Margó-díj az első prózaköteteseknek

2015. szeptember 29. 15:39

Első alkalommal adják át az első prózaköteteseket elismerő Margó-díjat a Margó Irodalmi Fesztivál október 8. és 10. között zajló őszi különkiadásán, amely során a programok mellett neves kortárs külföldi szerzők is bemutatkoznak a közönségnek.

2015. szeptember 29. 15:39

A szervezők közleménye szerint a háromnapos budapesti fesztivál keretében október 10-én adják át az 500 ezer forint jutalommal járó Margó-díjat. A első prózakötetükkel jelentkező pályakezdő irodalmárok számára meghirdetett pályázaton 47 könyvet indítottak el a szerzők és a kiadók. A nyertest háromtagú zsűri választja ki, amelynek egyik tagja a mindenkori Aegon-díjas lesz – idén Péterfy Gergely, a Kitömött barbár szerzője –, aki mentorként is támogatni fogja a díjazott pályakezdőt. A díjat jelentős összeggel támogatja a főváros, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készíttet a győztes műből, amelyet eljuttat a külföldi könyvfesztiválokra is. Bemutatkozik a fesztiválon a Mircea Cartarescu, akinek a neve évről-évre felbukkan az irodalmi Nobel-díj esélyesei között. A neves román író Káprázat című prózatrilógiája 2015-ben megnyerte a lipcsei könyvvásár nagydíját, valamint angol fordítása az Egyesült Államokban is komoly sikert ért el - áll a közleményben.

 
Szintén vendégként érkezik a Margó őszi különkiadására a norvég Hilde Ostby A vágyakozás enciklopédiája című magyarul nemrég megjelent első regényével, amelynek főszereplője szócikkekben dolgozza fel a történelem és a világirodalom leghíresebb szerelmeseinek történetét. Több friss könyvmegjelenéshez kapcsolódó rendhagyó szerzői est is várja az érdeklődőket: Závada Péter Méz című verseskötetét, Darvasi László Isten. Haza. Csal című regényét, Térey János pedig A legkisebb jégkorszak című kötetét fogja bemutatni. Találkozhat a közönség a fesztiválon Röhrig Gézával, Nemes Jeles László Saul fia című filmjének főszereplőjével, akinek ősszel az Egyesült Államokban jelenik meg regénye Dead Beard címmel, tavasszal pedig a Magvető jelentkezik verseskötetével.
 
A fesztiválon Ottlik Géza halálának 25. évfordulójára emlékezve ismétlik meg kortárs szerzők segítségével Esterházy Péter gesztusát, aki az író 70. születésnapjára 1981 decembere és 1982 márciusa között egyetlen 57x77 centiméteres rajzlapra másolta át az egész Iskola a határon című regényt. A hét irodalmár – Cserna-Szabó András, Garaczi László, Kemény István, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Péntek Orsolya és Péterfy Gergely – ismert Ottlik-szövegeket másolnak A2-es méretű rajzlapokra, a művelet közben naplót írnak, jegyzeteikből pedig újabb szöveg fog születni. A rendezvénysorozat helyszínei a Muzikum, a Bábszínház, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Toldi mozi lesznek - áll a közleményben.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!