Van amiben még az Európai Bizottság szerint is sikertörténet lett Magyarország az uniós tagállamok között
Egy olyan rendszer lett sikertörténet, ami 2010 előtt nem volt hatékony, azóta pedig az EU legjobb gyakorlatává vált.
Helyi alapanyagokból kínálna alternatívát a part menti hekknek és lángosnak, emellett kifejezetten fájlalja, hogy tiltott a halászat a Balatonon. Bezerics Dániel a lehető legtöbb balatoni strandon ott szeretne lenni franchise-alapon működő új vállalkozásával, a cél érdekében a Kishableányból is kiszállt.
„Semmiféle hadüzenetről nincs szó” – mondja a Mandiner érdeklődésére Bezerics Dániel a Hold utcai piacon tartott sajtótájékoztatóján, miután töltött egy pohárral friss, 2016-os irsai olivérből készült Szexi névre keresztelt habzóborából. „Sofőr vagy BKV-s adag?” – kérdezi, és ebből a könnyed-itatós borból nyugodtan be lehet vállalni utóbbit is. A keszthelyi vállalkozó itt mutatta be pulled ponty névre keresztelt újítását: egy füstölt ponttyal, tormás házi majonézzel és friss bébispenóttal készülő bagelt. És ha már megkóstoltuk az idei szezon nagy dobását, nagyra törő terveiről is mesélt.
Bezerics Dániel elmondta, kiszállt a badacsonytomaji Kishableányból, hogy minden idejét és energiáját a Pavilonnak szentelje. Ez egy Keszthelyen, a Főnix-kikötőben április 29-én nyíló hely, amit idővel olyan franchise-zá szeretne fejleszteni, ami minden part menti településen minőségi alternatívát kínál a hekkes-lángosos büféknek. A következő állomás Keszthely után Fonyód lesz. A kínálatról megtudtuk: a Hold utcai piacon is kóstolt pulled ponty bagel 950 forintba kerül, lesz hurka-kolbász is 1300-1500 körül, ételeik nagy része 950-2000 forint közé esik majd. „Ezt a koncepciót mindenféle objektumra rá tudjuk húzni: meglévő strandbüfékre, klasszikus pavilonsori-borozósori ingatlanokra. Viszonylag kis helyen kialakítható az a konyhatechnológia, amivel az előkészített, konyhakészen kiszállított alapanyagok kiadhatók a vendégek számára.”
A franchise láncban résztvevőket várja, akár új partnereket is.
Az alapanyagokat Keszthely 30-50 kilométeres körzetéből származó, eddigi gasztrós vállalkozásainál már bevált termelőktől szerzi be Bezerics. Egy nagy gondja van csak, a hal. Abból ugyanis nem tud balatonit venni, a kormány ugyanis egy ideje – erősen kedvezve a hobbihorgászoknak – betiltotta a balatoni halászatot. „Számunkra az egy fájó, neuralgikus pont, hogy nem vásárolhatunk a tóból halat. Nagyon szeretnénk, és reméljük, hogy a közeljövőben lesz arra legális út, hogy a balatoni hal eljusson vendégeink tányérjaira” – mondta a Mandinernek Bezerics Dániel, aki addig is környékbeli haltenyésztőktől szerzi be a tokhalat, a süllőt, harcsát és pontyfilét.
Ez mind szép és jó, de ki fog itt dolgozni? Bezerics szerint a balatoni munkaerőhiányról szóló rémhírhullám nem nagyon tükrözi a valóságot. „Azon kell dolgozni, hogy munkavállaló és munkáltató kölcsönösen megtalálja a bizalmat” – mondja a vállalkozó, aki egész éves alternatívát szeretne kínálni a nála dolgozóknak, hogy ne kelljen minden egyes szezon elején nulláról elkezdenie. Személy szerint az utánpótlásra helyezné a hangsúlyt, már tanulóéveik alatt bevonná a környékbeli idegenforgalmi képzésekben részt vevőket a tóparti turizmusba. Könnyen lehet, hogy már idén nyáron is páran közülük szolgálják ki Bezerics vendégeit a birtok saját borával és szörpjeivel.