Hannu Rajaniemi csinált egy gondolatolvasó novellát

2016. szeptember 12. 10:24

A Jean le Flambeur-trilógia szerzője, Hannu Rajaniemi és egy haverja egy agyszkenner segítségével olyan történetet írnak, amelyet a rá adott agyi reakciók alakítanak. Elmondása szerint az egész kicsit olyan, mint a lapozgatós-kockadobós kalandkönyvek, csak a választásaink ezúttal nem tudatosak. A történet címe egyébként az, hogy Hófehérke halott.

2016. szeptember 12. 10:24

A Wired Geek’s Guide to the Galaxy podcastjában vendégeskedett Hannu Rajaniemi finn sci-fi író, az itthon az Ad Astra gondozásában megjelent Jean le Flambeur-trilógia szerzője. A beszélgetés során elmesélte, hogy Samm Halliday barátjával érdekes kísérletbe kezdtek: egy EMOTIV Epoc agyszkenner segítségével olyan történetet írtak, ami az olvasó agyi reakcióihoz viszonyítva változik: olyan, mint egy lapozgatós kalandkönyv, csak nem tudatos döntéseket hozunk.

A Hófehérke halott című történet olvasásához csatlakoztatni kell a szkennert, ami aztán az „élet” és a „halál” képeire adott reakcióink alapján alakítja a történetet. A Rajaniemi által neurofikciónak nevezett módszert az Edinburgh International Science Festivalon mutatták be, és a szerző szerint egészen érdekes irányokba lehetne vele elindulni fejlettebb eszközökkel; az olvasók pedig élvezték ezt az egyszerű kísérletet. A finn szerző például szívesen nézné meg valakinek az agyát, miközben az ő egy-egy történetét olvassa.

Elég menő lenne látni, sci-fis kontextusban mindenképpen, hogy megtaláljuk-e azokat elemeket a történetben, amelyek például kiváltják a »csodálat érzését« (sense of wonder), aztán írni egy történetet, amelyet ezekre optimalizálunk” – mondta, hozzátéve: ehhez sokkal kifinomultabb gépek kellenek. A teljes beszélgetés letölthető a fenti linken: a finn szerző a neurofikció mellett biotechnológiáról és egy sor másik témáról is beszél.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!