tudjuk őrizni, mert ha munka van, minden van” – fogalmazott.

Akkor ruháztunk be, amikor mások ezt féltek megtenni 

– és ne feledjük, például Németország már 100 milliárd eurónyi megtakarítást halmozott fel a válság alatt –, amikor pedig már feloldódik a félelmük, és mernek újra költekezni, akkor Magyarország a megnövekedett kapacitásaival ott fog állni a rajtvonalnál, hogy kielégítse a megnövekedett igényeket, zárta gondolatait az államtitkár.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. május 02. 12:18
Rossz is! Igen, nagyon szeretnénk mindenkinek a tárcájában turkálni! Volt már ilyen. Egy közgazdász, bármilyen színű, tudhatja, ha valamit hitelből, vagyis más pénzén veszel, akkor az kb. 2x annyiba kerül. Ha változó kamatyozású deviza, akkor meg sokszorosába.
annamanna
2021. május 02. 12:17
Olvasás nélkül - maga a cím borzasztó rosszul hangzik....
qwrtzq
2021. május 02. 12:16
neked a csecsemőgyilkosságok hangzanak jól, tudjuk lapozzunk
Akitlosz
2021. május 02. 12:15
Még ha igaza is lenne, - de persze nincsen - akkor is aprópénz 100 milliárd euró, amely összeg Németország államadósságának az 1/21-ed részét sem teszi ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!