Ahol városlakó és turista is otthonra lel – A Judafesten jártunk

2019. szeptember 24. 13:40

Mézzel töltött gránátalma, Raj Ráhel híres flódnija, tradicionális recept alapján készített falafel. Ám nemcsak a gasztronómiai különlegességek miatt volt figyelemreméltó az idei Judafest, amire mi is kilátogattunk.

2019. szeptember 24. 13:40
Csókási Annamaja

Lassan megszokhatjuk, hogy minden év júniusában Budapesten zsidó vallási és nemzetiségi fesztiválokkal találkozhatnak az érdeklődők. Azonban az idei rendezvény térben, időben és koncepcióban is megváltozott a múltbeliekhez képest. Csak vasárnapra tízezer résztvevőt vártak előzetes tervek alapján, ami nem is bizonyult túl merész számításnak.

A fesztivál idén a zsidó újév nyitánya is volt egyben, így az ünnepek és tradíciók megismerésére fektették a hangsúlyt. A programok a Bálint Ház kulturális-ismeretterjesztő sátrával kezdődtek: célbadobás, nyeremény- és ügyességi játékok foglalták le a kisebbeket, míg a felnőttek inkább a nagyszínpad eseményekre figyeltek.

Fotó: Elek Aladár
Fotó: Elek Aladár

A Klauzál tér is fesztiváli díszletekbe öltözött: a teret övező négy utcából egy szakasz az utcabálnak adott helyet, a többin pedig a futók tehették meg jótékonysági köreiket. Ez a helyszín egyébként a pesti történelmi zsidónegyed, így autentikus környezetben folytak a programok, a látogatók pedig áthaladóként vagy résztvevőként is ízelítőt kaphattak a kultúrából. Vasárnap pedig több étterem, kóser pékség vagy kávézó menüjéről válogathatott a nagyérdemű. A legtöbb hagyományos zsidó étket – mint az alma vagy a gránátalma mézzel – szintén meg lehetett kóstolni. Hosszú sorok álltak kora délutánra Raj Ráhel híres flódnijáért és a hagyományos falafel-hummuszért is.

„Merre van a legközelebbi kóser bolt?” – szegezte nekem angolul a kérdést egy héber akcentusú úriember. A navigálás után szép kiejtéssel, magyarul köszönte meg az információt, bizonyítva azt, hogy turistaként vagy idegenként is magáénak érzi a környezetet.

Fotó: Elek Aladár
Fotó: Elek Aladár

Benyomásaim szerint a rendezvény is rávilágított arra, hogy Budapest lakói nyitottak az új magyar-zsidó kapcsolatokat ápoló programokra, ezt egyre több közös ünnepség megszervezése is mutatja.

Fényképek: Elek Aladár

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
István53
2019. szeptember 25. 14:13
Igen ez Judapest. Azért kíváncsi lennék hogy vidéken hány zsidó él. és hány százalékban??? Azt tudom hogy egyedül nem nagyon tud megélni, Megszokta a falka szellemet. Mellesleg vidéken dolgozni is kell.
Akitlosz
2019. szeptember 25. 09:47
"Budapest lakói nyitottak az új magyar-zsidó kapcsolatokat ápoló programokra" Tehetnek egyebet? Na vajon mi történne akkor, ha nem lennének nyitottak?
Akitlosz
2019. szeptember 25. 09:45
Itt? Otthonra? Hát a "városlakó" meg a "turista" lehet, csak a magyar nem.
ráadás-éve
2019. szeptember 25. 04:40
Nyihaha! Ennyi diszlájkot egy helyen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!