A NASA pénzjutalmat ígér: új élelmiszer-előállítási módszer kerestetik

2021. február 22. 18:54

A NASA összefogott a Kanadai Űrügynökséggel (CSA) egy olyan verseny indítására, melybe különböző élelmiszeripari szakembereket és mérnököket vonnának be olyan új, élelmiszer-előállítási rendszerek megtervezésére, melyek a Holdat, Marsot és más bolygókat felfedező asztronautákat látna el élelmiszerrel.

2021. február 22. 18:54
null

Azok az ügynökségek, akik abban reménykednek, hogy tovább kutathatják a Naprendszert, rá kell, hogy jöjjenek, nem épp rutinfeladat ételt juttatni az űrbe. Tehát olyan új, fenntartható módszereket is kutatnak, melyekkel táplálékot tudnak biztosítani az éppen holdbázison élő vagy a Marsra utazó asztronauták számára.

A Deep Space Food Challenge program olyan ételkészítési és tárolási módszereket keres, melyek elegendő táplálékot biztosítanak egy négytagú legénységnek, mondjuk egy 3 éves küldetésre. Az új rendszerek a földön is hasznosak lehetnek, mivel úgy terveznék meg azokat, hogy nehéz körülmények között is képesek legyenek élelmiszert előállítani. Így olyan földi területeken is alkalmazhatnák, ahol a környezeti viszonyok megnehezítik a gazdálkodást.

A szakértői testület feladata lesz a javasolt rendszerek által termelt élelmiszer minőségének véleményezése, valamint a termelt hulladék és a szükséges energiaigények felmérése is.

Nem az íz az elsődleges szempont: a NASA és a CSA kívánsága az, hogy ehető, tápláló és biztonságos legyen. A találmányoknak olyan rágcsálnivalók elkészítésére is képesnek kell lenniük, melyek elkészítése és fogyasztása nem okoz túl sok gondot.

,,Ez a program arra ösztönzi a csapatot, hogy olyan új technológiát/rendszert fejlesszenek ki, melynek nem a jövőbeli csapat összes igényét kell kielégíteniük, de jelentősen hozzájárulnak és átintegrálhatóak egy átfogó élelmiszer rendszerré” - áll a közleményben.

A verseny első szakasza már zajlik. Az amerikai és nemzetközi csapatok május 28-áig regisztrálhatnak a NASA versenyére. A tervek leadási határideje július 30-a, majd a végeredmény kihirdetésére szeptember 21-én kerül sor. A 20 legnépszerűbb csapat egyenként 25 000 dollárt és meghívást kap a verseny második, prototípus készítő szakaszába. Sajnos a világ más tájairól érkező versenyzők nem jogosultak sem a pénznyereményre, sem a továbbjutásra, azonban a 10 legjobb nemzetközi csapatot így is kihirdetik, és segítik a független finanszírozás források felkutatását. 

A CSA a kanadai lakosok számára egy külön, 3 szakaszos kihívást hirdet. Az első fázisból legfeljebb 10 elődöntős jut tovább a második szakaszba, 30 000 kanadai dollárnyi nyereménnyel együtt. Itt négy döntős 100 000 dollárral juthat tovább a fináléba, a győztest pedig 380 000 dollárral jutalmazzák.

Bár a Földön léteznek olyan élelmiszer-előállító rendszerek, melyeknek hasznát vehetik az űrkutatók, de az űrrepülés szigorú igényeit valószínűleg képtelenek kielégíteni. A jövőbeli legénységnek olyan tápláló élelmiszerekre van szüksége, melyek nem csak ehetőek, de általuk az otthont is közelebb érezhetik magukhoz.

A cikk szerzője: Pál Fanni
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr. Sarah Kaufmann
2021. március 01. 19:59
GMO húsfák kellenek, amint a Marson, úgy a Földön is!
Akitlosz
2021. március 01. 19:55
Ha már régóta létezne holdbázis, akkor ez a probléma már régen meg lenne oldva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!