Elhunyt Jeff Beck, minden idők egyik legnagyobb rockgitárosa

2023. január 12. 07:22

A zenész nagy hatással volt a heavy metal, a dzsessz-rock és a punk hangzására.

2023. január 12. 07:22
null

Életének 79. évében elhunyt Jeff Beck, írja a hvg. Mint kiderült, az angol zenész halálát bakteriális agyhártyagyulladás okozta. Hozzátették: a gitáros a Yardbirds tagjaként vált híressé – itt Eric Claptont váltotta –, majd megalapította a saját zenekarát, a Jeff Beck Groupot amelynek Rod Stewart volt az énekese és Ronnie Wood a ritmusgitárosa. Beck jjelentősen befolyásolta a heavy metal, a dzsessz-rock és a punk alakulását is, írják.

Összesen nyolc Grammy-díjat nyert és kétszer is beválasztották a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. 2009-ben ezt nyilatkozta: „Azért játszom úgy, ahogy, mert ez lehetőséget ad arra, hogy a lehető legbetegebb hangzásokat találjam ki. Ez a lényeg, nem?

 

Jeff Beck koncertfelvétele 2022 szeptemberéből

 

Beckről Jimmy Page, Mick Jagger, Rod Stewart, Gene Simmons, Ozzy Osbourne és David Gilmour is megemlékezett.

Jimmy Page, a Led Zeppelin alapítója hathúros harcosnak nevezte Becket, dicsérte „látszólag határtalan” zenei képzelőerejét, amely

írja a Telex.

Mick Jagger, a Rolling Stones frontembere azt mondta: a zenei élet elvesztette a világ egyik legnagyobb gitárosát, és „mindannyiunknak nagyon fog hiányozni”.

Fotó: HENNING KAISER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fer70
2023. január 13. 09:51
Isten nyugosztalja!
koronaszepe
2023. január 12. 16:22
Nagy forma volt, R.I.P. Azt hiszem, ez nagyon passzol ide... https://www.youtube.com/watch?v=_l6yMOxd5v0
matyi ludas II
2023. január 12. 12:57
David Gilmour, Joe Satriani,Steve Vai, Gary Moore után az összes többi.
kishal
2023. január 12. 11:54
Két nappal ezelőtt néztem pont néhány felvételét a YT-on. Hendrix után a legegyénibb hangzásokkal kísérletező gitáros volt. Érdekesség, Clapton (Ripley), Beck (Wallington) és Page (Epsom) egy kb. 15 km-es körön belül nőtt fel, a dél-angliai Surrey megyében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!