Állami tulajdonba kerülhet a tokaji Hétszőlő-birtok

2014. július 10. 13:36

Az új földtörvény semmissé tette a tokaji Hétszőlő birtok 99 évre szóló földhasználati jogát, így visszakerülhet az államhoz a földterület. A francia tulajdonos EU-s bíróság elé viszi az ügyet, ha így alakul a helyzet.

2014. július 10. 13:36

Állami kezelésbe kerülhet a tokaji Hétszőlő-birtok, mivel az új földtörvény egy rendelkezése értelmében az állam semmisnek tekintheti az 1991-ben 99 évre kötött használati jogát – írja a hvg.hu. A Hétszőlő az egyetlen olyan birtok, melynél nem haszonbérleti vagy tulajdoni viszony van bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba, mivel 1991-ben csak a fenti módszerrel tudott szerződni a francia tulajdonos az állammal. A státuszon azóta nem változtattak, az új földtörvény azonban május elsejétől nem ismeri el érvényesnek a szerződéskötés ilyen formáját.

A francia tulajdonos által felkért ügyvédi iroda szerint ez nem érinti a Hétszőlő-birtokot, a szerencsi földhivatal szerint viszont igen. A hvg.hu cikke szerint májusban az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház már bejelentkezett a birtok átvételére. A tulajdonos kész európai uniós bíróság elé vinni az ügyet.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2015. augusztus 14. 08:34
Pedig ez lesz. A felcsúti Boxi majd leadja, hogy újra magyaroké a Tokaj szőlő vesszeje. A jelenlegi bérlő perel és nyer is. Úgy leszopatják az országot, mint Putyin a Viktort. Aztán fizetünk egy akkora büntit, hogy a fal adja a másikat. De majd állambácsi kifizeti. Adóforintból persze, amit meg egy újabb nemmegszorításból simán be lehet gereblyézni. Tipikus példa erre a pécsi vízszolgáltató esete. A víz drágább, mint valaha, a kiebrudalt francia meg gazdagabb, mint valaha. A Páva Zsótti, meg a felcsuti rétinéger meg büszkébb, mint valaha. A sok hülye meg bambán tapsikol.
Pinter68
2015. augusztus 14. 08:34
"A Tokaj Hétszőlő kvázi államosítása kifejezetten a rossz vicc kategóriába tartozik. A birtok régóta az úgymond új stílusú tokaji édesek élharcosa, a birtok igazgatója, Kovács Tibor következetesen és rendszeresen kiállt a minőségi borkészítés mellett" Ugye, nem gondolja bárki is, hogy ez a legkevésbé is szempont volt a törvényalkotás során? Hát persze hogy nem volt. Az egyetlen szempont itt is csak az esztelen és gátlástalan harácsolás. Hogy közben kinek az évtizedes lelkiismeretes munkáját és milyen értékeket tesznek tönkre (lásd kishantosi biogazdaság) az senkit nem érdekel. A Fidesz gazdasági érdekköre már régóta elszabadult hajóágyúként tör-zúz maga körül. A kérdés, hogy mikor akarjuk végre megállítani. A tulajdonos pedig menjen az uniós bíróságra. A Fidesz törvénykezési ámokfutása ellen sajnos nincs máshol mentség.
RAMBO
2015. augusztus 14. 08:33
Ha lett volna módod megkóstolni, akkor megkérdezném: szerinted miért van az, hogy állami tulajdonú Kerháznál borhamisításról szólnak a hírek, míg a flanszia Hétszőlő kiváló minőséget állít elő úgy, hogy részben ökológiai műveléssel dolgozik? Melyik akkor a "jó gazda"? Melyik öregbíti az általad csupa nagybetűvel írt Haza fogalmát?
liberálzöld.
2014. július 11. 07:09
Na ne má! Nem több, mit 5 perc és kész rá a jog. A Nemzet Horgásza (ájemmíting) "szentesíteni" fogja. A Nemzeti Alkotmány Bíróság pedig törvényesnek fogja találni. Oszt jónapot. Még hogy "jogot szerezni nem lehet akárhogy"!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!