Összművészet a Nemzeti Galériában

2015. szeptember 28. 15:04

A képzőművészetet, az irodalmat és a színházat ötvöző összművészeti előadások lesznek láthatók október 6-tól a Magyar Nemzeti Galériában Textúra címmel.

2015. szeptember 28. 15:04

Tíz jelentős kortárs magyar szerzőt kértek föl, hogy írjanak szöveget a múzeum állandó kiállításából kiválasztott egy-egy inspiráló képzőművészeti alkotáshoz. Az elkészült irodalmi műveket a Nemzeti Galéria kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők tíz színművész tolmácsolásában, hat esti előadás alkalmával - hangzott el a programot ismertető hétfői budapesti sajtótájékoztatón. Mednyánszky László Shylock című festményéhez Barnás Ferenc írt szöveget, amelyet Jordán Tamás ad elő; Karafiáth Orsolya Rippl-Rónai József Kalitkás nőjéhez írt művét Pálfi Kata mutatja be; Gulácsy Lajos Dante találkozása Beatricével című képe Spiró Györgyöt ihlette meg, írását Péter Kata tolmácsolja.

 
A további író-képzőművész-színész triászok Bánki Éva-Mányoki Ádám-Trokán Péter, Berg Judit-Haris László-Kovács Lehel, Cserna-Szabó András-Szabó Ákos-Őze Áron, Dunajcsik Mátyás-Kisfaludy Károly-Sipos Vera, Lovas Ildikó-Strobentz Frigyes-Zsigmond Emőke, Péterfy Gergely-Orlai Petrics Soma-Takács Kati és Rakovszky Zsuzsa-Farkas István-Kelemen József. Az összművészeti sorozatot az elmúlt két évben a Szépművészeti Múzeumban rendezték meg, az épület felújítása miatt onnen költözött át idén a Magyar Nemzeti Galériába. Schlett Anna főszervező elmondta, hogy bár már harmadik éve rendezik meg a programot, eddig nem volt ismétlődés a művészekben. Hozzátette: a következő években is szeretnék folytatni a Textúrát a Magyar Nemzeti Galériában.
 
Az idei sorozat rendezője Valló Péter, a Radnóti Színház Kossuth-díjas főrendezője. Mint mondta, az idei Textúra egyik újdonsága az új helyszín, amelynek szellemében minden közreműködő magyar - az írók, a színészek, a képzőművészek és az elhangzó zenei darabok is. Merthogy zene is gazdagítja némelyik előadást, máshol pedig a táncot, a fotográfiát vagy épp a divatot hívták meg társművészetként - magyarázta Valló Péter az idei sorozat másik újdonságát. Schlett Anna az MTI kérdésére elmondta: nem lehet lemaradni az egyes jelenetekről, mert a színészek rövid szünetekkel újra és újra eljátsszák azokat az adott műalkotás közvetlen terében. A közönség belépéskor kap egy térképet, és szabadon mozoghat a jelenetek között. Valló Péter hozzátette: számára, és a színészeknek is nagy kihívást és inspirációt jelent az előadás sajátos környezete és módja.
 
Az idei Textúra október 6-án, 13-án és 27-én, majd november 3-án, 10-én és 17-én látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!