Újraindul a közösségi bor projekt

2016. március 23. 11:22

A 2013-as után a 2016-os évjárattal vágnak bele a lumesenek a közösségi borkészítésbe: az etyeki, a szekszárdi és a balaton-felvidéki borvidékre várják a csatlakozókat, hogy közös tőkéből, közös munkával közös bort készítsenek.

2016. március 23. 11:22

2013 augusztusában Kántor Endre, a Borravaló.hu alapítója és szerzője, valamint a Mikszáth téri Lumen Kávézó tulajdonosai borbarátokként elhatározták, hogy lehetőséget teremtenek a lelkes tudásra vágyók számára megismerni a hagyományos borkészítést testközelből. A terv abból állt, hogy borászok bevonásával, gyakorlati terepen lehessen közvetlenül megfigyelni, kitanulni, kérdéseket feltenni a folyamattal kapcsolatban.

Az ismeret megszerzésének végeredménye a saját készítésű közösségi bor.

Mi ez és hogyan működik?

A projekt célja, hogy egy új közösség jöjjön létre, akik együtt készítenek el egy bort. A közösség szövetkezeti alapon működik, a kezdőtőkét együtt teszik be a kasszába. A közösség a bor megszületéséig minden fontos döntésben közösen határoz az „egy tag - egy szavazat” rendszerben, melynek a rendszeres taggyűlés a tere.

A végeredmény sok palack bor, amit a közösség a betett tőke, illetve az elvégzett munka arányában oszt fel a tagok között. A közösség a borrá válás fontosabb folyamataiban részt tud venni, illetve a bor egyedi karakterét meghatározó döntésekbe bele is szólhat (milyen hordót használjon, milyen fajélesztőt használjon, ha akar egyáltalán, mikor tegye palackba, ilyesmik). A lényeg, hogy a közösségi bor elkészítésébe bekapcsolódó részvényeseknek legyen lehetősége az elméleti tudás mellett a saját borának készítésében is tevékenyen részt venni. Ennek a tudásnak a megszerzéséért nem kell külön fizetni. Bárki részt vehet egy­-egy számára szimpatikus eseményen, de tehet ennél többet is. Résztulajdonosa lehet egy projektnek, egy termelési folyamatnak.

Közösségi bor a gyakorlatban

„A Közösségi bor projekt legnagyobb újítása nem csak az, hogy közösen készítjük a bort, hanem, hogy lehetőséget adunk magunknak és a többi csatlakozónak, hogy átérezhessék milyen elképesztő munkával és felelősséggel jár bort, ne adj isten jó bort készíteni. A közösen összeadott pénzt elsőként a szőlő és a hordó megvásárlására fordítjuk, de a későbbiekben ebből finanszírozzuk a borrá válás későbbi költségeit is” – mondja a lumenes Kobrizsa Ádám, a projektet felkaroló Mindspace Kft. ügyvezetője.

Folkmann László szerint nagyon pozitív, hogy családi borászatokat sikerült megnyerni a projekthez: „Melyek méreténél fogva, az egész kezdeményezés emberléptékű maradhat, továbbá fontos, hogy ezek a gazdaságok nem használnak olyan technológiát, ami kiváltaná a résztvevők személyes közreműködését. Itt tényleg minden kézre szükség van, és a csapat jelenléte, munkája befolyásolja az eredményt. Mikor nem minden az elmélet optimális körülményei között zajlik, hanem az élet kényszerít a rendelkezésre álló erőforrásoknak megfelelően a legjobb vagy legkisebb rossz irányába haladni, abból van itt bőven. ­A tudás tapasztalati szinten rakódik le, sokszor olyan dolgok kerülnek a felszínre, amit a tankönyvek nem említenek. Az egyik ilyen a közös munka hangulata, ezt szándékosan nem hívjuk örömnek, mert ez sokszor kemény, kudarcokkal és megalkuvással teli, de mindenképpen megedzi a közösséget” – mondja a lumenes borkereskedő.

Ez lesz idén

Mint azt a szervezőktől megtudtuk, 2016-ban három borvidéken indul a párhuzamos munka, már a metszéstől részt lehet venni a teljes szőlészeti munkában, majd a borkészítésben.

Folkmann László elmesélte az idei terveket. „Már a legutóbbi 2013-as közösségi kékfrankosunk is Németh János szakmai irányítása mellett készült, idén még eldönthető, hogy ismét egy decsi-hegyi kékfrankost, vagy egy iván-völgyi merlot-t, esetleg egy cabernet sauvignon-t készítünk.” Csatlakozott a projekthez az Etyeki Szakcsoport is (Nádas Szilárd, Illés Máté, Imre Ádám, Szövényi Áron): itt metszéssel kezdenek az István-hegyen, 160 tőke, egy szép hosszú sorban. A végcél egy barrique chardonnay lesz.

És lesz egy balaton-felvidéki pincészet is: Istvándy Jenő Pincészete. Szentbékkállán a Kőtenger melletti Farkastetőről szüretelnek majd egy könnyű, friss, balaton-felvidéki borhoz alapanyagot. Reduktív technológia a cél. „Néhány változás lesz a közös végeredmény elosztásában, ami legutóbb csak az élmények szerzésében merült ki, az effektív munkavégzés, hangsúlyosan számít bele a javak szerzésébe. Tehát a különféle szezonális munkákban a tevékeny részvétel jóváírásra kerül, amivel plusz palack borokhoz lehet jutni” – tudtuk meg Folkmann Lászlótól.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!