Szívnyomtatás

2015. október 24. 11:21

Az egészségügy a 3D nyomtatás egyik ígéretes alkalmazási területe. Műtétek előkészítésénél gyakran alkalmazzák a technológiát, szerveket is printeltek már. Szívet viszont még nem.

2015. október 24. 11:21

A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutatói olyan megoldást dolgoztak ki, amellyel a közeli jövőben szívbeültetések, szívek nyomtathatók. A koszorúerekről és embrióállapotú szívekről mágneses rezonanciás képalkotással (MRI) és 3D képek alapján a korábbi kísérleteknél sokkal nagyobb felbontású és pontosságú bionyomatokat hoztak létre. A nyomtatáshoz speciális puha anyagokat (kollagéneket, alginsavat, vérrostanyagokat) és bioprintert használtak (a legtöbb bioprinter ára 100 ezer dollár körül kezdődik, kezelésükhöz komoly szakértelem kell). Ennyire puha anyagok nyomtatása azért kockázatos és egyben nagy kihívás, mert nem bírják el a saját tömegük miatt rájuk nehezedő nyomást. A kutatók speciális módszerrel oldották meg a problémát. A végeredmény bíztató.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!