Fúziós okos-kertekre van szükségünk nagy egyetemeink környezetében

2021. február 16. 10:21

Miért is ne léphetne Magyarország szintet a fenntartható felzárkózásban úgy, hogy legjobb egyetemeink köré innovációs parkokat, okos kerteket építünk? Ezek lehetnek a bölcsői és keltetői egy magyar innovációra és hazai tulajdonra épülő vadonatúj gazdaságnak.

2021. február 16. 10:21
Matolcsy György

„Magyarország az elmúlt 30 évben külföldön fejlesztett és behozott innovációra építette a gazdasági fejlődését. Külföldön kifejlesztett technológiát hoztak a működőtőkét befektetők, velük új menedzsment és munkamódszerek érkeztek.

A sikeresen felzárkózó országok többsége is így indult. Sőt, a tőke- és technológia bevonása továbbra is nélkülözhetetlen minden fejlett és felzárkózó gazdaság számára.

A sikerhez azonban végül az vezetett el, hogy a külföldi tulajdont, technológiát és menedzsmentet használó szektor mellé egy hazai tulajdonú, belföldi innovációra és tőkére épülő üzleti szféra is felépült.

Magyarország is keresi a fenntartható felzárkózás új forrásait. A növekedés eddigi szerkezetéből kitűnik, hogy lényegében nem használtunk egy sor olyan forrást, ahol éppen a hazai innovációra és tulajdonra épülő versenyképes gazdaság létrehozására lenne esély. Egyenként sem használtuk ezeket az ígéretes forrásokat, különösen nem léptünk ezek egyesítése, fúziója felé.

Ismerjük a sikeres országok titkát a belső innováció fejlesztése terén. A vezető egyetemek körül felépítették azokat az ipari, innovációs és technológiai parkokat, amelyekben összekapcsolódik az ötlet, a technikai háttér és a pénzügyi forrás. Sokfajta innovációs park működik Amerikán belül, de Európában és Ázsiában is végül ezekre épül minden siker. Az óriásvállalatokon belüli innováció a párhuzamos forrás, a kettő – mint a DNS kettős spirálja – rendre összekapcsolódik.

A több évtizedes múltra épülő ipari parkok hálózata a feldolgozóipari mai sikereinek alapja. Részben ezekre építve, az egyetemekkel összenőve jöhetnek létre az új innovációs parkok.

Fúziós okos-kertekre van tehát szükségünk nagy egyetemeink környezetében, amelyek több tudomány területet ötvöznek.

Több gazdasági ágazat (például mezőgazdaság, vízgazdaság, vegyipar, digitális technológia, gyógyszeripar, egészségipar) egyesítését kell megcélozni. Az új találmányokra épülő technológia, gazdasági háttér és pénz fúziója ajánlható minden egyetemi kutató csoport számára. Ilyen szövetségekből léphet elő, akár néhány év alatt egy vadonatúj, hazai innovációra és tulajdonra épülő regionális, sőt globális szerepre törő üzleti szektor. Ezt támogathatja az MNB növekedési kötvényprogramja is, amennyiben kiterjesztjük azt az egyetemek és az innovációs parkok világára.

Németh László bizonyosan örülne, ha az Általa megálmodott Kert-Magyarország még napjaink okos üzleti szférájában is sikereket aratna.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2021. április 15. 14:42
Szerintem már tudják, hogy jövőre buknak, ezért aztán utánuk az özönvíz,
Nori70
2021. április 15. 14:40
Matolcsy úr inkább a forint árfolyamával foglalkozzon, az lenne a dolga.
Pipas2
2021. április 15. 14:40
Igaza van Matolcsy elnök úrnak, Ő már bebizonyitotta a magyaroknak hogy egy innovatív kiváló elme!
Armageddon
2021. április 15. 14:40
Amíg a rezsim által felhízlalt, kitömött oligarchák nem mutatnak fel High-tech üzemeket melyek ontják a világszínvonalú és kereslett termékeket addig ne várjunk az állandó pénzhiányban szűkölködő sufni,garázs műhelyektől világ megváltást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!