Magyar biobor lett az egyik legjobb európai tétel

2014. november 18. 22:38

A rezisztens szőlőfajták európai borversenyén, a Piwi Internationalon a legjobbak közé került egy magyar bor: 96 pontot, ezáltal nagy aranyérmet kapott a balatonfüred-csopaki borvidéken gazdálkodó Gyukli Pince 2014-es solaris bora. Mindössze hét bor kapott nagy aranyat a 234 közül.

2014. november 18. 22:38

Az Index-fórumrendszer népszerű boros topikjában Gyukli Krisztián, a balatonfüred-csopaki borvidéken dolgozó Gyukli Pince borásza közölte a hírt: 2014-es solaris boruk nagy aranyérmet kapott a rezisztens szőlőfajtákból készült borok európai versenyén, a Piwi Internationalon. A magyar boron kívül még hat szerepelt ilyen jól.

„A borversenyen indított 234 bor jó szereplésében 111 borász bízott, akik 11 európai országot képviseltek. Az értékelés egy, az erre a borversenyre kidolgozott speciális 100 pontos PAR rendszerben zajlott Dél-Tirolban” — írja a versenyről a borász. A rezisztens szőlőfajtákból vegyszermentes filozófia szerint készült borokat négy kategóriába sorolta a zsűri: az ajánlott borok 75-82 pont között szerepeltek, az ezüstérmesek 83-89, az aranyérmesek 90-95, míg a nagy aranyérmesek 96-100 pont között. 

A Gyukli Pince bora 96 pontot kapott. Rajtuk kívül más magyar nem is indult.

„A balatonfüredi Vörösmál-dűlő talaján fejlődött szőlőtőkék vegyszermentes fürtjeiből áldozatos munkával készített bor meggyőzte a bizottságot, ugyanis egyhangúan Nagy Arany minősítésre terjesztették elő. Ilyen magas pontszám esetén kóstolási protokoll szerint egy másik komissziónak is értékelnie kell a bort. (...) A kitüntetést, melyet idén mindössze hét bor tudott elérni, óriási megtiszteltetésnek érzem” — írja a bor készítője.

A pincészet honlapjáról kiderül: a solaris egy fehérbor szőlőfajta, amelyet 1975-ben kereszteztek Freiburgban. 2001 óta Solaris névvel 25 évig tartó fajtavédelem alatt áll. A szőlőfajta itthon egyelőre csak kísérleti ültetvényként telepíthető. Telt, alkoholos bort ad, sauvignon blancos bukéja van, aszúborok alapanyagaként is kitűnő.

A képen a Gyukli Pince balatonfüredi solaris-ültetvénye látható.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!