Analóg óra 3D nyomtatóval

2016. január 14. 07:01

Minden nyomtatható manapság már, ételek, ruhák, de mechanikus órát, ami működik is most sikerült először készíteni.

2016. január 14. 07:01
John Biggs

Pontosabban mechanikus zsebóra tourbillon-al vagyis forgóröppentyűvel készült végre 3D printer segítségével. Az egész egy hatalmasra nőtt zsebórához hasonlít, de minden egyes darabja, habár műanyagból készült teljes mása egy fémből készült órának, és még így is, hiába néz ki fröccsöntött műanyagnak működik. Ugyan nem mutatja olyan pontosan az időt, mint az okostelefonunk, mégis látható mire képes a 3D nyomtatás már 2016-ban, precíziós szerkezeteteket is lehet vele már készíteni. Ha valakit érdekel maga is elkészítheti, 3D printer szalonok már Budapesten is akadnak, Christoph Laimer az óra alkotója pedig örül, ha más is készít hasonló mechanikus gépeket.

Lehet látni, hogy mekkora munka rejlik ennek a bonyolult mérnöki szerkeszetnek a megalkotásában 3D nyomtatással. Az óra lelke a tourbillon, ami franciául forgószelet jelent, neve a hajszálrugó oszcillációs mozgásából ered. 1795 körül alkotta meg a francia-svájci órakészítő mester, Abraham-Louis Breguet, amikor továbbfejlesztette az angol kronométer készítő John Arnold ideáját.
 

Az 1801. június 26-án szabdalmaztatott tourbillon megalkotásának egyszerű célja volt. A tizennyolcadik században csak asztali és zsebórák léteztek, ezek mechanikája viszont – a Föld tömegvonzásának következtében – nem tudott annyira pontos lenni, mint amennyire a technológiai kialakításuk révén egyébként képesek lettek volna. Ezek jellemzően vertikális pozícióban működtek, viszont a gravitáció a billegőre és gátrendszerre hatott leginkább. Különösen a zsebóráknál, azt elfordítva vagy mozgatva már jelentősebb járáseltérés mutatkozott.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!