Harmincöt féle kékfrankossal kísérletezünk

2016. február 10. 15:06

A kékfrankos véleményem szerint Szekszárd legfontosabb fajtája lesz, ha egyáltalán már nem az. Olyan, amiben nemzetközileg is látom a kiugrási lehetőséget. Éppen ezért, mi magunk telepítéseink nagy részét erre alapozzuk. Interjú.

2016. február 10. 15:06
Vida Péter

Ha már a kékfrankosnál tartunk. Egyértelmű, hogy kiemelt fajtáról van szó Szekszárdon. A merlot és a kadarka mellett a Vida Borbirtokon is sokat várnak tőle. Milyen további kékfrankos tervekről tud beszámolni?

A kékfrankos véleményem szerint Szekszárd legfontosabb fajtája lesz, ha egyáltalán már nem az. Olyan, amiben nemzetközileg is látom a kiugrási lehetőséget. Éppen ezért, mi magunk telepítéseink nagy részét erre alapozzuk. A Pécsi Kutató Intézettel közösen, mintegy 35 féle kékfrankos egyed megfigyelését és vizsgálatát végezzük egy kísérleti ültetvényünkön. Szeretnénk erről a fajtáról többet megtudni. Egy biztos, ahogy a borvidéki eredmények, és saját Hidaspetre Kékfrankos borunk is mutatja, Szekszárdon egész különleges borok születnek ebből a fajtából már most is.

A Mandinernek írt beszámolójában az olvasható, hogy az elegáns szerkezet és sok gyümölcs az, amely borstílusban hisznek, ugyanakkor az időjárási szélsőségek erősödéséről is szó esik. Hogyan lehet megőrizni ilyen körülmények között a szekszárdi borok kecsességét? 

Elegáns szerkezet, sok gyümölcs. Mi valóban ebben hiszünk. Ez viszont nagyrészt a szőlőben dől el. A fokozatos felmelegedés miatt a sorközöket különleges növénytársulással vetjük be, ami mérsékli a kánikulai napokban a sorok közti hőmérsékletet, és a víz kipárolgását a talajból. Az újratelepítésekkor fokozottan ügyeltünk a sorok irányának megválasztására, így aztán van olyan dűlőnk, ahol elvetettük a teraszos kialakítást, és hegy-völgy irányban hoztunk létre É-D irányú sorokat. Év közben nagyon figyelünk a szőlőfürtök takarására vagy a levelek okszerű eltávolítására a fürtök körül. A szüreti időpont megválasztását is feszesebben kell terveznünk, hogy megfeleljünk a változó klíma kihívásaira.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!