Hamarosan otthon is nézhetjük a Dűne: Második részt, ráadásul újra szólnak a Beatles örökzöldjei – Top5 streaming újdonság

2024. május 14. 20:46

Áprilisban a Semmelweis c. magyar film volt a streaming-szolgáltatók egyik legnagyobb durranása, májusban pedig két magyar rendező munkája is megjelenik a felhozatalban.

2024. május 14. 20:46
Dűne: Második rész
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép forrása: Warner/HBO Max

 

Áprilisban néhány nagy klasszikus mellett azért az új filmek domináltak a streaming-szolgáltatóknál, ez pedig ebben a hónapban sincs másképp. Bár nagyon örülnénk annak, ha olyan alkotások is elérhetők lennének, mint például a művészmozikban műsorra kerülő Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. I-II., vagy éppen a hazánkat hivatalosan teljesen elkerülő Godzilla Minus One, de az élet ugye nem kívánságműsor, így általában be kell érnünk azzal, ami van.

Ezt is ajánljuk a témában

Májusban pedig ami horogra akad, az nem annyira erős, pláne, hogy a hónapban sajnos olyanoktól búcsúzunk, mint a Szárnyas fejvadász (HBO – 05.31.), a Purge-sorozat (SkyShowtime – 05.31.) vagy a Csupasz pisztoly-széria (SkyShowtime – 05.31.), ezek mellé azonban kevés igazi klasszikus érkezik. Legalábbis Az ördögűző: A Hívő (HBO – 05.01.) vagy a Macskák (Disney – 05.11.) nem annyira mondható annak. 

De aki keres, az talál, így mi is ráleltünk pár gyöngyszemre és/vagy érdekességre, amik elé érdemes lehet leülni a hónap során.

Ezt is ajánljuk a témában

5. Elhagyott szoba (Vacancy – 2007)

Ha nem is filmklasszikus, de az Eli Roth-féle Motel után a magyar Antal Nimród, a Kontroll direktora is elmerült kicsit az erőszakos filmek világában, az HBO Maxon május 17-től nézhető thrillerjének középpontjában pedig egy egyszerű motelszoba áll: olyan, amilyenből több ezer van az Egyesült Államok minden városában. Ebben az egyszerű szobában száll meg egy hasonlóan egyszerű házaspár: Amy Fox (Kate Beckinsale) és a férje, David (Luke Wilson), akik kényszerű pihenésüket tévénézéssel töltik, míg rá nem jönnek, hogy a horrorfilmek mindegyikében az a szoba szerepel, amelyben éppen laknak. 

Elhagyott szoba (2007)
Elhagyott szoba (2007 – HBO Max)

Antal Nimród szerint „a filmben a párkapcsolat érdekel, egy fiatal házaspár nehéz időkön megy benne keresztül. Aztán egy ijesztő élményben vesznek részt, ami újra összehozza őket. Ráadásul az egész egy régi Hitchcock-filmre emlékeztet, nem csak egy vérfürdő, mint a mozikban vetített divatfilmek”.

Ezt is ajánljuk a témában

4. Emma és Eddie – A képen kívül (Emma & Eddie: A Working Couple – 2024)

Hogy milyen az OnlyFans- és a más webcam-oldalak kulisszái mögötti valóság? 

Hogy kik, miért és mekkora áldozatok árán működtetnek ilyen csatornát, ahol mindig a legjobb formát kell mutatni, mert a pénz, az ismertség, a nézőknek való megfelelés mindent felülír? 

Május 21-től, az HBO Maxon bárki betekinthet ebbe a világba és megismerkedhet két sztárjával, úgy, ahogy eddig még nem voltak láthatók. Hét év kitartó munkájának gyümölcseként született meg Hörcher Gábor doku-játékfilmje, melyben a díjnyertes webkamerás házaspár kamerák előtti álomélete és az azon túli mindennapi valósága elevenedik meg, erős kontrasztot mutatva két identitásuk közt.

Emma és Eddie – A képen kívül (2024 – HBO Max)
Emma és Eddie – A képen kívül (2024 – HBO Max) 

Ezt is ajánljuk a témában

3. Remény és dicsőség (Hope and Glory – 1987)

John Boorman filmjében viharfellegek gyülekeznek Európa egén. 1939. szeptember 1-én kora reggel a német hadsereg hadüzenet és mozgósítás kihirdetése nélkül támadja meg Lengyelországot, ezzel pedig kezdetét veszi a második világháború.

A bajbajutott szövetségesét látva az angol kormány hadat üzen a németeknek, és a londoni külvárosban élő tízéves Billy édesapját is besorozzák a hadseregbe. A család a távoli, biztonságosnak vélt Ausztráliába akar költözni, azonban Bill édesanyja az utolsó pillanatban mégis meggondolja magát. 

A május 8-tól az HBO Maxon látható önéletrajzi ihletésű filmben a néző a kisfiú szemével látja a család és az erkölcsi értékrendszer összeomlását.

2. Shardlake (2024)

Május elsején, Disney+-on debütált az áprilisban elhunyt C. J. Sansom világszerte népszerű, Tudor-kori krimisorozata alapján készült, Magyarországon is forgatott Shardlake.

A történet szerint 1536-ban járunk: Matthew Shardlake, az erős igazságérzettel rendelkező, zseniális ügyvéd élete fordulatot vesz, amikor Thomas Cromwell, VIII. Henrik jobbkeze a távoli Scarnsea kolostorába küldi, hogy ott kivizsgáljon egy gyanús halálesetet, s ennek ürügyén szerezze meg a király számára a kolostor vagyonát. Az öntelt és nagyratörő Jack Barak kíséretében kolostorba érkező ügyvéd számára nyilvánvalóvá válik, hogy a haláleset, amelynek ügyében nyomoznak, nem az első. 

Shardlake a hazugságok, megtévesztés és korrupció hálójában találja magát, ráadásul az élete is veszélybe kerül.

1. Let It Be (1970)  

A Let It Be egy 1970-es brit dokumentumfilm a The Beatles főszereplésével, Michael Lindsay-Hogg rendezésében, és olyan felvételeket tartalmaz, amelyeket a nézők a „The Beatles Get Back” doku-sorozatban sem láthattak. Lényege, hogy a banda 1969 januárjában megtartott próbáit és rögzített dalait dokumentálja a tizenkettedik, egyben utolsó stúdióalbumukhoz, a Let It Be-hez, emellett tartalmaz egy be nem jelentett tetőkoncertet, ami az együttes utolsó nyilvános fellépése volt. 

Az eredetileg televíziós dokumentumfilmnek szánt Let It Be az 1980-as évek óta nem volt hivatalosan elérhető házi videón. 

Az először 1970 májusában bemutatott dokumentumfilm restaurált verziója május 8-ától érhető el a Disney+-on.

+1. Dűne: Második rész (Dune: Part Two – 2024)

Az utolsó pillanatban érkezett a hír, hogy az idei esztendő egyik legnagyobb filmpremierje érkezik május 21-én HBO Maxre, ez pedig a márciusban bemutatott Dűne: Második rész. Így a Denis Villeneuve rendezésében, Frank Herbert regénye alapján elkészült sci-fi rendkívül erős vizualitással és csak a legnagyobbakra jellemző hangulattal rendelkező blockbuster hamarosan már az otthonokban is élvezhető. Főleg egy jobb hangrendszer és kijelző mellett. Persze, vannak változtatások az alapul szolgáló regényhez képest, de a végeredmény így, minden hibája ellenére is mindenképpen meggyőző és lenyűgöző, ezért nagyon is ajánlott a műfaj kedvelőinek.

Május negyedikétől egyébként a Star Wars: Birodalmi históriák című sorozat is nézhető a Disney+-on, e mellett pedig nem a Let it Be az egyetlen zenés film (legalábbis jó zenékkel), elvégre szintén a Disney applikációjából érhető el május 24-től a The Beach Boys, avagy a hatvanas évek egyik fontos zenekarának filmje. Ettől függetlenül nem a május a legerősebb hónap a streaming-szolgáltatók történelmében, főleg az áremeléseket követően, és egyelőre a júniusról is csak annyit tudni, hogy SkyShowtime-ra június 7-én érkezik Az auschwitzi tetováló című minisorozat, ami Heather Morris azonos című regényét dolgozza fel, a főszerepben Harvey Keitellel. Reméljük, azért akad majd más néznivaló is.

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-87
2024. május 28. 19:46
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­é­­­k­­e­­l­­­d­­ ­­­a­­ ­­s­­­z­e­­x­­­i­­­ ­­­p­­­u­n­­­c­­­i­m­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Squalline
2024. május 15. 09:58
Már rég megnéztem "itthon". Nekem teli van iszlámos áthallással. A nagy hájpba benne van, hogy most a Dűne a csúcsfilm, ezt "kell szeretni". Végre "elérhető" a magyar mesterjátszma c. film is 56-ról, aki tudja hol keresse. Na és akkor még jobb a magyar-román Spy Master. Ott a most oscart nyert Téli szünet arra, hogy az amerikai filmgyártás se veszett el teljesen. Aki sci-fit akar, esetleg nekiülhet a Három test probléma kinai verziójának. Persze kell hozzá némi elfogult sci fi rajongás, meg kíváncsiság , hogy a kinaiak mire mennek. Azt kell mondjam sokkal rosszabbra számítottam. A felirat jó, valaki vette a fáradtságot, hogy nekiüljön, respekt. Az év bánata, hogy a True detective 4 nem hozta azt, amit vártam tőle. Mondjuk talán soha senki sem fog olyat csinálni mint az 1 volt. Remekmű. Ha már zeneipar, jòl elsüllyesztették: Vinyl (Bakelit), szintén alulértékelt Scorsese remek. Ha ennyi nem elég, mehet mellé egy kis olasz: "Brilliáns barátnőm", "Gomorrah". Elég is karácsonyig.
Fegyenc8
2024. május 15. 09:42
Az első rész is szar.
dzso bacsi
2024. május 15. 08:50
El fogtok bzulni, ha ilyen woke szarokat néztek. Az igaz szittya magyar Rákay Philipet néz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!