Intézet alakult a magyar borért

2014. február 26. 16:45

Borfoglalót, közoktatásba beépített borra nevelést, részletes kárpát-medencei borászati adatbázist, konferenciákat és kutatásokat ígér a frissen alakult Magyar Bor Intézet. Az alapítók között borászok, marketingesek és sommelier-k vannak.

2014. február 26. 16:45

A Magyar Bor Intézet lapunknak megküldött sajtóközleménye szerint egyfajta tudásközpont szerepét kívánja betölteni, azzal a fő céllal, hogy segítse egy új magyar borkultúra kialakítását, felépítését. Az intézetnek számos ötlete, célja van: a szőlő és a bor közoktatásba való beépítése, játékos boros vetélkedők megszervezése a Honfoglaló mintájára Borfoglaló néven, egy részletes kárpát-medencei adatbázis összeállítása, de szerveznének konferenciákat, workshopokat, kerekasztal-beszélgetéseket, kutatásokat is.

Csizmadia Miklós, az intézet egyik alapítója a Kadarka Bárban február 26-án erős 40 perces késéssel megkezdett sajtótájékoztatón elmondta, a magyar borpiac tortáját nem még apróbb szeletekre kéne vágni, hanem inkább a tortát kéne megnövelni. Ehhez szerinte arra van szükség, hogy a borfogyasztók átlagéletkorát lejjebb vigyék.

A Magyar Bor Intézet alapítói Köles András sommelier-borbíráló, a balatonfüredi Figula Pincészet sommelier-je, Bácsi Zoltán, a Variszkusz pince borásza, Csizmadia Miklós, a Borászportál munkatársa, Gál Zsuzsanna, a szigetcsépi Gál Pincészet munkatársa, Horváth Anett borbíráló, Krizmanits József tanácsadó és Segesdi Gábor, a 22-es csapdája kóstolók szervezője.

Az intézet munkáját egy tanácsadói testület segíti, melyben Benyák Zoltán borász, a Borigo volt főszerkesztője, Csizmadia András egyetemi docens, Sándor Attila borszakértő, Bakonyi Viktor, a Kárpát-medencei Borászok Találkozójának szervezője, Kardos Gábor filozófus, a Mandiner gyakori vendégszerzője, a Szeremley Birtok marketingvezetője, Konkoly Mihály, az egri Gróf Buttler borászat kereskedelmi vezetője és Laurenczy Árpád, a sajtótájékoztatónak is helyt biztosító Kadarka borbár üzletvezetője vesz részt.

Az intézet egyelőre a Facebookon aktív, van logójuk is, ez így néz ki:

Az intézet honlapja a sajtótájékoztatón kihelyezett molinó szerint a magyarbor.ma címen érhető el, a szerkesztőségi Google Chrome azonban nem találta meg a webhelyet. Ezt írja ki: „Hoppá! A Google Chrome nem találta meg a www.magyarbor.ma webhelyet. Keresési javaslat: www.­magyarbor.­net” Ott azonban egy furcsa webshop található.

FRISSÍTÉS (február 28.): Kovács Antal küldött nekünk egy levelet, melyben helyesbítést kér. A Magyar Bor Intézet sajtóközleményében a Pinceáron.hu borkereskedést vezető sommelier is a tanácsadó testület tagjai között volt felsorolva, Kovács Antal szerint viszont ez nem igaz. „Bízom az intézet sikerében is, ugyanakkor ők most egy kicsit előre rohantak - a céljaik, az általuk képviselt értékek a számomra még nem teljesen világosak, ezért ahhoz nem járultam hozzá, hogy a törekvéseiket a nevemmel hitelesítsék” – áll a lapunknak megküldött helyesbítési kérelemben.

Hídvégi Zsófia és Domokos Tamás is jelezték a Mandinernek, hogy nem alapítói a Magyar Bor Intézetnek, Kovács Antal szavaival pedig egyetértenek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!