A világ legjobbjai között a tokajiak

2015. március 27. 17:29

A Blindtasted.com top 200-as listáján három tokaji édes bor is a legjobb 10 között szerepel, három Rhone-vidéki, és négy bordeaux-i vörös mellett. A listán Magyarországról csak tokaji édes borok szerepelnek.

2015. március 27. 17:29

Március 16-án frissítette a Top 200-as listáját Markus del Monego MW és Andreas Larsson, azaz a Blindtasted.com. A két világhírű sommelier listáján a legjobbak között továbbra is ott szerepel a Tokaj Pendits 2005-ös aszúeszenciája a második, valamint a hetedik helyen, valamint az Oremus 2006-os 5 puttonyos aszúja a kilencedik helyen.

A két sommelier szerint a legjobb bor a Rhone-vidékéről származik, az E. Guigal pincészetből. A 2010-es La Landonne Cote-Rotie-ban készült, 42 hónapot volt új tölgyfahordóban, és csak syrah-t tartalmaz. A bor 2009-es évjárata jelenleg a 18. helyen van a listán. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Bordeaux-i Chateau Montrose 2009-es csúcsbora állhat.

A listán jelenleg további hét édes tokaji szerepel. A listára újonnan felkerültek között magyar bor nem szerepel, azonban az osztrákok rendkívül büszkék a ruszti Michael Wenzel által elért 15. helyre, amely az eddigi legelőkelőbb osztrák helyezés.

A listára csak 94 vagy annál magasabb pontszámot elérő borok kerülhetnek fel. Érdekes megfigyelni, hogy a két sommelier mennyire előtérbe helyezi a Rhone-ról, valamint Bordeaux-ból származó vörösborokat, valamint jelentős édes boros túlsúly is észrevehető, viszont az újvilági borokból alig akad egy-két tétel a listán. Emellett a listán még jól szerepelnek az olasz borok, az évjáratos champagne-ok, valamint a svájci borok is. Azonban száraz fehér borból is jóval kevesebb akad a listán.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2015. március 28. 21:47
nem tudok a zöldre nyomni ki az a három balfasz akinek ez sem tetszik?
lynx
2015. március 28. 21:47
...a listán még jól szerepelnek .....a svájci borok is.... Na ilyet még nem ittam. Hol terem ez? 3000 m felett a gleccseren? Ezekhez mérik a Tokajit? Az aszúesszenciát? Korrupció gyanús.
pszichodoki
2015. március 28. 21:47
Száraz vörös bor , vagy szekszárdi, vagy soproni!! De volt kedvencünk Egerben a Vincze Béla féle vörös - csak ugye az a fránya glicerin...Több évig nem jutott a piacra. Van egy kis bolt itt a kerületben - a " felső " polcon Dúzs Tamás, Thümerer, és sorolhatom 3.500 ft -tól köszi vazze!! De mint a múltkor is írtam a chilei / 14,5 C'/ és a kanadai rosé borok lazán verik a magyar mezőnyt, / áruház megjelenítés - LIDL/ 650 Ft- tól!! De most páleszt iszok, kecskeméti barackot!:)! Szép estét! Tokaji - hiába sz@rakodnak a mazsolákkal/ aszú/ - nem jön be!Gejl!
3M..
2015. március 28. 21:47
A Tokaji, a világ legjobbja! Kevesebbel nem érjük be. A bírák ellenünk, és lelkiismeretük ellen döntöttek. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!