A Hugo-díj öt jelöltjéből négy magyarul is megjelenik

2016. április 27. 08:21

Megvannak az egyik legrangosabb SFF-díj, a Hugo idei jelöltjei. Az öt jelöltből ráadásul négy már megjelent, vagy meg fog jelenni magyarul is. 2016-ban N. K. Jemisin, Ann Leckie, Jim Butcher, Naomi Novik és Neal Stephenson versenyez a díjért. Augusztus huszadikán fog kiderülni, kik nyerték a díjat.

2016. április 27. 08:21

Megvannak a Hugo-díj különböző kategóriáinak idei jelöltjei. A legfontosabb persze a regények kategóriája, ahol öt jelölt versenyez az egyik legrangosabb SFF-díjért. Az öt jelölt idén:

Ann Leckie: Ancillary Mercy (Orbit, itthon: Gabo SFF)
Jim Butcher: The Cinder Spires: The Aeronaut’s Windlass (Roc)
N.K. Jemisin: Az ötödik évszak (Orbit, itthon: Agave Könyvek)
Neal Stephenson: Seveneves – A hét Éva (William Morrow, itthon: Fumax)
Naomi Novik: Rengeteg (Del Rey, itthon: Gabo SFF)


Mint látható, az öt idei jelöltből négy vagy már megjelent (Novik, Stephenson), vagy meg fog jelenni magyarul (Jemisin, Leckie), tehát a hazai kiadók egész ügyesen lefedték az idei díjszezon egyik legfontosabb eseményének könyveit. A legjobb új szerzőnek járó John W. Campbell-díj jelöltjei között pedig helyet kapott Pierce Brown és Andy Weir, akiknek szintén megjelentek magyarul műveik.

A díjra jelölt kisregények, novellák és egyéb művek listája a kattintás után az io9-on olvasható. Talán érdemes még kiemelni a filmek kategóriáját, ahol elég erős mezőny jött össze: Az ébredő Erő, a Mentőexpedíció, a Mad Max – A harag útja, az Ex Machina és az Bosszúállók: Ultron kora versenyeznek majd egymással.

Idén is taroltak a Sad/Rabid Puppies jelöltjei

A tavalyi év után idén is komoly hatással volt a jelöltlistákra a Sad Puppies és a Rabid Puppies lobbicsoportok tevékenysége. Röviden: a két csoport szerint lobbitevékenység áll amögött, hogy az elmúlt években sok progresszív témájú alkotás került előtérbe a Hugo-díj jelöltlistáján. Ezért immár harmadik éve szervezett kampánnyal, általuk előre ajánlott művek listáinak összeállításával buzdították támogatóikat a jelölésre. Tavaly egy általuk jelölt mű sem nyert, ahol csak Puppies-jelöltek voltak, ott a végső szavazáson a legtöbben a „No award”-ra szavaztak, azaz végül nem osztottak díjat. Több általuk jelölt szerző pedig vissza is lépett a jelöltségtől.

Az idei jelöléssel kapcsolatban a File770 szedte össze, hogy melyek azok a művek, amelyek a lobbicsoportok listáján is szerepeltek – pirossal szerepelnek azok, amelyek nem. Persze ez nem jelenti azt, hogy ezek a könyvek saját jogukon nem kerültek volna be a jelöltek közé, hiszen tavalyhoz képest a lobbicsoportok listáin is volt némi eltolódás az év tényleg populárisabb regényei felé. Viszont a több kategóriában, például a kisregények, novellák között most is a Puppies-csoportok jelöltjei dominálnak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!