Gyorsan elrepül az idő: Lenkey-retrospektív 2007-ből

2014. április 14. 08:55

Mire lehetnek képesek a tokaji borok közel hét évvel a készítésük után? És milyen egy ötputtonyos aszú beltartalmi értékeivel rendelkező fordítás? A Mádon borászkodó Lenkey Géza mutatta be 2007-es borait a fővárosi Kadarka bárban.

2014. április 14. 08:55
Jenei Balázs

Lenkey Géza különleges karaktere Tokaj-Hegyaljának. Kevesen vannak, akik megengedik vagy megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy boraikkal akkor lépjenek piacra, amikor az már a csúcsformában van. Lenkey azonban megteszi: nem akar kompromisszumot kötni, a lehető legjobb formában szeretné a borait a fogyasztók elé tárni. Ehhez hosszú időn keresztül érleli őket palackban. Van egy különleges, oxidatív stílusa a borainak, ami megosztóvá teszi őket. Azt viszont nem lehet eltagadni tőle, hogy ismertsége egyre nő, és már Mádon sem néznek idegenként a budapesti származású borászra.

Amit mindenképpen tudni kell

Lenkey Géza a pincészetet édesapja halála után vette át, a borkészítésbe fokozatosan tanult bele. Lenkey igyekszik a borait a lehető legtermészetesebben elkészíteni, ezért 2005 óta nem használ se gyomirtót se rovarirtót a szőlőben, míg a pincében a fajélesztőt mellőzte abban az évben. A jelenleg 10,4 hektáron gazdálkodó borász 7,4 hektárt művel Mádon, és 3 hektárt Bodrogkeresztúron.

A keresztúri borok könnyedebbek, Lenkey ott készíti el a Fecsegőt és Az élet szép fantázianevű borait, amelyeket a mindennapokra szán. A mádi borai komplexebbek.

2007 a borász elmondása szerint egy napsütésben gazdag, de csapadékban szegény év volt, ahol kevés növényvédelemmel sikerült jó minőségű alapanyagot szüretelni. Ebben az évben Lenkeynek az volt a célja a szüret és a borok elkészítése során, hogy a dűlők fajta szerinti betelepítési arányát vizsgálja, ezért dűlő- és fajtaszelektálva szüretelt, azonban a feldolgozás során az azonos dűlők szőlőit már együtt dolgozta fel. Így a borász főként dűlőszelektált tételeket készített abban az évben.

A Király utcai Kadarka borbárban tartott kóstolóján kilenc 2007-es borát mutatta be a borász, amely mind forgalmi tétel. A bemutató célja az volt, hogy kiderüljön, meddig tarthatóak el a borok. Lenkey szerint Magyarországon presszió, hogy friss egy-két éves borokat kell inni, miközben a legtöbb bornak idő kell, vagy kellene ahhoz, hogy kiteljesedjen. Annak megítélését, hogy az ő borai hogyan bírták ki az eltelt hat és fél évet, a kóstoló résztvevőire bízta. Lássuk hát a borokat!

Lenkey Sárgamuskotály 2007

Géza kísérlete ez a bor, ami már 2007 decembere óta palackban van, piacra azonban csak 2012-ben került. Illatában mézesség, kis virágosság, parfümösség, és egy kis barack. Ízében teljesen érett, primer jegyek nem igazán vannak, egy kevés sárgabarack, inkább parfümös, kis mineralitással. A sav még tartja, de már nincs benne elég. Már lefelé tart. 82-84 pont

Lenkey Kishegy 2007

56 százalék hárslevelű és 44 százalék furmint házasítása a mádi Kishegy-dűlőből. 12 hónapot volt hordóban. Illatában parfümösség, palackérés jegyei, porosság, zöldesség, és egy kis virág. Ízében is a porosság, kövesség jelenik meg parfümösséggel, lecsengésében citrusokkal. Szép savai vannak még most is, ami beteríti a szájat. 83-85 pont

Lenkey Bomboly 2007

A Bomboly-dűlőt tavaly szerette meg Lenkey igazán. A bor 18 hónapig volt hordóban. Illata kezdetben kissé kellemetlen szúrós, de ez hamar kiszellőzik, utána reszelt almás. Ízében is a reszelt alma köszön vissza ásványossággal. Az alkohol kissé fűt. 82-84 pont

Lenkey Dűlőházasság 2007

A szőlő egyharmada a Bombolyból, a maradék része pedig a Hegyfarok-dűlőből származik. 75 százalék furmint, 25 százalék hárslevelű. Már illatában is frissebbnek, élettel telibbnek hat, mint a korábbiak, amiben virágosság, parfüm, mézesség és sárga húsú gyümölcsök találhatóak. Ízében tiszta, közvetlen, sárgahúsú gyümölcsöket és virágos ízjegyeket mutató bor egy kis mézességgel, ami remekül összesimult. Nem robban szét a szájban, de elegáns és kedves. Jó inni. 84-86 pont

Lenkey Holdvölgy 2007

65 százalék furmint és 35 százalék hárslevelű házasítása, amely 9 hónapig volt hordóban. Illata kicsit fedett, almás, ásványos. Ízében sokkal több réteg van, mint illatában. Ásványosság, kis fa, citrusok, egy kis zöld fűszer, valamint a palackérés jegyei. 84-86 pont.

Lenkey Korposd furmint 2007

Tiszta furmintból készült bor, ami 12 hónapot töltött hordóban. A Korposd a Becsek-dűlő aldűlője, aminek kevésbé kötött az altalaja. Illatában hordófűszerek, vanília, virágosság, kőporosság, és ásványok. Ízében a sor legélénkebb tagja, citrusokkal, egy kis fehérhúsú gyümölccsel, virággal. Csiszolt, puha, ásványosság a kortyban, ami kellően hosszú. Az este legszebb bora a 2007-esek közül. 86-88 pont.

Lenkey Úrágya-Köves 2007

Ebben a dűlőben fog együttműködni Lenkey a Somlóról Tokajba visszatérő hollóváras Takács Lajossal. A bor 60 százaléka hárslevelű, 40 százaléka furmint. Illatában reszelt alma, ásványosság és alkoholosság. Ízében teljesen él a bor, almás ízjegyek mellett, a terület ásványossága mutatkozik meg, kis mandulássággal és kesernyésséggel. 85-87 pont.

Lenkey Vilmány 2007

58 százalék furmint és 42 százalék hárslevelű házasítása. Illatában kissé fedett ez is, virágosság, kis szappanos illat, de nem zavaró, méz, és alkohol. Ízében fa, vanília, remek hordófűszerek, virágosság, krémesség. A 12 gramm cukor jól áll neki, a savak pedig bőven megtartják. 86-88 pont.

Lenkey Második 1007

Lenkeynek 2007-ben mondták, hogy nem szokás a préslét hozzátenni a borhoz. Lenkey ekkor megijedt, mert ő mindig hozzátette a borhoz azt is. Ezért 2007-ben kilenc második frakciót külön hordóba tette. Illatában méz, ásványosság, hordó, és virág. Ízében sárgahúsú gyümölcsök, virágosság, krémesség, hordósság. A 18-as cukor kicsit kilóg, de nem zavaró. 84-86 pont.

Lenkey Mangó 2006

Az este egyetlen 2006-os tétele, és az egyetlen bemutatkozó, hiszen ez a bor csak most kerül majd piacra. A Mangó névre keresztelt bor valójában egy fordítás, amiből összesen 334 palack készült. Ez a bor azonban különleges abból a szempontból, hogy míg korábban Lenkey fordításaiban 70 gramm körüli cukor volt, ebben a borban 128 gramm cukor van, ami egy 5 puttonyos aszú beltartalmi értékeinek is megfelel. Az analitikai adatok kedvelőinek: sav 10,2 gramm/liter, alkohol 12 százalék, extrakt 42,9 gramm/liter. Az alapbor az Úrágya-Köves-dűlőből származik.

Illatában egzotikus gyümölcsök, őszibarack, fehérhúsú gyümölcsök, hordófűszer és ásványosság. Ízében sárgabarack és trópusi gyümölcsök, hordófűszerek, kis mandula, és cseresség. A korty rendkívül krémes, szinte omlik a szájban a bor, aminek nagyon jó egyensúlya van. Remek bor, valószínűleg csak a pincénél lehet majd kapni. 89-91 pont.

Hogy repül az idő

A borsor remekül volt felépítve, ahogy haladtunk előre az időben, úgy lettek a borok egyre élőbbek. Legtöbbjük jól bírta az elmúlt hat és fél évet, a magasabb pontszámot elérőek még jó állapotban eltarthatóak lesznek továbbra is, de már a csúcson vannak. Hogy ténylegesen ilyen állapotban meddig lesznek képesek megmaradni, azt nehéz lenne megjósolni. Az mindenesetre biztató, hogy ennyi idő után még bőven jó állapotban vannak a borok. Ez pozitív lehet mind a pincészetnek, mind Tokaj-Hegyaljának, azonban ahhoz, hogy igazán nagy boros vidékként beszélhessünk Tokajról, még legalább ennyi időt kell a száraz tokajiaknak kibírni ilyen állapotban.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!