Az Aldiból lopni egy félédes tokajit

2015. október 25. 10:20

Az őszi borvásárokon kerestük és kutattuk a jó borokat jó áron, azonban van, amikor egy egyszerű reklámújságban jön szembe az igazán jó ajánlat. Itt egy ezer forint alatti fehérbor mindenkinek az Aldiból!

2015. október 25. 10:20
Jenei Balázs

Még az ősz elején írtunk az Aldi őszi borválogatásáról. A cikket azzal zártuk, hogy lesz még erősebb merítés a német diszkontláncnál. Ha erősebb merítés tudtunkkal nem is érkezett azóta, az október 22-i újságban egy ismert név kicsit átcímkézett borára lettünk figyelmesek 999 forintért, amit muszáj volt kipróbálnunk.

Nem csalódtunk: a Kreinbacher-furmintok és a nagy-somlói házasítások után újra nagyot dobott az Aldi az ezerforintos bestbuy-borok piacán.

A mostani bor nem más, mint a Göncöl félédes furmint 2013-ból. Nyilván sokan felszisszentek a félédes szót elolvasva, és még a szőlőfajta meggyalázása is eszükbe jut, de ők nagyot tévednek: ez a bor tökéletes arra, hogy felkeltse a furmint iránt a borkedvelők figyelmét. Ezt a bort szívesen issza meg az is, aki az édes borokat kedveli, és az is, aki inkább a száraz borokat fogyasztja. Egy nagyon okosan elkészített bor ugyanis a Göncöl. Ami miatt szintén kíváncsiak voltunk a borra, hogy a Göncöl név mögött a tolcsvai Oremus pincészet rejtőzik, akik a másodvonalas tételeiket ezen a márkanéven hozzák piacra. Ez a címkéről csak annyiban derül ki, hogy a palackozó száma rajta van (HU0121), de forgalmazóként a Bortársaság van feltüntetve.

A nem túl informatív hátcímke

De vissza a borra, ami külsőleg annyiban tér el az eredeti, már nem forgalmazott bortól, hogy a fehér címke helyett sötétkék alapon fehérrel szerepel a Göncöl és a „félédes furmint Tokaj” felirat, valamint egy aranykapszulát is kapott a tétel. A borról további infókat a Bortársaság honlapja sem árul el, ahol már a 2014-es évjáratot forgalmazzák 1350 forintért, így egy cseh forgalmazónál talált adatokra tudunk csak hivatkozni, ami alapján a bor öt hónapot töltött kisméretű tölgyfahordóban, és 28,4 gramm/liternyi cukrot tartalmaz 13 százaléknyi alkohol mellett.

A bor a pohárba kitöltve nagyon hívogató, rendkívül tiszta, szép átlátszó, sárgába hajló. Az illata nem túl intenzív, virágos, gyümölcsös, de egyenes, ivásra csábít. A korty remek egyensúlyú, a 28 gramm cukrot az évjáratnak megfelelő sav tökéletesen tartja meg. Amikor először belekóstoltam, azonnal feltűnt a kis hordóssága (akkor még nem néztem utána az adatoknak), mellette mézes, picit ásványos, fűszeres, virágos és körtés ízek figyelhetőek meg. Az utóízben is ez a kifejező körtésség marad meg.

Az eredeti és az újracsomagolt. Nekem az utóbbi jobban tetszik

Az édesség pont jól áll a bornak, se nem sok, se nem kevés. Nem túl bonyolult, de nagyon szép tiszta, egyensúlyos, jó struktúrájú bor, letagadhatatlanul furmintos. Az ebédhez úgy tűnt el egy palack, hogy mindannyian elégedettek voltunk: azok is, akik az édes bort kedvelik, és azok is, akik inkább száraz bort társítanának az ételek mellé. 

Nem csak best buy, de jolly joker is lehet ételek mellé a Göncöl félédes furmintja. Egyetlen hibája, hogy csak a készlet erejéig érhető el az Aldiban a 2013-as, így gyorsnak kell lenni, de nem hiszem, hogy csalódnia kell annak, akinek már csak a Bortársaságnál jut a 2014-es évjáratból. Ezért a borért az 1350 forintot sem tartom soknak, de egy ezresért rég vásároltam ilyen klassz bort.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mojjo
2015. október 29. 15:08
Egyébként nem, nincs igaza. A somlói juhfark teljes nyugodtsággal lehet félédes - természetes módon is.
jenei.balazs
2015. október 26. 09:26
Kedves Akitlosz! Nem állt szándékomban bűncselekmény elkövetésére felszólítani senkit, miért gondolja ezt?
jenei.balazs
2015. október 26. 09:25
Kedves crydog! Annyit szeretnék hozzátenni az Ön által írtakhoz, hogy amelyik bor somlóiként kerül forgalomba, csak öt fajtát tartalmazhat: furmintot, hárslevelűt, traminit, olaszrizlinget és juhfarkot. A többi pedig Nagy-Sommlóiként, abban lehet muscat ottonel is, bár abból információink szerint nincs egy hektárnyi se a borvidéken.
crydog
2015. október 26. 01:09
Somlóról automatikusan Juhfark ugrik be ..XD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!