Németország a válsághelyzet ellenére is ellenzi a közös euróövezeti koronavírus-kötvény javaslatot

2020. március 31. 17:06

Nem közös euróövezeti kötvény kibocsátásával kell forrásokat szerezni a koronavírus-járvány gazdasági kárainak enyhítéséhez, hanem az övezet állandó válságkezelő eszközét, az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM) kell mozgósítani, hangsúlyozták a német kormány szóvivői hétfőn Berlinben.

2020. március 31. 17:06
null

Az európai szolidaritás eszméje túlmutat a közösen kibocsátandó értékpapírok gondolatán, fogalmazott Steffen Seibert kormányszóvivő a minisztériumok szóvivőivel közösen tartott hétindító tájékoztatóján. Mint mondta, „a szolidaritás számos formában megmutatkozik”, és nem lehet a pénzügyekre korlátozni.

Szolidaritás például az, hogy „a német fegyveres erők nap mint nap szállítanak Olaszországból vagy Franciaországból súlyos betegeket németországi kórházakba, amelyekben van még szabad kapacitás” – mondta.

A pénzügyminisztérium szóvivője, Dennis Kolberg hozzátette, hogy az ESM-re kell összpontosítani, mert az állandó válságkezelő rendszer révén lehet a leggyorsabban és a legnagyobb hatékonysággal eljuttattni a segítséget oda, ahol a legnagyobb a szükség.

A tárca ezzel a megközelítéssel vesz részt az euróövezeti pénzügyminiszterek körében zajló tárgyalásokon, amelyek révén a következő hét végére kidolgoznak egy közös javaslatot a kormány-, és államfők számára – mondta a szóvivő.

Német sajtóbeszámolók szerint a március 26-án videókonferencia révén tartott EU-csúcson az euróövezeti állam-, illetve kormányfők tanácskozásán Angela Merkel kancellár is az ESM mozgósítása mellett érvelt az úgynevezett koronavírus-kötvény kibocsátása mellett kardoskodó kilenc országot – köztük Franciaországot és Olaszországot – összefogó koalícióval folytatott vitában.

Míg Guiseppe Conte olasz kormányfő azt hangoztatta, hogy az ESM segítsége megbélyegzi a támogatásra szoruló országot, a német kormányfő kifejtette, hogy olasz kollégájának kritikája túlzó,

az ESM valójában igen kitűnő válságkezelő eszköz,

és megítélése szerint a vita mindenképp az ESM forrásainak mozgósításával zárul majd le.

Angela Merkel álláspontja indoklásaként aláhúzta: nem tartja lehetségesnek, hogy a német szövetségi törvényhozás (Bundestag) elfogadná az euróövezeti tagállamok közösen kibocsátandó kötvényének gondolatát.

Ezt emelik ki német hírmagyarázók is, rámutatva, hogy a 2008-2009-es pénzügyi világválság révén kibontakozott euróövezeti államadósság-válság idején is merev elutasításba ütközött az euróövezeti közös kötvény elképzelése Németországban, különösen a kancellár pártjánál, a Kereszténydemokrata Uniónál (CDU) és a bajor testvérpártnál, a Keresztényszociális Uniónál (CSU).

A CDU/CSU és az akkori koalíciós partner, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) jelentős része a törlesztés iránti közös felelősségvállalást jelentő kötvénynél kevesebb kockázattal és kötelezettséggel járó mentőcsomagokat sem tudta elfogadni, hivatkozva arra, hogy nem lehet mások mulasztásaiból adódó költségekkel terhelni a felelősen gazdálkodó németeket.

Így az Európai Központi Bankkal (EKB) és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) együttműködésben Görögországnak, Spanyolroszágnak, Portugáliának és Írországnak összeállított hitelcsomagokat is nehéz volt elfogadtatni a Bundestagban, és többször előfordult, hogy a Merkel-kormánynak az akkor ellenzékben lévő szociáldemokraták (SPD) segítségére volt szüksége.

Német elemzők arra is rámutatnak, hogy a Bundestag jelenlegi legnagyobb ellenzéki pártja, a 2013-ban alapított Alternatíva Németországnak (AfD) is az euróövezeti adósságválság kezelésének bírálatára építve vette meg lábát a német politika számottevő tényezői között. Így a berlini vezetés elutasítását legalábbis részben belpolitikai okok, az AfD esetleges megerősödése és a CDU/CSU pártszövetségen belüli viták feltámadása miatti aggodalom magyarázza.

(MTI)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2021. július 24. 21:49
"nem lehet mások mulasztásaiból adódó költségekkel terhelni a felelősen gazdálkodó németeket." Gyerekek, amig feketen-feheren be nem bizonyitjatok, hogy a nemetek qrva jol jarnak az euroval, addig semmi eselyetek sincs kozos kotvenyre. Az EU-t az euro es az EP tartja guzsba kotve. Az EP-t szetzavarni egy pillanat muve. Az euro csak a nemeteknek (plusz BeNeLux) maradna, az osszes tobbi ujrainditja a pesetat, lirat, frankot, drachmat stb. Na, ebbol semmi sem lesz.
hátakkor
2020. május 20. 02:54
Kötvénykibocsátás kinéz, de amíg lehetséges ki kell várni vele. Helikopterpénz, meg hadikommunizmus NO!
Tiszafa
2020. május 20. 02:54
"A szolidaritás számos formában megmutatkozik, és nem lehet a pénzügyekre korlátozni. Szolidaritás például az, hogy a német fegyveres erők nap mint nap szállítanak Olaszországból vagy Franciaországból súlyos betegeket németországi kórházakba, amelyekben van még szabad kapacitás." Érdekes, mikor minket cseszegettek hogy miért nem fogadunk be migránsokat, akkor még ezt a tényt, hogy a szolidaritásnak számos formája van, és mi szolidaritásból is védjük Ojrópa határát, na akkor ezt még a németek nem ismerték. Ugye hogy megváltozik bárkinek a véleménye, ha az ő farkával verik a csalánt.
tango47
2020. május 20. 02:53
Bármilyen válság van, a németek végül győztesként kerülnek ki belőle, olyan jótékonyak és szolidárisak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!